Зимата не е „любимият сезон” на сърцето. Какви заплахи го дебнат в студа? И как да го пазим в мразовитото време? Отговаря доц. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във ВМА-София.

„Зимата не е враг на сърцето, просто поставя по-различни изисквания пред него”, споделя доц. Ивайло Даскалов. „Изпитанията” започват още с промяната на лятното към зимно часово време. Влошаването на атмосферните условия изисква адаптация на целия организъм – пренастройка на биоритмите, хормоналната система, метаболизма, на всички органи и системи, в това число – сърдечносъдовата, обяснява кардиологът. Начинът ни на живот се променя, при това – невинаги в интерес на сърцето. Мързелуването на дивана вкъщи, празничният маратон край трапезата и дебнещите „зад всеки ъгъл” вируси се оказват трите най-големи заплахи пред него през зимата, обобщава доц. Даскалов.

Между дивана и трапезата
„Физическата активност в студа намалява. При всички случаи не е хубаво, че се движим по-малко, защото това е основният двигател на доброто здраве – напомня специалистът. – През пролетно-летния сезон обикновено сме по-емоционални, по-жизнерадостни. Имаме желание да пазим диети и да се движим повече. Сега обаче тези намерения често остават само добри пожелания.”

Освен това зимата е сезонът на безкрайните празници – още едно изпитание пред сърцето. Защото, колкото и да се заричаме – всяка година прекаляваме както с хапването, така и с пийването. „Струпването на празници води до нарушаване на всички диетични норми, които препоръчваме да се спазват. Каква е истината? Туршиите са готови, виното зрее и чака да бъде изпито в празничните дни. Те са вкусни и полезни, но само ако не прекаляваме с количествата”, подчертава специалистът.

Внимание, грип!
Най-голямата заплаха за сърцето през зимата обаче си остават вирусните инфекции и грипът. „Срещу тях застраховани няма, но пък има рискови групи”, алармира кардиологът. За жалост, усложненията при грип понякога са и възпалителни заболявания на сърцето. „Стига се до миокардити, перикардити, както и комбинирани – миоперикардити и перимиокардити. Това са много сериозни диагнози, които може да преминат и без усложнения, но понякога са с дълготрайни последствия. При някои миокардити се стига до кардиомиопатии, което води и до сърдечна недостатъчност”, предупреждава доц. Даскалов. Затова призовава да не подценяваме вирусите през зимата. Особено внимателни трябва да са хората от рисковите групи – новородени и малки деца, бременни, както и имунокомпрометирани пациенти – онкоболни, диабетици, носители на ХИВ. „Те трябва да се пазят изключително много и да бъдат стриктно следени от съответните специалисти през зимата”, категоричен е кардиологът.

Вземете мерки навреме!
Няма хипертоник, който да няма „обеца на ухото” – в студеното време обикновено се налага увеличаване на дозата на лекарства и по-чести срещи с кардиолога. Освен пациентите с високо кръвно, с повишено внимание в този период са и тези със сърдечна недостатъчност, с ритъмно-проводни нарушения, исхемична болест на сърцето, клапни пороци и т.н. „Интересното е, че нашите хронично болни знаят и се пазят. Приемат стриктно терапията си, вземат превантивни мерки и, по дефиниция, преминават безаварийно през сезона”, доволен е специалистът. Не така стои въпросът с уж здравите. „Заради липсата на профилактика – без диета и превенция на инфекциите, тук се случват големите бели. Обикновено острите влошавания през зимата са точно при т.нар. относително здрави”, споделя опита си началникът на Клиниката по кардиология във ВМА. Все пак напомня – при пациентите с исхемична болест на сърцето има риск от влошаване при излизане от топло на студено, заради сериозната температурна амплитуда. „Може да зачестят ангинозните пристъпи и това е знак, че трябва да се посети кардиолог. Да се направят изследвания и да се вземат мерки за стабилизиране на състоянието”, подчертава доц. Ивайло Даскалов.

Спортувайте на чист въздух
Не оправдавайте мързелуването на дивана с поледицата навън, е съветът на кардиолога. „В студа, когато е трудно пет дни в седмицата да се разхождаме поне по 30-40 минути, е добре да помислим за спорт на открито, за разходка в парка или за почивка в планината”, препоръчва доц. Ивайло Даскалов. Така можем да съчетаем полезното с приятното и да ограничим вредното за сърцето качване на килограми през зимата, провокирано от обездвижването и застояването на трапезата.