Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ЗДРАВИ НА ПЪТ

02.07.18

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Наръчник на пътешественика[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1531213627334{margin-bottom: 0px !important;}"]Пътуванията на близо и далеч разширяват кръгозора, откъсват ни от ежедневието, премахват натрупания стрес, учат ни, носят ни нови емоции. Но за да сме здрави на път и да ни останат само красиви спомени е важно да спазваме някои основни правила за безопасност. Освен задължителните за рисковите страни ваксини, от първостепенно значение е добрата информация за възможните опасности за здравето и начините за предпазване.

В самолета
Дори да нямате проблем с пътуването със самолет, все пак се намирате на хиляди метра височина от земята. Не преяждайте по време на полет, не прекалявайте с кафето, не пийте алкохол. Вместо това приемайте достатъчно течности (не газирани), седете удобно на седалката, при дълги полети раздвижвайте краката, като правите кръгове в глезените.

Слънцето
През последните години слънцето е много по-агресивно дори в зоните с умерен климат. Бъдете още по-предпазливи, когато сте в „топлите страни“. Винаги използвайте слънцезащитен крем с висок фактор SPF. Предпазвайте и очите си със слънчеви очила с качествен UV филтър. Носете шапки и избягвайте да стоите на слънце между 11 и 15 часа. Не забравяйте, че хората със светла кожа и много бенки са в по-голям риск от слънчево изгаряне и увреждания. Децата са по-изложени на риск от слънчево изгаряне и топлинен удар. Приемът на някои лекарства повишава чувствителността към UV лъчите – орални хипогликемични средства, диуретици, противовъзпалителни, орални контрацептиви, антибиотици (доксициклин и тетрациклин) и др. А препаратите против насекоми намаляват коефициента на слънцезащитните кремове.

Хигиена
Правилата за добра хигиена важат навсякъде, но в рисковите страни могат да бъдат животоспасяващи. Пийте вода само от запечатани опаковки и не използвайте лед. Избягвайте да пиете мляко и да консумирате млечни продукти. Хранете се само с добре сготвени храни, никога сурово месо или сурова риба. Белете плодовете и зеленчуците. Винаги измивайте ръцете си (в рискови страни – за предпочитане с вода от бутилка), преди хранене и след ползване на тоалетна. Мийте зъбите си с минерална вода или дъвчете дъвка за почистване на зъбите в продължение на 10 минути. Дезинфекцирайте веднага дори малки ранички с дезинфектант от хлор или йод. Ако не намирате вода в запечатани бутилки, преварявайте я и добавяйте дезинфектант.

Насекоми
Използвайте препарат против насекоми върху откритите части на кожата, дори по лицето. Топлината и изпотяването изискват да го нанасяте често. Препоръчително е да носите ризи с дълъг ръкав и дълги панталони със светъл цвят и от естествени материи. Не ходете боси в реките и сладководните източници. Ако пътувате из скандинавските гори, трябва да се ваксинирате срещу ухапване от кърлежи (някои съдържат опасни вируси). Не използвайте парфюми, дезодоранти и спрейове за коса. Сложете в аптечката си антихистаминови препарати – те ще ви помогнат да намалите ефекта от ухапванията от насекоми. Ако ви убоде морски таралеж, премахнете тръните и дезинфекцирайте. Ако ви опари медуза, използвайте оцет, амоняк, кубчета лед и кортизонови кремове. Ако ви ухапе воден паяк, дезинфекцирайте, сложете си крака в продължение на 30 минути в гореща вода (деактивира отровата) и дръжте крака си на високо няколко дни.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Пийте поне 2 литра вода на ден. Приемайте допълнително магнезий и калий, които се губят при усилена физическа активност и горещина.

Аптечката
Добре е аптечката ви за път да съдържа дезинфектанти, памучни тампони, марля и бинтове. Носете си термометър и лекарства за висока температура и болка. Предвидете лекарства за диария, както и соли за допълване на загубите на вода и електролити. Сложете продукти против гадене, морска и въздушна болест. Носете си кортизонов крем за обриви, изгаряния, ухапвания от насекоми. Добре е да имате капки за очи. Не забравяйте и презервативите – контактите без предпазни средства увеличават риска от хепатит В и полово предавани болести.

Малария и треска
Маларията и острата заразна тропическа треска са две заболявания, за които не е създадена ваксина. Причинителят на маларията е комарът Anopheles. Маларията има променлива инкубация в зависимост от вида протозои, предадени от комара. Изявява се с повишена температура, главоболие, болки в ставите, втрисане, обилно изпотяване, мускулни болки, гадене, повръщане, разстройство, кашлица. В по-тежките случаи може да бъде смъртоносна. Европейският пътешественик няма специфичен имунитет срещу малария, така че рискът е много по-висок, отколкото за местните жители. Лекарството за профилактика се избира според това дали има или няма устойчиви форми в тази страна (Африка и Амазонка в частност). Тази информация се предоставя от здравните заведения или от личния лекар, които могат да препоръчат подходящ медикамент, съобразен също и с възрастта и здравословното състояние на пътешественика.Тропическата треска също се предава от комари и освен в страните, споменати за маларията, присъства и на Карибите. При тежки случаи може да се получи хеморагичен шок, в обичайните форми се изявява с мускулни болки, треска, главоболие. Пътешественикът, който посещава рисковите зони, трябва да предотврати ухапванията от комари като прилага репеленти върху кожата си; носи дрехи, покриващи ръцете и краката; спи на места, оборудвани с мрежи против комари или с климатик.

Ваксини
При пътуване в рискови страни са препоръчителни или задължителни ваксините за хепатит А, хепатит В, тиф, холера, менингит, пренасян от кърлежи енцефалит и др. Когато ви предстои такова пътуване, задължително се консултирайте с вашия личен лекар относно ваксините.
При пътуване в рискови страни са препоръчителни или задължителни ваксините за хепатит А, хепатит В, тиф, холера, менингит, пренасян от кърлежи енцефалит и др. Когато ви предстои такова пътуване, задължително се консултирайте с вашия личен лекар относно ваксините.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross