Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Златото в козметиката

Текст: Боряна Димитрова
05.10.21

Ползите от златото в грижата за кожата са познати още от древността.

Ползите от златото в грижата за кожата са познати още от древността.

Египтяните използвали благородния метал в техните ритуали за младост, красота и съвършенство, а в китайския императорски двор от хилядолетия в мехлемите били слагани златни листа, заради оздравителните им свойства.

През последните години златото и златните частици се завръщат като ценна съставка в различни продукти за лице, серуми, маски, шампоани, гелове за почистване, балсами и тонери.

Днес, включвайки благородния метал като ценна съставка в продуктите си, съвременните козметични компании си служат с термини като нанозлато, биозлато и фитозлато.

Златото и неговите ползи в грижата за кожата:

Подмладяващ ефект

Със своето силно противовъзпалително действие златото се бори със свободните радикали, стимулира синтеза на колаген и еластин, регенерерира кожата и спомага за обновяването на клетките.

Благородният метал спомага за по-доброто усвояване на кислорода и има доказано силен антиейдж ефект, като стяга и изглажда кожата. Златото оформя контура на лицето, а подмладяващият ефект е поразителен. ь

Среща се в различни козметични продукти като кремове, пилинг маски, серуми, гелове и много други.

Дълбока хидратация

Сухотата на кожата води до преждевременното ѝ стареене, а златото овлажнява и подхранва кожата, изглажда мимическите линии и бръчки. Друго ценно свойство на благородния метал е, че свива порите, подпомага изхвърлянето на токсините от кожата и я защитава от вредното влияние на околната среда.

Озарена кожа и сияен тен

Златото спомага за подобряването на кръвообращението, изравнява и изсветлява тена. Прилагани редовно, златните маски за лице поддържат блясъка, свежестта и красотата на кожата.

Срещу акне и кожни възпаления

Още древните египтяни вярвали в лечебните свойства на златото. Ценният метал се бори ефективно с акнето – друг често срещан проблем както при младата, така и при зрялата кожа. С мощните си противовъзпалителни и антиоксидантни свойства той се използва и при кожни възпаления, като подпомага оздравителните процеси на кожата.

Не на пигментните петна

Златото потиска прекомерното производство на меланин, което го превръща в ценна съставка при лечението на кожа, увредена от слънчевите лъчи.

cross