Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Здравословни зимни ястия с риба

BETTY - Здравословни зимни ястия с риба
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
08.12.23
BETTY брой 115

С настъпването на студените дни и празничния сезон традиционната българска кухня отново привлича вниманието на кулинарите. На 6 декември отбелязваме Никулден – празникът, посветен на риболова и вкусните рибни ястия. В този ден семейства и приятели се събират около трапезата, за да се насладят на разнообразие от здравословни и вкусни рибни специалитети.

Ястията с риба са символ на изобилие, здраве и благополучие. Всички обичаме традиционния пълнен шаран, характерен за този празник, но в тази статия ще намерите още някои идеи, с които да разнообразите менюто за целия сезон.

Печен шаран с лимон и розмарин

Съставки:

  • Шаран (1-1,5 кг)
  • 2 лимона (нарязани на тънки резенчета)
  • Свеж розмарин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

  • Почистете и разрежете шарана по дължина. Подправете със сол и черен пипер.
  • Поставете лимонови резенчета и клонки розмарин в корема на рибата. Поръсете със зехтин.
  • Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за приблизително 30-40 минути или докато рибата стане сочна и плътна.

Рибен брод с ядки и картофи

Съставки:

  • Филе от шаран или друга бяла риба (500 г)
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2 картофа
  • 1 чаша ядки
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Магданоз за сервиране.

Начин на приготвяне:

  • Сварете нарязаните на дребно лук, морков и картофи в доматен сос. Добавете филетата от риба и ядките.
  • Посолете и подправете с черен пипер.
  • След като картофите са сварени, поднесете ястието топло, поръсено с нарязан пресен магданоз.

Сом с мед и сусам

Съставки:

  • Филе от сом (500 г)
  • 3 супени лъжици мед
  • 2 супени лъжици сусам
  • 2 супени лъжици соев сос
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Червен пипер за подправка.

Начин на приготвяне:

  • Обелете филетата от сом и ги нарежете на порции. В голям тиган поставете мед, сусам и соев сос. Загрейте сместа и добавете филетата.
  • Печете за около 5 минути от всяка страна или докато сомът стане златист.
  • Поднесете ястието горещо, поръсено с червен пипер за още по-добър вкус.

Ароматен шаран с босилек и чери домати.

Съставки:

  • Шаранови филета - 500 г
  • 1 чаша чери домати, нарязани на половинки
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • Пресен босилек
  • Сок от 1 лимон
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Намажете филетата със зехтин и ги поръсете със сол и черен пипер. Печете ги във фурна до златист цвят. Задушете чесъна и чери доматите на тиган с малко зехтин. Добавете пресен босилек и сок от лимон. Сервирайте филетата с този ароматен сос. Тези рецепти съчетават вкуса на традицията със здравословни хранителни стойности, предоставяйки богат и вкусен избор за празничната трапеза на Никулден. Пригответе ги и се насладете на неповторимия вкус на зимните рибни ястия, които ще оставят трайно впечатление у вашите гости. Весел Никулден!

 

cross