Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Живата вода на Родопите – Смолянските бани

BETTY - Живата вода на Родопите - Смолянските бани
Текст: Лора Симеонова
04.09.23
BETTY брой 112

Смолянските бани. Ако кракът ви никога не е стъпвал там и дори не сте съвсем сигурни къде се намират – не се бойте, далеч не сте единствените! Тази „тайна СПА градина“ се е сгушила на 750 м високо в Родопите между Смолян и Кърджали. В това е и чарът ú – Баните предлагат истинско бягство от реалността сред зеленина, слънце и жива вода.

Прохладно лято, мека зима, ромон на река, безкрайна гора, средиземноморски полъх и жива вода с уникален състав – такива „съкровища“ крият в „пазвата“ си Баните. Някогашното село Лъджа, накацало по поречието на Малка Арда, е истинска находка далеч от шумните, пренаселени, комерсиални и – не на последно място – скъпи СПА дестинации. Макар да остава встрани от утъпканите туристически маршрути, курортът (а и цялата община, изпъстрена с китни селца) всъщност може да предложи чудесна ваканция за всеки вкус и джоб – от модерен лукс до автентичен селски туризъм. И – не последно място – божествена храна! Клин с картофи, колаци, качамак с месо – всяко от тези блюда, сервирано от местните, е достойно за звезда „Мишлен“.

Лекува от дископатия до подагра

„Сърцето“ на Баните, разбира се, са минералните извори – и то „бие“ със 6-7 л/сек. Водата е с pH 7.2 и е хипертермална – 43 градуса. Заради състава ú – азот, хидрокарбонати, сулфатни, натриеви и флуорни съединения, е сравнявана с прочутите чешки Карлови вари. Подходяща е както за балнео, така и за питейно лечение. Ето и кои заболявания повлиява благотворно:

- Заболявания на опорно-двигателния апарат – артрити, артрозоартрити, периартрити и др.; болест на Бехтерев; миозити, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния и др.

- Заболявания на гръбначния стълб и периферната нервна система – дискова болест, гръбначни изкривявания и др.; неврити и невралгии, радикулити, плексити и др.

- Заболявания на стомашно-чревния тракт – хронични гастрити, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен стоматит; нарушение на храносмилането и безапетитие, хроничен колит, хепатит и др.

- Метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра.

- Заболявания на женската и мъжката полова система.

- Дерматологична патология и др.

На санаториум или на хотел?

Баните са известни със санаториума си, филиал на Специализираните болници за рехабилитация (СБР-НК), където може да се лекуваш както по клинични пътеки и програмите на НОИ, така и свободно. Възможностите му са големи – разполага с вътрешен минерален басейн, балнеологичен център с вани и тангентори, фитнес, сауна и солариум. Физиотерапевтите прилагат луго-, електро-, светло- и парафинолечение и от ЛФК терапии. Санаториумът е със 151 легла, като част от стаите са реновирани.

По-претенциозните гости обаче могат да се възползват и четирите хотела и три къщи за гости в курорта, които предлагат минерални басейни и балнеопроцедури. Има и още по-бюджетен вариант – настаняване без екстри и посещение на минералните басейни, СПА или физиотерапевтичните центрове наоколо.

По Дяволския мост и при Енихан баба

Местните са категорични – не си тръгвайте от Баните, без да си вземете вана с минерална вода. Но и не се ограничавайте само до това, защото живописният район предлага куп възможности за разходки сред природата. Има маршрути както за начинаещи, така и за напреднали. Екопътеката до Оряховските водопади например започва от местната църква и само за около час и половина ще „покорите“ и трите водопада. Задължително е да минете и по легендарния Дяволски мост – ако обичате дългите преходи, тръгнете от Вишнево. В случай че ви домързява – маршрутът от Гълъбово е три пъти по-къс. За по-издръжливите планинари е и величествената Загражденска екопътека, чиито 13 км се вият през 14 моста и покрай живописни водопади. Но и да не сте от тях – задължително се качете на връх Свобода (1920 м), известен още като Енихан баба или Момчил юнак. Извисява се на 13 км от Давидково, като пътят към него е осеян с над 50 чешми – коя от коя по-чудати. Можете да стигнете с кола до хижа „Свобода“ – а оттам до „покрива“ на планината ви делят само 604 стъпала – колко му е!

cross