Текст: Катя Кирилова

Kожата на ръцете и ноктите реагира на всяка промяна на климатичните условия. Затова грижите за тях трябва да започнат още през есента.

За да предотвратим разслояването на нокътната плочка, възпаленията и втвърдяванията на кожичките, е препоръчително да заложим на комплексната терапия. По този начин ще защитим ръцете си от температурните промени и от авитаминозата, характерна за по-студените зимни дни.

Ноктите през зимата растат по-бавно и са по-крехки, затова имат нужда от витаминозно подхранване. Консумацията на достатъчно плодове и зеленчуци осигурява необходимото количество витамини и минерали, за да бъдат те здрави и красиви.

Етеричните масла имат лечебно и козметично действие и са отлично средство за подхранване на ноктите. Масажирайте кожичките около ноктите с масла от бадем и жожоба, за да ги подхраните и омекотите. Подходящи за масаж са още витамините А, Е и К, които осигуряват на ноктите блясък и допълнителна защита от агресивните климатични условия.

Пожълтяването на нокътната плочка понякога се дължи на липсата на кислород. Оставяйте ноктите си без лак за две седмици и избирайте лакочистител без ацетон.

Ако използвате метална пила за нокти, през зимата я заменете с по-мека. Така ще избегнете чупенето и увреждането на нокътната плочка.

Ръкавиците са задължителен аксесоар в студените дни.

Освен че пазят ръцете от студа, защитават кожата и ноктите от изсушаване.