Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ЗРЕНИЕ

03.07.18

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Грижа за очите[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1531214839453{margin-bottom: 0px !important;}"]Прозорец към света
Хубавите очи с блестящ поглед са не само първото, което околните забелязват у нас – те са и признак за добро психическо и физическо здраве. От друга страна грижата за очите и за доброто зрение е важна за цялостното ни благосъстояние. Днес дори хората без проблеми със зрението или заболявания на очите е необходимо да се предпазват старателно от вредните фактори от околната среда: слънчева светлина, изкуствено осветление, синя светлина (излъчвана от телевизионните екрани и мониторите на различните устройства), замърсен въздух и т.н. А грижата за очите започва още от детството.

Ежедневна грижа за очите
Навиците и начинът на живот определят до голяма степен очното здраве. Влияние оказват и генетични фактори, но все по-определящи са факторите от околната среда. Затова е добре да си създадем някои добри навици за ежедневна грижа за очите като:
• Да измиваме лицето и очите си със студена вода сутрин след събуждане, да отстраняваме добре грима и замърсяванията вечер преди лягане.
• При работа с компютър да използваме антирефлексни очила и при нужда – капки за
очи (изкуствена сълза). Да си даваме чести почивки и да правим упражнения за очите (много добри са упражненията на Норбеков). В почивките можем да слагаме длани върху очите си и да ги закриваме от светлината за кратко.
• Да консумираме храна, богата на витамин А (житни растения, целина, мазна риба, жълтък, черен дроб), на витамини от групата В, на каротеноиди (спанак, тиква, броколи, моркови и т.н.)
• Да пием минимум 6-8 чаши вода на ден.
• Да почиваме и да се наспиваме достатъчно – минимум 7 часа на денонощие.
• Да не прекаляваме с грима и кремовете около очите, да не използваме прекалено често и продължително капки за очи, да не натискаме и търкаме очите и кожата под тях.
• Да не четем на слаба светлина, да не гледаме телевизия повече от 2 часа на ден.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Предпазването на очите на деца и възрастни с подходящи слънчеви очила с качествен UV филтър е силно препоръчително през летните месеци и целогодишно на високо в планината.

За детските очи
През последните десетилетия здравето на детските очи предизвиква сериозно безпокойство в световен мащаб поради огромната употреба от деца на дигитални устройства, излъчващи синя светлина. Според проучванията голяма част от децата в развитите страни имат компютър, таблет и смартфон. Децата от 2 до 5 г. гледат телевизия или филмчета на таблета си над 3 часа на ден, децата от 8 до 10 г. прекарват над 5 часа на ден със своите електронни устройства (но въздействието е равно на 8 часа, защото често те ползват по няколко устройства едновременно).
Многобройните научни изследвания са категорични, че излагането на синя светлина е доказана причина за ранна дегенерация на тъканта на ретината (и на макулата в частност). За разлика от други очни проблеми, дегенерацията на ретината е необратим и нелечим процес.

Помощ от природата
Макуларните каротеноиди лутеин и зеаксантин са безценни за очното здраве. Те са пигменти, които функционират като филтри – поглъщат светлина с различна дължина на вълната. Освен това намаляват оксидативния стрес и имат силни противовъзпалителни свойства. Каротеноидите не се синтезират в организма, а могат да се набавят само чрез храната (съдържат се в ярко оцветените плодове и зеленчуци, червени, оранжеви, тъмнозелени). Но неправилното съхранение и топлинната обработка значително намаляват тяхното количество в храната, а за да се усвоят от организма се изисква баланс с подходящи растителни мазнини. Можем обаче да ги набавяме периодично на организма си под формата на хранителни добавки.

Много други природни средства могат да помогнат за доброто функциониране на зрението. Локално се прилагат растения с антисептично и противовъзпалително действие, ценни за очната хигиена или в случай на конюнктивити и други инфекции или възпаления на окото. Такива са метличината, очанката, хамамелисът, лайката, бъзовия цвят и червената роза. Орално се използват растения, богати на витамин А и антоцианини, които подобряват зрителната острота и нощното виждане. Растението с най-голяма концентрация на антоцианини и най-ефикасно за зрението е черната боровинка.

ОФТАЛМОЛОЗИТЕ ПРЕПОРЪЧВАТ НА ХОРАТА В ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ ПЕРИОДИЧЕН ПРИЕМ НА ЛУТЕИН И ЗЕАКСАНТИН КАТО СИГУРНА ЗАЩИТА СРЕЩУ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЗВИТИЕ НА МАКУЛНА ДЕГЕНЕРАЦИЯ.
ТОВА Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО И ЗА ДЕЦАТА, КОИТО СА ИЗЛОЖЕНИ ЕЖЕДНЕВНО НА ИЗТОЧНИЦИ НА СИНЯ СВЕТЛИНА.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Да не забравяме, че прекарването на продължително време на чист въздух и сред зеленина е много полезно за очното здраве.

Повече информация за продуктите Визикод можете да прочетете тук.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross