Облекчава инфекциите и възпаленията

Hypericum perforatum L.

Проф. д-р Радиша Янчич

Родът Hypericoideae, към който принадлежи този вид, в някои системи се определя като ново самостоятелно семейство Hypericaceae.
Кантарионът е многогодишно тревисто растение, което цъфти от юни до август, расте по ливадите, пасищата и в светлите дъбови гори навсякъде в Европа. През последните години кантарионът се търси все повече, затова се отглежда плантажно. Своето английско име St. John’s wort кантарионът е получил, защото върхът на цъфтежа му е около 24 юни, денят, на който се празнува рождението на свети Йоан Кръстител.

В нашата флора са познати около 19 вида кантарион, но само за H. perforatum се знае, че е лечебен. От останалите видове със сигурност се различава по това, че стъблото му има две надлъжни ивици и че светлозелените му листа имат много прозрачни точковидни жлези.

Кантарионът е лечебна билка, тъй като съдържа танин, етерично масло и други съединения. Използва се връхната част на билката по време на пълния й цъфтеж. Бере се, като се отрязва горната част на растението, докато цветът му още не е напълно отворен.

За кантариона са знаели и големите авторитети от Античността – Диоскорид и Хипократ. Билката била описана в средновековните книги и била препоръчвана като полезно лекарство, но била забравена в края на 19-ти век, както и много други. През последните десетилетия, особено в Европа, кантарионът отново става любимо и ефикасно лекарство в случаите на нервност или депресия.

Новите изследвания откриват връзка между антидепресивните ефекти на кантариона и присъствието на ксантон и флавоноиди в него, които действат като инхибитори на моноамин оксидаза. Кантарионовото масло е екстракт от цветовете на растението в зехтин (червеникаво заради наличието на хиперицин) и традиционно се използва в същите случаи както и чаят, но също така и външно – за зарастване на порязвания, изгаряния, хемороиди. Най-големите количества от лечебното растение днес се използват за получаване на стандартизиран екстракт, необходим в приготвянето на фитопрепаратите.

Кантарионовото масло е богато на хиперицин, танини и флавоноиди, нанася се върху всички видове рани и действа противовъзпалително, противовирусно и противомикробно и ускорява създаването на кожен епител. Помага при рани, изгаряния, вагинални инфекции, хемороиди, разширени вени, белези, стрии, акне, ревматизъм, възпаление на мускулите, затова още в миналото е било лекарство, което е стояло върху полицата на всеки дом.

Чаят от кантарион се използва и като диуретик, както и при лечението на различни състояния – от безсъние до гастрит. Действа облекчаващо при менструални болки, безсъние, гастрит и стомашни язви, болести на черния дроб, възпаление на пикочния мехур, нощно уриниране при децата и инфекции на устната кухина.

препоръка

BETTY чай от жълт кантарион е с лек мирис и вкус, облекчаващ редица неразположения. Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.
Търсете в аптеки BETTY!