Текст: доц. д-р Валентина Ковальова, дългогодишен специалист в лаборатория „Вирусология“ на Военномедицинска академия (ВМА) в София

Вирусите не излизат във ваканция. Напротив – пикът на някои от инфекциите е именно през лятото, а рискът да вгорчат отпуската ни – голям. Такива например са ентеровирусите, от  които са известни над 100 серотипа. Типичен техен представител, който разболява деца и възрастни в жегите, е Коксаки. Как става заразяването? Тежко ли протича инфекцията? И кои са опасните усложнения?

Попитахме доц. д-р Валентина Ковальова, която е дългогодишен специалист в лаборатория „Вирусология“ на Военномедицинска академия (ВМА) в София.

„Коксаки вирусите се класифицират в семейство Пикорнавируси (Picornaviridae), род Ентеровирус. Разделени на група А и група В“, обяснява доц. Валентина Ковальова. Интересното им име идва от градче в щата Ню Йорк – Коксаки, САЩ, където избухва епидемия сред деца и вирусът е изолиран за първи път през 40-те години на XX век. „Заразяването става основно по фекално-орален или въздушно-капков път. Източник на инфекцията е болният човек, който може да отделя вируса между 2 и 4 седмици“, уточнява вирусологът от ВМА.

Издържа и на 50 градуса

През цялото лято и в началото на есента – тогава разпространението на Коксаки бележи бум, напомня доц. Ковальова. Разпространението на инфекцията е повсеместно, като високите температури не са пречка за предаването ú. „Вирусът се характеризира с голяма издръжливост в околната среда. При 4 градуса по Целзий може да оцелее до 1 година, а при 50 градуса –  до 30 минути“, разкрива вирусологът. „Липсата на вирусна обвивка го прави относително устойчив към дезинфектанти и най-вече към разтворители на липиди“, допълва специалистът от лабораторията във ВМА.

Децата са най-уязвими

Най-често инфекцията поразява децата – не само заради по-незрялата им имунна система, но и поради факта, че мъниците често пипат навсякъде и докосват лицето си с мръсни ръце. Родителите им обаче не са застраховани.

„Възрастните също могат да се заразят, да боледуват или да са само носители на коксаки вируса“, предупреждава доц. Ковальова. Най-добрата превенция е спазването на добра хигиена – старателното измиване на ръцете, както и повишеното внимание при хапването навън или на плажа през ваканцията.

Болестта „ръка-крак-уста“

Високата температура – това е най-типичният симптом при заразяването с коксаки вирус. Няколко са най-честите заболявания, които той предизвиква. „Болестта ,,ръка-крак-уста“ например протича с обрив в устата – петна, мехурчета, язви по небцето, гърлото и лигавицата. Подобни обриви се появяват по вътрешната страна на дланите и ходилата, което се съпътства с болезненост и висока температура“, разкрива вирусологът от ВМА.

Заради пъпчиците и язвите мнозина наричат болестта „фалшивата шарка“. Доц. Ковальова обаче е категорична: „Обривът е много характерен и трудно може да се сбърка с други обривни инфекции (шарки)“.

От херпангина до менингит

Коксаки вирусите са основен „заподозрян“ и за херпангината, която покосява много от най-малките деца. „Те могат да предизвикат високо температурно състояние, с обрив в устата и гърлото, който се описва като тип ,,звездно небе“, поради голямото количество разпръснати, малки язвички“, обяснява вирусологът. Хубавото е, че неприятните симптоми обикновено отшумяват за седмица.

Коксаки инфекцията понякога става причина и за т.нар. бронхолмска болест. При нея освен високата температура са характерни и мъчителните мускулни болки – най-често в областта на гръдния кош и корема, обяснява доц. Ковальова. Но не крие, че вирусната инфекция понякога води и до сериозни усложнения.

Кои са те? В някои случаи може да се стигне до възпаление на мозъчните обвивки (серозен менингит). „Възможно е и засягане на нервната система с преходни парализи – при т.нар. малка болест или летен грип. Коксаки вирус тип В пък понякога предизвикват възпаление на обвивките на сърцето, перимиокардит“, алармира специалистът от ВМА. И подчертава, че както болестта ,,ръка-уста-крак“, така и всички останали клинични прояви, могат да бъдат провокирани и от други ентеровируси.

Сапунът е враг на инфекцията

Антибиотиците не действат на вирусните инфекции, не се уморяват да напомнят специалистите. Затова и лечението  най-често е симптоматично. А най-добрата терапия срещу заразите е превенцията.

„За коксаки няма специфично лечение и ваксина. За предотвратяването на разпространението на вирусната инфекция се препоръчва измиването на ръцете със сапун, както и недокосването на очите, устата и носа с мръсни ръце. Важен е и строгият филтър в детските заведения за наличие на деца с обриви в устата“, напомня специалистът от лаборатория „Вирусология“.

Доц. Ковальова напомня, че както при всички ентеровирусни инфекции избягването на близкия контакт с болните е ключов, за да не „пламне“ цялата къща. Добре е заразеният да се изолира за няколко дни, докато се възстанови и отново може да се наслаждава пълноценно на лятото.