И КАК ДА ПРЕМИНЕМ В КОНТРААТАКА ЧРЕЗ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

отг. маг.-фарм. Анджелка Дамянович
спец. по фармацевтична информатика

Язвата представлява увреждане на целостта на лигавицата на стомаха и/или дуоденума (дванадесетопръстника), обхващащо зона с диаметър над 5 мм и съпътствано от болка в епигастриума, т.е. болка в централния дял на корема, точно под гръдния кош.

Жлъчен мехур
Жлъчният мехур е мускулест орган с крушовидна форма и дължина 8-11 см, разположен в горния десен дял на коремната кухина, под черния дроб. Свързан е с черния дроб и червата чрез жлъчните канали. Основната функция на жлъчния мехур е да концентрира и събира жлъчен сок – зеленикаво-кафява течност, произвеждана от черния дроб.

Жлъчният сок (жлъчката) се състои от жлъчни соли, електролити, холестерол, билирубин, фосфолипиди и муцини, а ролята му е да улеснява храносмилането на мазнините в тънките черва. Той е отговорен за извеждането от тялото на някои отпадъчни вещества и по-специално на хемоглобина от червените кръвни клетки и на излишния холестерол.

Между храненията жлъчният мехур е отпуснат и в него се влива жлъчка, която след това се съхранява и концентрира. По време на хранене мазните храни в тънкото черво предизвикват секреция на хормона холецистокинин, който стимулира контракциите на жлъчния мехур. Той периодично се изпразва в горния дял на тънкото черво, където подпомага храносмилането и усвояването на мазнините и мастноразтворимите витамини. След няколко часа жлъчният мехур се отпуска и отново започва да събира жлъчка.

Жлъчна криза
Жлъчната криза се характеризира със силни болки (колики) под дясната ребрена дъга, които се разпространяват под дясната лопатка, към дясното рамо, дясната подмишница или в гръдния кош. Болката може да бъде остра и пристъпна и да продължи няколко часа. Получава се и гадене, повръщане или възникват позиви за повръщане. Жлъчните колики (силни болки) се предизвикват от придвижване на камъни или пясък в жлъчния мехур. Камъните и пясъкът обикновено задръстват тесния дял, или шийката на жлъчния мехур, или засядат при навлизането си в жлъчните канали.

Жлъчните кризи се предизвикват най-често от мазна храна и храна, съдържаща по-голямо количество холестерол, като например яйчен жълтък и черен дроб.

Най-честата причина за възпаление на жлъчния мехур са камъните, които пречат на притока и оттока на жлъчен сок, забавена работа на жлъчния мехур, нарушена функция на жлъчния мехур поради заболявания на кръвоносните съдове или, много рядко, някои аномалии в отвеждащите канали. Появата на камъни или утайка в жлъчния мехур е първият признак, че жлъчният мехур е „болен“. Някои хора са генетично предразположени към образуване на камъни в жлъчния мехур. Образуването на камъни в жлъчката е по-често при жените, особено по-възрастните, но може да се прояви и при по-младите.

Жлъчната диета – превенция на жлъчните кризи
При проблеми с жлъчния мехур, независимо дали става дума за калкулоза (камък в жлъчката), пясък или възпаление, трябва да се спазва жлъчна диета. Основа на жлъчната диета са храните с ниско съдържание на мазнини. Храната трябва да се приема по-често, 5–6 хранения дневно, в по-малки количества и със задължителна закуска. При възможност след хранене трябва да се лежи 30 минути. Храната не трябва да бъде прекалено гореща или студена. Никога не консумирайте вряла храна, кафе или чай. Пийте най-малко по шест чаши течности на ден, за да предотвратите риска от прекалена концентрация на жлъчката. Препоръчват се топли чайове, както и вода и плодови сокове (те не трябва да бъдат студени). Пийте горчиви напитки, тъй като стимулират храносмилането. Храната трябва да включва основно въглехидрати (брашно, мед, хляб) и млечни белтъчини (мляко, прясно краве сирене), но могат да се приемат и белтъчини от животински произход в нормални количества (месо, риба).

Яжте много зеленчуци, плодове и други храни, богати на витамин С и Е, както и храни, които съдържат незаменими мастни киселини. Консумирайте кафяв ориз и пълнозърнести храни. Горчивите храни (цикория, ендивия и артишок) и горчивите лековити билки-подправки (розмарин и шафран) могат да допринесат за здравето на жлъчния мехур, затова се препоръчва да ги включите в ежедневната си храна. Не забравяйте и физическата активност – всеки ден се движете енергично по половин час, за да се предотврати образуването на камъни в жлъчката от холестерол.

Приемайте ежедневно по една чаена лъжичка студено пресован зехтин и една чаена лъжичка лимонов сок, за да се стимулира обращението на жлъчния сок, или пийте сок от половин лимон в чаша топла вода половин час преди закуска.

През острата фаза храната трябва да включва въглехидрати с малко фибри, а след облекчаването на симптомите и болките се добавят и белтъчини. При пристъпи на болка диетата се ограничава до слаб чай и леко подсладена вода. Напитките трябва да бъдат хладки и могат да се дават на всеки два часа. Най-добре е да се избягва всякаква твърда храна.

След като отмине острата фаза, можете да включите в хранителния режим: постни супи от месо с ниско съдържание на мазнини и ориз, грис или тестени изделия без яйца, зеленчукови супи със запръжка с масло или олио, в които може да се добавят тестени изделия, телешко, бяло пилешко месо и риба, картофено пюре, приготвено със солена вода, варени моркови, пасирани варени зеленчуци (спанак, карфиол, алабаш), прясно краве сирене, ориз, грис, качамак от царевично брашно, пресни плодови сокове, кафе, какао, нискомаслено мляко и пасирани варени плодове.

Трябва да се избягват мазните и пикантни супи, лешниците, бадемите и орехите, пъпеши, дюли, дини, подправки: канела, черен пипер, червен пипер, както и салати, подлютени със силни подправки.

Ако спазвате жлъчната диета, можете да живеете години наред без никакви проблеми, но ако се стигне до сериозни кризи, които не престават, трябва незабавно да отидете на лекар, защото това заболяване може да застраши живота ви (спукване на жлъчния мехур, възпаление на панкреаса).

Препоръчителни храни при възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища:

Разрешени

  • препечени филийки, полубял стар (баят) хляб, грахам хляб, тестени изделия без яйца, грис, ориз, кекс;
  • обезмаслено мляко, суроватка, кисело мляко, сметана, сирене от обезмаслено мляко;
  • телешко месо, птиче месо с ниско съдържание на мазнини (без кожа), агнешко и говеждо месо, телешки черен дроб, варена сладководна и морска немазна риба, яйчни белтъци, растително олио и диетичен маргарин;
  • плодове, варени с лимонов сок, печени ябълки, конфитюри и мармалади без консерванти, белени плодове;
  • спанак, домати, карфиол, целина, марули, патладжани, моркови, тиквички, цвекло, праз, картофено пюре;
  • захар, мед, сладка, конфитюри, сладкиши с мляко, пудинг (в ограничени количества);
  • слаби чайове, лимонов сок, ябълков оцет.

Забранени

  • тестени изделия с яйца, недопечен хляб;
  • пикантни зрели сирена, маслена сметана, кашкавал, каймак;
  • свинско месо, мазно говеждо, месо от дивеч, мазна риба, пържено или печено месо, карантия, преработени месни продукти и месни консерви, яйчни жълтъци, свинска мас, печено и панирано месо, лой, сланина, сухи колбаси, сосове и сок от печено месо, сарми, гювеч, маргарин;
  • през острата фаза на болките – пресни плодове;
  • зеле, брюкселско зеле, краставици, репички, зелени чушки, боб, грах, леща, кромид и чесън, печурки и картофи, пържени в олио;
  • сладкиши с цели яйца, сладкиши от кисело тесто;
  • силен руски чай, алкохолни напитки.