Какво трябва да знае всеки родител, за да предпази максимално детето си от есенните вируси и настинки

Текст: д-р Вероника Делчева

Есенният сезон традиционно е съпътстван с резки изменения на температурите и е време, когато всеки родител трябва да подходи с особено внимание към здравето на детето си. предлагаме ви няколко изпитани и ценни съвета, които ще ви помогнат да повишите имунната защита на детето си и да задържите надалеч вирусите и настинките през есента.

Д-р Делчева, каква е причината за все по-високата заболеваемост на децата и свързана ли е със сезонността? Кои са признаците на отслабен имунитет?Животът в градския ритъм и среда способства за увеличаване на стреса при децата. Дългото пребиваване в затворени помещения и лошата аерация на същите, струпването на много деца в яслените и градинските групи създават условия за отслабване на и без това несъвършения имунитет на детския организъм.

Некачествената храна и нездравословните навици на хранене водят до все по-висока заболеваемост при децата. Признаците на отслабен имунитет са: чести инфекции на горните дихателни пътища; адинамия; лоша концентрация на вниманието; вялост; сънливост; безапетитие.

Училищната среда е особено рискова. Как да подсилим имунната система на детето, за да боледува по-малко, когато посещава детско заведение
Подсилването на имунната система трябва да започне поне 1-2 месеца преди посещението на детското заведение или училище. Добра практика е традиционното за нашата страна летуване при баба и дядо. Приемът на качествени плодове и зеленчуци също катализира работата на имунната система. Децата се зареждат емоционално и от т. нар. таласотерапия (бел.ред. терминът идва от гръцката дума thalasso и буквално означава „море” ).

Морелечението, дишането на йодни пари, фрикциите със студена морска вода и стимулацията на синтеза на витамин D водят до укрепване на имунната система, а добрият здрав сън стимулира растежа на детския организъм.

Прекарването на всички тези моменти заедно със семейството укрепва емоционално детето и го прави по–уверено.

Почивката на планина носи подобни „полезни” емоции и също закалява детския организъм. При по-продължително пребиваване на чист въздух в планината се стимулира кръвотворната система от надморска височина.

Каква е причината педиатрите да се обръщат по-често към хомеопатията и профилактиката с шуслерови соли за превенция и лечение на простудните и грипните заболявания?
Педиатрите се обръщат често към хомеопатията, защото майките се стремят това, което приемат децата им, да бъде максимално щадящо за детския организъм. Терапията често е инициирана от майките и е подкрепена от педиатрите, но само когато е преценено, че моментното здравословно състояние на детето позволява да се приложи хомеопатия.

Можем ли да подсилим съпротивителните сили на детето с помощта на хранителни добавки или витамини?
Хранителните добавки и витамините са синергисти при лечението на вирусни заболявания при децата.

Какво е значението на ваксините за детския имунитет?
Ваксините, чрез създаване на имунитет, са спасили и спасяват милиони хора по света от смъртоносни заболявания. Прилагането на първата ваксина от Едуард Дженър през 1796 г. срещу едрата шарка бележи началото на имунотерапията. Това е и най-яркият пример за изкореняване на заболяване. Причинителят на болестта и до днес се пази строго секретно в две лаборатории в света. Понастоящем педиатрите работят с убити ваксини – с цел да се стимулира имунната система, която сама да изработи антитела и да бъде готов детският организъм за среща с различните болестотворни причинители. Тогава се вижда най-добре ефектът от имунния отговор, а причинителят е преборен. Майките не трябва да имат страх от ваксините, защото те предпазват от смъртоносни заболявания.

Повишава ли спортът защитните сили на организма?
Спортът безспорно увеличава защитните и съпротивителните сили на организма и възпитава важни качества в детето – развива физиката, упоритостта, постоянството, радостта и удовлетворението от усилията при победата.

Как да възстановим имунитета на детето след прекарано простудно или вирусно заболяване?
Препоръчвам повече разходки на открито; повече сън и положителни емоции, прием на достатъчно витамини и минерали и не на последно място подготвителни закалителни процедури. На всички деца и на техните родители –  на добър час!