Как да предпазим ръцете си от студения сезон?

Текст: Силвия Митева

Зимата означава… големи и топли пуловери, горещ шоколад и филми и… ниски температури, които се отразяват негативно върху ръцете ни, и в частност на ноктите, затова е добре да си създадем план-рутина, който да ни помогне да запазим ноктите си красиви.

Като за начало трябва да споменем, че хидратацията е извънредно важна както за кожата ни през зимата, така и за ноктите. Дерматолозите казват, че в нокътната плочка се съдържат около 18% вода. През студените дни и редуването на топли и много студени пространства овлажняването на ноктите ни е почти мисия невъзможна, като процентът на вода в тях спада значително. Това е причина за по-честото им чупене и сцепване, с което можем да се справим, ако намерим подходящ за нашата кожа крем, който може да се ползва едновременно за ръце  и за нокти. Нанасянето му по няколко пъти на ден трябва да се превърне в закон, който да следваме в ежедневието си, особено ако сме от жените, които предпочитат да не носят лак за нокти в по-голямата част от времето.

Алтернатива на хидратиращия крем е топлакът. Козметиците не крият, че един от големите митове на бюти индустрията е, че ноктите трябва да дишат. Те препоръчват през зимата да използваме топлак, който да създаде невидим слой върху нокътната плочка, за да я защитава от сухия и много студен въздух. Топлакът пази и от втория изключително голям вредител на ноктите през зимата – студената вода. Влажността е задължителна. Вече споменахме, че смяната на топли и студени пространства кара ноктите ни да изсъхват. Трябва да отбележим, че дори и да прекараме зимата на топло у нас, те отново ще се цепят и чупят, защото отоплителните уреди изсушават сериозно въздуха. Специалистите на тема маникюр съветват да си набавим овлажняващо устройство за въздух, което ще балансира pH на ноктите ни и ще спомогне за цялостното здравословно състояние на организма ни през студения сезон.