Текст: д-р Борислав Тръпчев от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ-Бургас

През май пролетта е най-щедра – на слънце, зеленина и емоции. Време да се поразхвърлим и да се наслаждаваме на топлите лъчи и на приятните вечери на открито. За жалост, в сезона на късите поли се пробужда един сериозен проблем, който засяга около 3 пъти по-често дамите – разширените вени. Защо е важно именно през май да се консултираме със съдов хирург? И как да запазим красотата и здравето на краката си? Отговорите дава д-р Борислав Тръпчев от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ-Бургас.

Тежест и отоци в краката. Нощни крампи. Мравучкания. Сърбежи. Тези тревожни симптоми на хроничната венозна болест (ХВБ) може да се появят още в нулевия ù стадий – когато проблемните вени дори не са видими. А тя се разгръща в цели шест. „За съжаление, около 300 хиляди българи са в най-тежките 5-и и 6-и стадий на заболяването”, обяснява съдовият хирург. И напомня, че е задължително пациентите, които имат проблеми с вените, през май да се консултират със специалист, защото оплакванията им сериозно се засилват през лятото. „Трябва да се види дали има развитие на заболяването и, ако е необходимо, да се промени терапията“, подчертава д-р Тръпчев.

Жените са по-уязвими
По ирония на съдбата дамите боледуват три пъти по-често от разширени вени в сравнение с господата. Причините за това са по-честите хормонални промени, които настъпват в женския организъм. Бременността също е рисков фактор – и много представителки на нежния пол „отключват“ проблема в ранна възраст, макар той да е характерен за хората над 40–50 години. Фактор №1 обаче остава генетичната предразположеност. При 55% от пациентите има наследственост, не крие съдовият хирург. На второ място идва хормоналният дисбаланс. Третият фактор е възрастта, но начинът на живот също не е за подценяване, подчертава д-р Тръпчев. Защото наднорменото тегло, обездвижването, както и стоенето на крак по 8–10 часа също са враг на красивите и здрави крака. „Вените са много крехки и имат слаба съдова стена. Те разчитат на клапи, създадени от природата, за да не може кръвта да се връща обратно към глезена. Срещу потока на венозната кръв е насочена и гравитацията. Едно-единствено нещо, което остава да помогне на вените, е мускулната помпа на подбедрицата. Когато се движим, мускулите се съкращават и изтласкват кръвта нагоре към сърцето. Клапите, доколкото са здрави и още не са се повредили, ù пречат да се връща обратно. Те с течение на времето се изхабяват, кръвта отива в обратна посока, краката отичат, започват да се появяват разширени вени и отоци“, обяснява подробно специалистът от УМБАЛ-Бургас.

Внимание, стига се до флебит и язви!
Не подценявайте разширените вени – освен че вредят на комфорта и самочувствието, нелекувани адекватно, могат да доведат до редица усложнения. Например – кожни пигментации, язви, екземи, остър флебит, кръвотечение от варикозните възли, предупреждава д-р Тръпчев. Най-сериозното усложнение е образуването на тромби в разширените вени. Те причиняват тежко разстройство на функцията на засегнатия крайник. Състоянието може да се усложни с развитието на венозна гангрена или хеморагична некроза в острата фаза. Което от своя страна да доведе до загуба на крайника. Ако тромбът се откъсне, той най-често попада в белите дробове и води до остро животозастрашаващо състояние – белодробната тромбемболия“, алармира съдовият хирург.

Стрипингът е „златен стандарт“ в лечението
„Разширените вени се лекуват първо с промяна в начина на живот, а чак след това – медикаментозно“, обяснява д-р Тръпчев. При напредналите стадии се прибягва и до операция. Златният стандарт в хирургичното лечение е т.нар. стрипинг. С тази оперативна техника засегнатата вена се отстранява с помощта на метална сонда. „Златен стандарт“ означава, че това лечение е универсално и дава най-добър резултат. Светлинната аблация (по-известна сред хората като лечение с лазер) се прилага у нас от 10–15 години, в света – от 20 г., но не е еднозначно призната“, допълва специалистът.

Знаете ли, че…
И седнал, и  прав е еднакво вредно. „И седнал, и прав по 8 часа е еднакво вредно“, алармира д-р Борислав Тръпчев. Препоръката му е, ако искаме да се предпазим от хронична венозна болест, навреме да променим начина си на живот. И да наблегнем на физическата активност. А изпитваме ли дискомфорт, да не отлагаме визитата при лекаря. „Всеки човек, който има оплаквания, може първо да се обърне към личния си лекар. Той ще прецени дали те са от венозен произход и ще го изпрати на специалист. Но пациентът директно може да посети съдов хирург, ако е 100% сигурен, или в семейството има хора, които боледуват от разширени вени“, обяснява хирургът от УМБАЛ-Бургас.

Съветът му е, при възможност, да не се застояваме твърде дълго прави. Ако пък работата ни „приковава“ по 8 часа зад компютъра, е добре да си правим „раздвижващи почивки“. Масажът също помага за добрия кръвоток. А на дамите е ясно – макар и много шикозни, твърде високите токчета са враг на краката. Същото важи и за прекомерното излагане на топлина, напомня специалистът.