профилактика на зъбния кариес

Д-р Явор Хаджиев
yavorhadjiev@gmail.com

Отначало върху зъбния емайл се появява малко петънце, бяло като тебешир или пък кафеникаво-черно. Ако не го забележим, започва да се развива в дълбочина, като може и да не усещаме болка. След това се появяват предупредителните сигнали – чувствителност при хранене, от сладко, студено или топло. Ако и на тях не обърнем внимание и не отидем на преглед, рискуваме обикновеният кариес да се превърне в пулпит.

Кариесът е най-разпространеното заболяване в съвременното общество – почти няма човек, който да не е страдал от него. Появява се както при деца, така и при възрастни, засяга всички раси. В миналото, когато хората са консумирали повече естествени храни с по-малки количества захари, честота му е била значително по-ниска. През последните десетилетия в някои страни от Скандинавския полуостров развитието на кариеса и честотата му значително са намалели – благодарение на добрата социална политика, информираността, правилния хранителен режим, редовните прегледи, социалното благосъстояние и личната отговорност.

Какви са причините за образуване на зъбен кариес?
Основната причина за възникването на зъбния кариес е повишената киселинност в устната кухина, вследствие разлагането на въглехидратите и продукти от обмяната на микроорганизмите, водещи до отделянето на киселини.

Кои храни трябва да избягваме?
Враг номер едно на здравите зъби е рафинираната захар. Съвременният човек приема прекомерно високи количества захар, което увеличава риска от кариес. Тестени изделия, бонбони, близалки, шоколад са най-опасни. Удоволствието от консумацията им води до дълготрайното им присъствие в устната кухина и повишаване на киселинните нива.

Кои са основните правила за поддържане на добра орална хигиена?
Два пъти дневно: сутрин и вечер, четкане на всички повърхности нa зъбите в продължение на 3 минути осигуряват в голяма степен добра хигиена. Използването на останалите средства – води за уста, конци, междузъбни четчици, правят хигиената ви отлична.

Препоръчва ли се използването на автоматични четки за зъби?
Електрическите четки за зъби дават комфорт на взискателните и по-мързеливите пациенти. В комбинация с допълнителните средства като хидродушове, накрайници за трудно достъпните места, представляват желан инструмент за постигане на още по-добра хигиена.

Какви пасти и води за уста да избираме?
На пазара съществуват безброй продукти от този тип. Това е въпрос по-скоро на лични предпочитания или препоръки на вашия стоматолог. Препоръчвам използването на по-абразивна паста, за да осигурим механичното почистване на остатъците от храна и натрупалата се зъбна плака и четка с изкуствен косъм и средна твърдост. Останалите микроорганизми, намиращи се на недостъпните места, ще неутрализираме с антисептични води за уста на хлорхексидинова основа.

Полезни или вредни са дъвките?
Дъвченето спомага за самопочистването на устата и зъбите в частност. Употребата на дъвки помага за по-добрата хигиена, от една страна механично премахва остатъците от храна, а от друга стимулира отделянето на слюнка, която участва в първичната химична обработка на храната. Съвременните дъвки нямат в състава си захари, а имат съединения, които неутрализират киселините и намаляват риска от кариес.

Има ли вредни навици, които помагат за образуването на кариес?
Смята се, че тютюнопушенето е вреден навик, при който се наблюдава понижена хигиена, което от своя страна води до по-висок риск от
развитие на кариес. Като цяло пушачите са по-немарливи по отношение на оралната си хигиена, но от опит и наблюдение не смятам, че има толкова пряка зависимост с наличието на зъбни кариеси.

Какво представлява флуорната профилактика?
Тя бива два вида – ендогенна и екзогенна. Първата се постига чрез прием на микроелемента флуор под формата на минерални води, чрез храната или таблетки натриев флуорид. Втората е чрез използването на пасти, богати на флуор или чрез нанасянето на специални гелове и лакове върху повърхността на зъба. Целта е заместването на йоните на калция и фосфора в молекулата на хидроксиапатита с флуорен йон до флуорапатит. Това съединение дава много по-голяма устойчивост на зъбния емайл и осигурява по-голяма защита.

Прилага ли се при бременни и деца?
Дори е препоръчително. По време на бременноста се образуват зародишите на млечните и част от постоянните зъби. След раждането трябва да се продължи контролирано и в дози в зависимост от възрастта.

Колко често трябва да се прави профилактичен преглед при стоматолог?
Около 6 месеца при деца и около година при възрастен.

А колко често – професионално почистване на зъбите?
Средно веднъж годишно е напълно достатъчно, но при някои пациенти с вредни навици и занемарена хигиена е възможно да се наложи да се прави и по-често.

Различна ли е профилактиката на кариеса в зависимост от възрастта?
Категорично да! Млечните и постоянните зъби при децата са в много по-голяма степен застрашени от развитие на зъбен кариес поради незавършената минерализация на зъбния емайл и влошената хигиена поради променящата се морфология на устната кухина по време на растежа. Тук профилактиката трябва да е застъпена в много по-висока степен, отколкото при възрастните пациенти.

Какви са съвременните методи за диагностициране на кариес?
Освен диагностицирането при преглед, наличието на кариес може да бъде визуализирано чрез специални багрила, които оцветяват лезиите. Има доста физикални методи за ранна диагностика чрез рентгенография, компютърна томография, измерване на съпротивление, измерване на проводимост, ултразвукова диагностика, лазерна флуоресценция и т.н. Някои от тези методи са твърде скъпи, други недостатъчно точни, но лазерната флуоресценция осигурява и точност, и достъпност.

Какво се случва, ако кариесът не се диагностицира?
За съжаление 90% от заболяванията на зъбите са вследствие на нелекуван зъбен кариес. В началото имаме деминерализирано бяло или жълто петно, което е напълно обратимо, следващият етап е напредване в дълбочина – кариес на емайла. Обикновено това остава незабелязано от пациентите и те търсят помощ, едва когато се появи болка или още по-късно, когато имаме видим дефект на зъба. Усложненията могат да бъдат от лечение на пулпата – умъртвяване на зъба, до загуба на коронката на зъба и самия зъб.

Какво е лечението?
Ранната диагностика позволява почти неинвазивни методи на лечение – реминерализация на емайла чрез апликацията на флуорни гелове и лакове. Превантивно запечатване на фисурите със силанти. Лечението на повърхностни и средни кариеси се постига чрез възстановяването на увредените части на зъба с използването на пластични материали – композити или амалгами.