Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Женшен за силен имунитет

01.09.22

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове. Това бавнорастящо, ниско растение с месести корени може да се класифицира по три начина в зависимост от това колко дълго се отглежда – като пресен, бял или червен.

Пресният женшен се събира преди 4-тата година, белият женшен - между 4-тата и 6-тата година, а червеният женшен - след 6 или повече години. Съществуват много разновидности от тази билка, но най-популярните са американският женшен (Panax quinquefolius) и азиатският женшен (Panax ginseng).

Американският и азиатският женшен се различават по концентрацията на активни съединения и ефекта върху организма. Смята се, че американският женшен действа като релаксиращо средство, докато азиатският вариант има ободряващ ефект.

Женшенът съдържа две важни съединения: гинзенозиди и гинтонин. Тези съединения се допълват взаимно, за да осигурят своите ползи за здравето. Ето някои научно доказани полезни свойства на женшена.

Мощен антиоксидант с противовъзпалителен ефект

Женшенът има полезни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Някои проучвания в епруветка показват, че екстрактите от женшен и гинзенозидните съединения могат да инхибират възпалението и да увеличат антиоксидантния капацитет в клетките.

Например едно проучване в епруветка установява, че екстрактът от корейски червен женшен намалява възпалението и подобрява антиоксидантната активност на кожните клетки при хора с екзема.

Друго проучване изследва ефектите при 18 млади мъже спортисти, които приемат 2 грама екстракт от корейски червен женшен три пъти на ден в продължение на седем дни. След това са тествани нивата на определени възпалителни маркери. Отчетени са значително по-ниски нива в сравнение с групата с плацебо ефект само 72 часа след приема.

И едно по-голямо проучване проследява 71 жени в постменопауза, които приемат 3 грама червен женшен или плацебо дневно в продължение на 12 седмици. След това са измерени антиоксидантната активност и маркерите за оксидативен стрес. Изследователите заключават, че червеният женшен може да помогне за намаляване на оксидативния стрес чрез увеличаване на активността на антиоксидантните ензими.

От полза за мозъчната функция

Женшенът може да помогне за подобряване на мозъчните функции като памет, поведение и настроение.

Някои проучвания в епруветка показват, че компоненти в женшена - като гинзенозиди и съединение К, могат да предпазят мозъка от увреждане, причинено от свободните радикали.

Едно проучване проследява 30 здрави мъже и жени, които консумират 200 mg Panax ginseng дневно в продължение на четири седмици. В края на проучването те показват подобрение в психичното здраве, социалните взаимоотношения и настроението. Въпреки това тези ползи престават да бъдат значителни след 8 седмици, което предполага, че ефектите от женшен може да намалеят при продължителна употреба.

Друго проучване изследва как единични дози от 200 или 400 mg Panax ginseng повлияват умствената дейност, умствената умора и нивата на кръвната захар при 30 здрави възрастни преди и след 10-минутен умствен тест. Дозата от 200 mg, за разлика от дозата от 400 mg, е по-ефективна за подобряване на умствената дейност и умората по време на теста.

Възможно е женшенът да подпомогне усвояването на кръвната захар от клетките, което би могло да подобри производителността и да намали умствената умора. И все пак не е ясно защо по-ниската доза е по-ефективна от по-високата.

Трето проучване установява, че приемането на 400 mg Panax ginseng дневно в продължение на осем дни подобрява спокойствието и математическите умения. Нещо повече, други проучвания откриват положителни ефекти върху мозъчната функция и поведение при хора с болестта на Алцхаймер.

Може да подобри еректилната дисфункция

Изследванията показват, че женшенът може да бъде полезна алтернатива за лечение на еректилна дисфункция при мъжете. Изглежда, че съединенията в него могат да предпазват от оксидативен стрес в кръвоносните съдове и тъканите в пениса и да помогнат за възстановяване на нормалната функция.

Освен това проучванията показват, че женшенът може да увеличи производството на азотен оксид, съединение, което подобрява мускулната релаксация на пениса и увеличава кръвообращението.

Едно проучване установява, че мъжете, приемали корейски червен женшен, имат 60% подобрение на симптомите на еректилна дисфункция в сравнение с 30% подобрение, причинено от лекарство, използвано за стандартно лечение на този проблем. Друго проучване показва, че 86 мъже с еректилна дисфункция са получили значително подобрение и в цялостното удовлетворение след приема на 1000 mg екстракт от стар женшен в продължение на 8 седмици.

Подсилва имунната система

Някои проучвания, изследващи ефектите на женшена върху имунната система, са се фокусирали върху пациенти с рак, подложени на операция или химиотерапия. Едно от тях проследява 39 души, които се възстановяват след операция от рак на стомаха, като приемат и 5400 mg женшен дневно в продължение на две години. Интересното е, че тези хора са получили значителни подобрения в имунните функции и по-слабо повторение на симптомите.

Друго проучване изследва ефекта на екстракта от червен женшен върху маркерите на имунната система при хора с напреднал рак на стомаха, подложени на химиотерапия след операция. След три месеца тези, които приемат екстракт от червен женшен, имат по-добри маркери на имунната система от тези в контролната или плацебо група.

Изглежда, че екстрактът от женшен може да засили ефекта от ваксинациите срещу заболявания като грип.

Може да има потенциални ползи срещу рака

Женшенът може да бъде полезен за намаляване на риска от някои видове рак. Доказано е, че гинзенозидите в тази билка помагат за намаляване на възпалението и осигуряват антиоксидантна защита. Процесът, чрез който клетките нормално растат и се делят, се нарича „клетъчен цикъл“. Гинзенозидите могат да бъдат от полза за този цикъл, като предотвратяват анормалното производство и растеж на клетките.

Преглед на няколко проучвания заключава, че хората, които приемат женшен, могат да имат 16% по-нисък риск от развитие на рак.

Едно наблюдателно проучване показва, че хората, приемащи женшен, са по-малко склонни да развият определени видове рак, като рак на устните, устата, хранопровода, стомаха, дебелото черво, черния дроб и белия дроб, отколкото тези, които не го приемат.

Женшенът може също така да помогне за подобряване на здравето на пациенти, подложени на химиотерапия, да намали страничните ефекти и да засили ефекта на някои лекарства.

Намалява умората и повишава нивото на енергия

Доказано е, че женшенът помага в борбата с умората и увеличава енергията в организма. Различни проучвания върху животни свързват някои компоненти в женшена като полизахариди и олигопептиди с по-нисък оксидативен стрес и по-високо производство на енергия в клетките, което може да помогне при хронична умора.

Едно четириседмично проучване изследва ефектите от приема на 1 или 2 грама Panax ginseng или плацебо на 90 души с хронична умора. Тези, на които е даден Panax ginseng, изпитват по-малко физическа и умствена умора, като при тях намалява и оксидативният стрес в сравнение с тези, приемащи плацебо.

Друго проучване дава на 364 души, преживели рак, изпитващи умора по 2000 mg американски женшен или плацебо. След осем седмици тези в групата на женшен са имали значително по-ниски нива на умора от тези в плацебо групата.

Освен това хранителните добавки с женшен могат не само да помогнат за намаляване на умората, но и да подобрят физическата активност.

Понижава кръвната захар

Женшенът е полезен за регулиране на кръвната захар при хора както с, така и без диабет. Доказано е, че и американският, и азиатският женшен подобряват функцията на клетките на панкреаса, повишават производството на инсулин и повишават усвояването на кръвната захар в тъканите. Освен това проучванията показват, че екстрактите от женшен помагат, като осигуряват антиоксидантна защита, която намалява свободните радикали в клетките на хората с диабет.

Едно проучване оценява ефектите от 6 грама корейски червен женшен заедно с обичайните антидиабетни лекарства или диета при 19 души с диабет тип 2. Интересното е, че те успели да поддържат добри нива на кръвната захар през цялото 12-седмично проучване. Те също така са имали 11% понижение на нивата на кръвната захар, 38% намаление на инсулина на гладно и 33% увеличение на инсулиновата чувствителност.

Друго проучване показа, че американският женшен помага за подобряване на нивата на кръвната захар при 10 здрави мъже и жени, след като са направили тест с подсладена напитка.

Изглежда, че ферментиралият червен женшен може да бъде още по-ефективен за регулиране на кръвната захар. Ферментиралият женшен се произвежда с помощта на живи бактерии, които трансформират гинзенозидите в по-лесно усвоима и мощна форма. Едно проучване показа, че приемането на 2,7 грама ферментирал червен женшен дневно е ефективно за понижаване на кръвната захар и повишаване на нивата на инсулин в сравнение с плацебо.

Лесен за добавяне към ежедневното меню

Коренът от женшен може да се консумира по много начини. Може да се хапва суров или леко да се свари на пара, за да омекне.

Може да се запарва и във вода за приготвяне на чай. За да направите това, просто добавете гореща вода към прясно нарязан женшен и го оставете да кисне няколко минути.

Женшенът може да се добавя към различни рецепти като супи и задушени ястия. А екстрактът може да се намери под формата на прах, таблетка, капсула или масло. Колко трябва да приемате зависи от състоянието, което искате да подобрите. Като цяло се препоръчват дневни дози от 1-2 грама суров корен от женшен или 200-400 mg екстракт. Най-добре е да започнете с по-ниски дози и да ги увеличавате с времето.

Потърсете стандартен екстракт от женшен, който съдържа 2–3% общо гинзенозиди, и го консумирайте преди хранене, за да увеличите усвояването и да получите пълните ползи.

Безопасност и потенциални странични ефекти

Според изследвания женшенът изглежда безопасен и не трябва да предизвиква сериозни неблагоприятни ефекти. Въпреки това  хората, приемащи лекарства за диабет, трябва внимателно да следят нивата на кръвната си захар, когато използват женшен, за да се уверят, че тези нива не са твърде ниски. Освен това женшенът може да намали ефективността на антикоагулантните лекарства. Поради тези причини говорете с Вашия лекар, преди да го ползвате.

Имайте предвид, че поради липсата на проучвания за безопасност, женшенът не се препоръчва за деца или жени, които са бременни или кърмят.

И накрая - има доказателства, които предполагат, че продължителната употреба на женшен може да намали неговата ефективност в организма.

За да увеличите максимално ползите от него, най-добре е да приемате женшен на 2-3-седмични цикли с една или две седмици почивка между тях.

cross