Винаги изисква преглед от педиатър

д-р Радмила Косич

Някои видове жълтеница са физиологични и доброкачествени и преминават без никакво лечение, други са последствие от инфекциозно заболяване, а най-тежките са в резултат на вродени аномалии в строежа на червените кръвни клетки или на жлъчните пътища

Жълтеницата се разпознава по жълтото оцветяване на кожата и лигавиците, предизвикано от прекомерната концентрация на билирубин в кръвта. Детето трябва да се прегледа на естествена светлина и да се установи дали има промяна в цвета на бялото на очите, дланите и стъпалата.

Причината за жълтеницата се определя въз основа на възрастта на детето, диетата му и интензивността на жълтото оцветяване. Някои видове жълтеница са физиологични и доброкачествени и преминават без никакво лечение, други са последствие от инфекциозно заболяване, а най-тежките са в резултат на вродени аномалии в строежа на червените кръвни клетки или на жлъчните пътища. Затова всяко пожълтяване на кожата при децата изисква преглед от педиатър и установяване на причината за поява на жълтеница.

БИЛИРУБИНЪТ е оранжев пигмент, отделящ се при разграждането на хемоглобина от червените кръвни клетки. Червените ни кръвни клетки имат живот от около 120 дни, след което се разпадат, а продуктите от разграждането им се преработват до безвредни вещества, които могат да се изхвърлят от организма с урината или изпражненията.

Най-голямата „лаборатория“ в нашето тяло е черният дроб, който играе ключова роля в преработката на хемоглобина до билирубин, разтворим във вода. Това е един непрекъснат процес в нашия организъм. Жълтеница възниква само при натрупване на билирубин. При висока концентрация билирубинът е потенциално токсично вещество, защото уврежда клетъчните мембрани и пречи на нормалните процеси в клетките. Повишаване на концентрацията на билирубина се получава в резултат на прекомерно разграждане на еритроцити, недостатъчно преработване в черния дроб или забавено изхвърляне от организма.

ФИЗИОЛОГИЧНАТА ЖЪЛТЕНИЦА ПРИ НОВОРОДЕНИТЕ е доброкачествена жълтеница през първата седмица след раждането на здраво дете на термин. Тя никога не се развива през първия ден от живота и изчезва клинично през първата, а лабораторно през втората седмица след раждането. Повишените стойности на билирубина в кръвта не достигат нива, които биха застрашили здравето на бебето.

Детето не изглежда болно, храни се и спи нормално. Ако нивото на билирубина расте бързо или спада бавно, персоналът на родилния дом ще проверява редовно кръвта. Ако е необходимо, ще се приложи процедура за фототерапия. Ултравиолетовото лъчение върши това, което незрелият черен дроб не може и чрез тази процедура се ускорява отделянето на излишния билирубин.

Физиологичната жълтеница няма последствия и не изисква допълнителни прегледи, както и лечение.

ЖЪЛТЕНИЦАТА ПРИ ДЕЦА НА ЕСТЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ е предмет на много клинични и теоретични изследвания. Тя се развива най-често през втората или третата седмица след раждането при деца, хранени само с майчина кърма.

Такива деца се развиват добре и нямат никакви оплаквания, освен интензивното пожълтяване на кожата, лигавиците и склерите на очите. Обикновено не се предприема нищо, освен изключването на други възможни причини за жълтеница на тази възраст и често вземане на кръвни проби за определяне на нивото на билирубина. Евентуално за 48 – 72 часа може да се прекъсне храненето с майчина кърма, след което се очаква билирубинът да падне дори до 50%. После кърменето се възобновява, а жълтеницата изчезва.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНАТА И ИНТЕНЗИВНА ЖЪЛТЕНИЦА при новородените може да се дължи на несъответствие на кръвната група и Rh фактора на майката и детето; вродени аномалии на чернодробните ензими за преработка на билирубина; вирусни, бактериални или паразитни инфекции на плода в майчината утроба; редки заболявания с нарушения на въглехидратния метаболизъм; вродени дефекти в структурата на жлъчните пътища.

Причините са многобройни, затова всяко новородено дете с интензивна или продължителна жълтеница се подлага на интензивна проверка още в родилното отделение. Не се лекува само физиологичната жълтеница, а ако причината е с друго естество, детето се насочва за допълнителна диагностика и лечение. Причината трябва да се установи бързо, тъй като може да се прояви токсичността на съответното вещество (за съжаление, най-големи увреждания претърпяват клетките на нервната система).

ПРИ ПО-ГОЛЕМИ ДЕЦА изненадващото пожълтяване най-често е индикатор за инфекциозно чернодробно заболяване – инфекциозна жълтеница.

ХЕПАТИТ А е заразно вирусно заболяване, спадащо към „болестите на мръсните ръце“. Заболяването се проявява в по-малки епидемии, по-често при малки деца, в среда с лоши хигиенни навици. То започва с висока температура, отпадналост, гадене и повръщане. Вирусът се размножава в черния дроб – оттам идва честата болка под дясната ребрена дъга.

Кожата и очната склера пожълтяват, урината потъмнява („като бира“), а изпражненията стават по-светли. Често се появяват сърбеж по кожата и атипични обриви. След две седмици болното дете започва да се подобрява. При преглед може да се палпира уголемен черен дроб, нивото на билирубина в кръвта все още е повишено, а тестовете сочат инфекциозно естество на заболяването.

Заболяването обикновено приключва с пълно излекуване, не се развива хронично носителство, а имунитетът е доживотен. С подобряването на условията на живот и регулирането на водоснабдяването и канализацията това заболяване се среща все по-рядко.

ХЕПАТИТ В е вирусно чернодробно заболяване, предавано по кръвен път – чрез заразени игли, нестерилни инструменти, сексуален контакт, от майката на плода по време на бременността или при раждането. Среща се по-често при подрастващите и възрастните.

Клиничната картина не се различава от тази при хепатит А, освен че заболяването протича по-дълго и по-тежко, развива се хронично носителство и след прекарано заболяване е възможно да се развие хронично чернодробно заболяване. Ваксинирането срещу вирусен хепатит е част от задължителния имунизационен календар в повечето страни. Мониторингът на огнищата на хепатит B и контролът на хроничните носители са част от ежедневната работа на специалистите по инфекциозни болести и епидемиолозите.

Прегледът от педиатър или специалист по инфекциозни болести е задължителен за всяко дете, независимо от възрастта на поява на жълто оцветяване на кожата и лигавиците. При засилване на жълтеницата при новородено, което е изписано от родилния дом, това задължително трябва да се съобщи на патронажната сестра или на педиатъра, които ще проверят нивото на билирубина в кръвта и ще установят чрез преглед вида на жълтеницата.

Каротинемия

Включването на големи количества жълти или оранжеви плодове и зеленчуци в храната на кърмачето може да доведе до оцветяване в жълто на дланите, ходилата и зоната около носа. За разлика от жълтеницата, бялото на очите никога не се оцветява. Това явление се нарича каротинемия и не е опасно за здравето. Все пак, от естетическа гледна точка се препоръчва промяна на диетата.

Хигиената на ръцете

Не можем да влияем на вродените заболявания, на метаболизма или строежа на черния дроб, но можем на хигиената на ръцете си и на здравословния начин на живот. „Всяка възраст има своята жълтеница!“ – казвали някога лекарите, а педиатрите и до днес се ръководят от това при поставянето на диагнозата.