Факт е, че през зимата се нуждаем от повече енергия, за да се предпазим от характерните за този сезон заболявания. Означава ли това, че имаме нужда от повече калории и всеки ден на масата трябва да има висококалорична храна? Дали е добре редовно да посягаме към сладкото? Разбира се, че не!

Зимното меню не трябва да бъде по-калорично от това през пролетта или есента, но трябва да е балансирано и ежедневно да включва храни, които ни осигуряват достатъчно протеини, витамини, минерали и въглехидрати и да е разпределено в пет хранения на еднакви интервали.

Плодове и зеленчуци: пресни или замразени; сурови, приготвени на пара или сварени – плодовете и зеленчуците са източник на витамини и минерали и трябва да присъстват в менюто ни всеки ден. Супите от зеленчуци ще ни стоплят, а чесънът ще ни предпази от инфекции. Зелето, изобилстващо през зимата, е храна – изключително богата на витамини A, B6, C и K, така че трябва да се консумира колкото се може по-често и то в сурова форма или варено. Месото е добър източник на протеини, така че е препоръчително да присъства в менюто. Пилешкото, пуешкото, а и говеждото ще разнообразят менюто, но както и през останалите сезони, трябва да избягвате преработеното месо и да не прекалявате с количествата.

Млечни продукти: сиренето и киселото мляко са полезни за метаболизма, който се забавя през зимата, а витамин D в тях помага на организма ни да компенсира липсата на достатъчно слънце.

Яйца: варени или пържени, те са здравословна храна, ако не се прекалява, а със спанак или други зеленчуци са добър заместител на месото. Едно варено яйце като допълнение към закуската два или три пъти седмично (освен, ако няма противопоказания) ни дава необходимата енергия до обяд.

Риба: прясна или замразена, трябва да присъства най-малко два-три пъти седмично в менюто. Рибата е ценен източник на аминокиселини, така че трябва се консумира колкото се може по-често.

Въглехидрати: пълнозърнестият хляб и кафявият ориз са здравословни, но не бива да се прекалява с количеството. Една тънка филийка хляб е достатъчна за закуска или обяд. Трябва да помислим и за комбинацията от храни – ако ядем тестени изделия, картофи или ориз, не трябва да ядем хляб.

Хранителни добавки: През зимата невинаги е лесно да разнообразим менюто, така че, освен хранителните вещества, трябва да си подсигурим и необходимата дневна доза витамини и минерали. Хранителни добавки, съдържащи витамини от група В, витамин C, D, А, селен, магнезий, цинк и други полезни елементи, могат значително да допринесат за цялостното ни здраве и да предотвратят сезонните инфекции.

Леки закуски: Зимно време, когато прекарваме повече време вкъщи, трябва да се постараем да избягваме нездравословната пакетирана храна като снаксове например. Вместо тях, може да си хапнем чипс от ябълки и други сушени плодове – не е толкова трудно да си ги направим в домашния дехидратор или във фурната. Пуканките приготвени у дома са много добра закуска, подобно на тиквените семки, безсолните бланширани фъстъци, орехите и други ядки.

Сладкиши: През зимата трябва да се избягват и кексове, торти и други сладкиши. Вместо тях може да си вземем черен шоколад или да си направим печени ябълки с канела.