Текст: д-р Минко Еврев, началник на отделението по асистирана репродукция в Първа САГБАЛ „Света София”

Според някои изследователи най-подходящото време за зачеване на бебе е зимата, а според други пролетта. Допитахме се до експертното мнение на д-р Минко Еврев, началник на отделението по асистирана репродукция в столичната Първа САГБАЛ „Света София”, който ни даде ценни съвети за това, как да увеличим шансовете си за зачеване по естествен път и какви изследвания е необходимо да си направим, ако все пак бебето се забави.

Според учени от Израел краят на зимата е перфектно време за зачеване на бебе, защото мъжете са най-фертилни през този период. Те провели изследване, което показало, че по това време на годината сперматозоидите увеличават броя си с няколко пъти и се движат по-активно, което подобрява шансовете за зачеване. Какво е вашето мнение по този въпрос?

От дългогодишния ми професионален опит и практика съвместно с професор Илия Ватев бих казал друго – че най-неблагоприятният момент за зачеване в нашето Северно полукълбо е лятото, но в същия момент пък е обратното в Южното полукълбо.

Някои жени забременяват без проблем, но за други зачеването е трудно и е свързано с редица усложнения.

От какво зависи забременяването и как можем да увеличим шансовете си за зачеване?
Някои жени зачеват по-трудно поради най-разнообразни причини. Няма да мога да изброя всички, но една от честите причини за по-трудно забременяване е наднорменото тегло както при жените, така и при мъжете, което от своя страна води до разстройство в хормоналния баланс, а оттам до ендокринен стерилитет. От друга страна, ниското тегло също е рисков фактор, защото при жените води до нарушения в менструалния цикъл, а оттам и до липса на овулация или до късна овулация, когато яйцеклетката вече е презряла и не става за оплождане. От трета страна, важна роля играе и стресът, който при жените води до ранна менопауза и ендокринен стерилитет, а при мъжете – до импотентност и до влошаване на оплодителната способност на сперматозоидите. Други чести причини за трудното зачеване са ендокринните заболявания, прекомерната консумация на алкохолни напитки, тютюнопушенето, неправилното хранене и мръсният въздух. Можем да увеличим шансовете си за забременяване с природосъоб-разен начин на живот и с избягване на стресовите ситуации, което в съвременния свят е трудно приложимо.

По какъв начин можем да планираме опитите си за зачеване?
Преди всичко трябва да променим начина си на живот и да избягваме лошата среда и вредните навици. Първото, което трябва да направим, е да установим кога настъпва овулацията, защото при липса на качествена яйцеклетка зачеването е невъзможно. При мъжете е добре да се пази въздържание от три до пет дни преди половия акт, за да могат да се съберат достатъчно на брой качествени мъжки полови гамети.

От значение ли е възрастта за забременяването?
Разбира се, че е от значение, защото в природата съществува т.нар. генетично програмирана клетъчна смърт. Клетките се изхабяват и умират. С напредването на възрастта при жените постепенно се изхабява яйчниковият резерв, а при мъжете намалява количеството и качеството на сперматозоидите.

Истина ли е, че фолиевата киселина може да подпомогне опитите за забременяване?
Ако има дефицит на фолиева киселина, тогава да, защото липсата й води до анемия. При наличие на бременност необходимата дневна доза е 600 микрограма, и то в първия триместър на бременността. Последните научни изследвания показват, че в следващите триместри на бременността допълнителният прием на фолиева киселина води до преждевременно калцифициране на костите на главата на плода.

Все по-често се срещат двойки, които изпитват затруднения да заченат по естествен път. Ако бебето се забави, какви допълнителни изследвания е необходимо да си направим?
Ако зачеването се забави, на първо място е необходимо да се назначат  изследвания за ендокринни, сексуално трансмисивни, генетични и имунологични заболявания. При жените е препоръчително да се направи цветна снимка, за да се провери проходимостта на тръбите, а при мъжете  – спермограма и микробиология на еякулат.

В кои случаи двойката трябва да се обърне към специалист по репродуктивно здраве?
Според последните директиви, ако в рамките на шест месеца при редовни опити за забременяване при двойката не настъпва бременност, двойката трябва да се обърне към специалист по репродуктивна медицина.
В България вече има достатъчно добри лекари по репродуктивна медицина.