Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Женското здраве

08.04.16

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" margin_bottom="18" font_family="none"]

Съвети за опазване на женското здраве

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1636461630347{margin-bottom: 0px !important;}"]Здравето на жената

Тялото на жената е адаптирано да дава потомство чрез строежа и функцията на половите органи под влиянието най-вече на половите хормони естроген и гестаген, но и на хормона на хипоталамуса и щитовидната жлеза. Поддържането на здравето на половите органи е предпоставка за здравето на жената през целия й живот, а това е важно и за здравето на потомството. Редовните гинекологични прегледи и ПАП тест (цитонамазка), както и определянето на проблемите и болестите с помощта на тестове, които всеки може да прави и сам и са достъпни в аптеките, гарантират навременно лечение на заболяванията.

Women_2_site

Менструален цикъл
Менструалният цикъл е физиологичен процес, обикновено повтарящ се на 28 дни, по време на който тялото на жената се подготвя за зачеване. Липсата на оплождане на яйцеклетката води до физиологично кървене. Този цикъл зависи от редица физиологични, хормонални и психологически фактори. Нарушението на който и да е от тях може да причини незначителни проблеми, но и заболявания, които понякога могат да
бъдат тежки или да причинят безплодие. Болезнена менструация или дисменорея се наблюдава при повечето жени до 20-годишна възраст или до раждането на дете. Симптомите са болки или спазми в долната част на корема, непосредствено преди менструацията или през първите дни. Лекуват се с помощта на болкоуспокояващи, а помага и покоят, приемането на по-лека храна и по-големи количества течности.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Болезнената менструация може да е свързана и с възпаление в областта на таза и половите органи и заради това е важно лекар да установи истинската причина.

ПОТЪРСЕТЕ СЪВЕТИ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БОЛЕЗНЕНА МЕНСТРУАЦИЯ, ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЛЕКАРСТВА И ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА СИМПТОМИТЕ НА КЛИМАКТЕРИУМА В АПТЕКИ BETTY.

Контрацептивни методи
Контрацепцията дава възможност за семейно планиране чрез познаването на дните за зачеване или съответно овулацията. Овулацията настъпва около 14-ия ден след първия ден на менструацията, най-често между 13- и 15-ия ден, ако цикълът е с продължителност от 28 дни. Половите контакти по време на овулацията способстват зачеването, а с въздържание или предпазни средства то се избягва.
• Контрацепцията може да бъде естествен метод и тогава включва наблюдение на промените в плътността и еластичността на цервикалната слуз, измерване на базалната температура или определяне на дните за зачатие при редовни цикли.
• Лекарствата, които се използват за контрацепция, всъщност са женски полови хормони и се прилагат и като терапия за лечение на нарушения на цикъла, обилна или оскъдна менструация, изключително болезнени менструации, тежки форми на акне или промени на яйчниците или ендометриоза на матката.
Както и всички лекарства, и хормоналните препарати имат някои странични ефекти, които с правилен избор и редовно лекарско наблюдение могат да се избегнат или да се намалят до приемлив риск.

Съвети за бременни
Бременността е специално състояние, при което здравето на жената оказва значително влияние върху здравето и на детето.
• Ако бременната жена няма здравословни проблеми или някои хронични заболявания, трябва да води нормален и здравословен начин на живот, което означава правилно хранене и редовни, съобразени със състоянието й физически упражнения.
• Храненето на бременните жени трябва бъде разнообразно, за да се осигури прием на всички необходими вещества, но при това не трябва да се яде „за двама”, а чак от четвъртия месец на бременността трябва да се увеличи приема на храна с 200 – 300 kcal на ден.
• По време на бременността трябва да се избягва консумирането на захар, сол и мазнини и да се увеличи приема на плодове, зеленчуци и течности.
• Жените през бременността трябва да приемат специално  даптирани витамини и минерали.
• Бременните жени трябва да почиват достатъчно и да избягват физическия и психически стрес.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
С цел по-добра защита на бременните жени, е необходимо да се повиши грижата за баланса на вагиналната флора и в случай на съмнение и първи признаци на евентуална вагинална инфекция, инфекция на пикочната система или гъбично заболяване, трябва да се направят самостоятелни тестове и ако резултатът е положителен, да се потърси консултация с лекар.

Съвети за жените в менопауза
Менопаузата представлява последната менструация, която настъпва около 50-годишна възраст и след която жената вече не е в състояние да зачене, а периодът след това се нарича климактериум. Той настъпва заради понижения синтез на хормони, по-специално на естроген, което води до редица промени, предимно на половите органи, след това на пикочната система и костите, но и в психиката. Костите могат да станат порести и склонни към счупвания, което наричаме остеопороза. Остеопорозата се лекува с препарати, които могат да бъдат хормони или бифосфонати, заедно с увеличаване на приема на калций и витамин D.
Жените, при които менопаузата е настъпила по-рано, които са слаби, пушат, консумират повече алкохол, приемат по-малко калций или в семейството им има случаи на остеопороза, са с по-висок риск от появата на болестта. Всяка жена лесно може сама да провери това с помощта на тест за установяване на менопауза, който е достъпен в аптеките.

ГЪБИЧНИТЕ ИНФЕКЦИИ НА ВАГИНАТА, ПРИЧИНЕНИ ОТ ГЪБИЧКАТА CANDIDA АLBICANS, МОГАТ ДА СЕ ПОЯВЯТ И АКО Е НАРУШЕНА НОРМАЛНАТА ВАГИНАЛНА ФЛОРА. ПОНЯКОГА СЕ ПОЯВЯВАТ БЕЗ НИКАКВА ВЪНШНА ПРИЧИНА ИЛИ В РЕЗУЛТАТ НА СТРЕС, ПОНИЖЕН ИМУНИТЕТ ИЛИ ПРИЕМ НА НЯКОИ ЛЕКАРСТВА.

Женски полови инфекции
• Инфекции могат да се причинят от бактерии и гъбички, които се предават чрез полов контакт без предпазни средства.
• Инфекциите, най-често от гъбичката Candidа albicans, може да се появят и ако е нарушена нормалната вагинална флора. Понякога се появяват без никаква външна причина или като резултат от стрес, понижен имунитет или прием на някои лекарства.
• При полов контакт без предпазни средства могат да се пренесат различни болести, предавани по полов път: гонорея, сифилис, трихомониаза, HIV и инфекция с хламидия, която може да причини безплодие. Някои от инфекциите, като хламидията, могат да се лекуват с антибиотици, приемани орално или вагинално, като на лечение подлежат едновременно и двамата партньори. За жените е много полезен и приемът на вагинални пробиотици.
• Инфекцията с HPV (човешки папиломен вирус) при повечето хора не предизвиква никакви симптоми и отминава спонтанно, но при някои жени се появят кондиломи (вид брадавици) по шийката на матката, външните гениталии, ануса, а при мъжете върху пениса.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Трябва да знаете, че някои типове HPV преминават в хронична инфекция и значително увеличават риска от появата на рак на шийката на матката. Не съществува лекарство срещу HPV, но има ваксина за девойки, която предпазва от инфекции с типове вируси, които са с висок риск за развитие на рак.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross