Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ЖИВОТЪТ СЛЕД 50 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ – ШАРЕН И СПОДЕЛЕН

BETTY
Текст: Антоанета Атанасова, системен фамилен психотерапевт
02.11.23
BETTY брой 114

Обожавам да шофирам и да слушам силна музика, обичам да пътувам и да откривам нови места, наслаждавам се на забавленията и на това да създавам нови приятелства, зарежда ме работата и общуването с близките ми, харесва ми да експериментирам и да опитвам нови дейности, да се влюбвам... Миналата година си направих първата татуировка... Аз съм на 62 и смея да твърдя, че съм много по-щастлива от моята версия на 40.

С напредъка в науката и медицината през последните петдесет години средната продължителност на живота се е увеличила и хората живеят по-дълго и по-добре. И тъй като всичко в процеса на стареене се е изместило с десет или петнадесет години напред, днешните петдесетгодишни хора в сравнение с миналите поколения откриват, че са изненадващо млади и почти половината им живот остава да се изживее.

За да водите щастлив, здравословен и пълноценен живот след 50-годишна възраст, от съществено значение е да приемете напълно процеса на стареене.
След етапа на суматохата и вълненията на живота, свързани с грижа за кариерно развитие, за малки деца, след това тийнейджъри, за изграждане на живот като двойка, за приятели и семейство, ето най-после е време да намерите спокойствие. Това е идеалното време да се насладите на живота, да напуснете фазата на активен семеен живот и най-накрая да планирате романтични уикенди, да ходите на ресторанти през седмицата и да не прекарвате живота си с очи, приковани към часовника. Да си на 50 е като да се преродиш! Може да решите да намерите любовта, да излезете от утъпканите пътеки, да имате нови преживявания и да бъдете млади в сърцата си. Любовта все още е това, което ни държи заедно и ни движи напред. Добрата новина е, че на тази възраст знаем как да се справим с повечето си проблеми, дори и с най-досадните.
На 50 години не се стремим непременно към постигане на цели, поставени в момента, и се опитваме да избягваме главоболията и дребните проблеми, доколкото е възможно.
В най-добрия случай ние сме донякъде в мир с нашето минало и не му позволяваме да нахлуе в настоящето. А това минало ни дава достатъчно сила и мъдрост да не се страхуваме от бъдещето.

КАК МОЖЕТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ НАЙ-ДОБРЕ ЖИВОТА СИ СЛЕД 50?
Въпреки че много хора не възприемат остаряването положително, те забравят, че то е неизбежна част от живота. През този етап е необходимо да се откажем от старото мислене и да започнем да приемаме реалността. Вместо да бягаме от стареенето, разумно е да го прегърнем напълно и да се почувстваме овластени от годините опит, които сме живели.

Какво може да се направи?

  • С напредване на възрастта правилното хранене става по-важно от всякога. Храната, която консумирате, е горивото, от което тялото ви се нуждае, за да работи, така че е важно да внимавате какво ядете и как това ще се отрази на тялото ви.
  • Редовните физически упражнения могат да ви поддържат в добра форма както физически, така и психически. Това не означава непременно да се трудите до изнемога във фитнеса, а да се отдадете на физическо натоварване, което ви носи удоволствие. Изберете дейност, която ви помага да бъдете физически активни – разходки, градинарство, плуване, йога, важното е да му се наслаждавате. Благодарение на ендорфините, които се освобождават в тялото, ще се почувствате по-щастливи, ще подобрите когнитивните си умения, ще облекчите стреса и намалите напрежението, ще се чувствате добре.
  • За да останете щастливи и здрави, когато нямате много работа, трябва да останете ангажирани. Вероятно не само ще живеете по-дълго, но и ще бъдете по-щастливи. Липсата на график за всеки ден, липсата на работа, на цел или чувството за липса на цел след пенсиониране може да ви повлияе неблагоприятно. Най-добрият начин да живеете добре през златните си години е да останете заети.
  • Сега, когато разполагате с изобилие от време, най-накрая можете да отидете до местата, които винаги сте искали да посетите. Пътувайте и започнете да изследвате нови дестинации.
  • Никога не е късно да научите нещо ново. Може да бъде нещо, за което досега не сте намирали време, или нещо, което наскоро е привлякло вниманието ви. Не се страхувайте да експериментирате в нови посоки. Намирането на съмишленици, които горят с вашето желание да учат в тази област, неминуемо ще ви се отрази благотворно.
  • Сега на 50 или повече години е време да направите нещо добро за вашата общност и света. Присъединете се към местен обществен клуб или станете доброволец за добра кауза. Това ще ви помогне да останете заети в ежедневието си, да се свържете с хора с подобно мислене и да се отдадете на обществото.
  • Жизнено важно е - особено след пенсиониране и след като децата напуснат дома - да имате смисъл и цел в живота си, причина да ставате от леглото всеки ден. Не е нужно да бъде нещо голямо, велико. Това може да бъде грижа за градинката в междублоковото пространство или да помогнете на съсед в нужда.

С годините зрението ни отслабва и не виждаме дребните детайли, ставаме малко дзен, малко по-мъдри, малко по-малко на ръба.
С годините се научаваме да не обръщаме внимание на дреболиите в ежедневието, а да гледаме на живота с щедри очи, да се фокусираме не върху това, което вече нямаме, а върху това, което имаме, върху хубавите шарени и споделени години, които предстоят.

cross