Важни са помощта, подкрепата и разбирането

Д-р Валентин Николов, акушер гинеколог

Балансираното хранене и редовната физическа активност, тихата среда, любовта, вниманието и подкрепата на семейството са важни както за физическото възстановяване на майката след раждането на детето, така и за нейната адаптация към новите промени в живота и енергия, за да се грижи за новороденото

Най-сериозното изпитание, най-важното събитие и най-голямата промяна в живота на една жена е раждането на дете. Какво се случва с нейното здраве, с нейното тяло и психика след деветмесечната бременност и раждането на детето?

Какви физически промени настъпват в организма на жената след раждането?
След раждането женското тяло става по-женствено, хормоните бушуват, настъпват промени в гениталиите и във физиологията на млечните жлези. Всъщност организмът на жената не е същият като преди бременността и раждането. Природата прави всичко възможно жената да се възстанови напълно и физически, и психически. Въпреки това, при определен процент от жените теглото не се връща към стойността си от преди бременността и раждането. При все това мнозина мислят, че жената постига най-добрия си физически и естетичен изглед след раждането на дете.

Зависи ли начинът на възстановяване от протичането на раждането – естествено, с цезарово сечение или с анестезия?
Независимо дали жената ражда по естествен път, или с цезарово сечение, възстановяването на ендокринната система протича еднакво. Въпреки това, възстановяването на жената през първите дни след раждането е малко бавно, когато е приложена пълна упойка. При епидурална и спинална анестезия, когато няма загуба на съзнание, а само блокада на болките, възстановяването е по-бързо и родилката може да стане от леглото само след няколко часа.

Кога има риск от развитие на мастит след раждането?
През първите дни от кърменето гърдите набъбват от притока на кърма. Ако те не бъдат изпразнени напълно чрез кърмене на бебето или изцеждане, може да се стигне до задържане на кърма. Лактационен мастит се получава най-често при запушване на млечен канал в гърдата, при което в него се задържа кърма, създавайки идеална среда за развитие и размножаване на бактерии. Бактериите проникват в гърдата през пукнатините на зърното, като най-често това са стрептококи, срещащи се по повърхността на кожата или в устата на кърмачето. Поради това е много важна предварителната подготовка на зърната за кърмене и спазването на стриктна хигиена на кърмачето.

Освен това, по време на бременността бъдещата майка трябва да бъде информирана какви дрехи и бельо трябва да носи, как да се грижи за зърната с масла и кремове, за да не се напукват, как да масажира гърдите си, как да ги мие преди и след кърмене, как да ги изцежда, както и да използва за кърмене и двете гърди. Повечето инфекции се случват през първите два месеца след раждането и при спиране на кърменето. Обикновено се засяга едната гърда. При чувствителност, оток, зачервяване и затопляне на гърдата трябва да се консултирате с лекар.

Вярно ли е, че кърменето помага за по-бързо възстановяване?
Кърменето води да рефлекторно по-бързо „връштане“ на женските полови органи. Освен това, чрез майчиното мляко бебето получава много ценни имунни тела. Затова се препоръчва кърменето да продължи минимум един месец, а ако няма здравословни пречки, се препоръчва кърмене на детето от около шест месеца.

Влияе ли възрастта на жената върху времето на връщане във форма?
Да, влияе. По-младите жени влизат във форма, в ритъм много по-бързо. От естетична гледна точка въпросът е индивидуален. Има жени, които и на 25 години се възстановяват по-тежко. Други се възстановяват много по-бързо и на 42. Това зависи и от психиката на жената.

Какви са емоционалните промени в следродовия период?
В началото на следродовия период емоционалните промени са доста драматични. Те са свързани с известна хормонална криза на родилката, понеже нивото на всички хормони пада стремително след раждането. Плацентата е основният източник на огромни количества хормони и това спадане на хормоните води до психологически промени при жените. Най-често това са: психози, лошо настроение, депресия и дори мисли и опити за самоубийство. Според проучванията всяка осма жена страда от следродилна депресия.

Какво е нужно за физическото и психическото възстановяване на майката?
Балансирано хранене и редовна физическа активност, тиха среда, любов, внимание и подкрепа от семейството. Всичко това заедно е нужно, за да може майката да се възстанови не само физически, но и да се адаптира към промените в живота си, да има енергия да се грижи за новороденото. Трябва да избягва „да яде за двама“, а да приема протеини, витамини, микроелементи и да избягва мазнини и въглехидрати. Важно е да приема достатъчно калций, който е важен за възстановяването на костите, косата, зъбите и ноктите. Важно е също така да следи нивото на хемоглобина си, тъй като бебетата отнемат много желязо чрез майчиното мляко.

Ако родилката има оплаквания, важно е да се консултира с лекари специалисти. С гинеколог, ако има затруднения в сексуалния живот или, например, засилено бяло течение и промени в менструалния цикъл. С ендокринолог, ако по време на бременността е напълняла с повече от 17 килограма и, въпреки усилията, след раждането остане с наднормено тегло. С психолог, ако следродилната депресия продължава над десет дни и се задълбочава. Във всички случаи е полезно да се поддържа контакт с личния лекар и да се спазват съветите му относно хранителния режим, допълнителния прием на витамини и хранителни добавки, както и за всичко останало, свързано със здравето и благосъстоянието на майката.

Нормални промени

  • Поради високото ниво на естрогена бременната обикновено има блестяща и гъста коса, но когато след раждането нивото на хормоните спадне, косата често започва да пада повече от преди. Впрочем, след шест месеца всичко се връща в нормата.
  • Нормално е жената дори до осем седмици след раждането да има кървене, което е характерно за последните дни от менструалния цикъл, но не би трябвало да има болки. Освен това кървенето не трябва да бъде прекалено силно и с неприятен мирис.
  • Тежестта може да предизвика подуване на стъпалата. Повечето жени бързо се връщат към предишния номер обувки.
  • Лекарите препоръчват въздържане от секс през първите шест седмици след раждането. Това се отнася както за жените, родили вагинално, така и за родилите с цезарово сечение.

Възстановяване за една година

Макар че възстановяването след раждане е индивидуално, днес се смята, че за пълното възстановяване след раждане на дете е нужна около една година, когато „всичко си идва на мястото“, или поне толкова време, колкото тялото се е променяло и приспособявало през бременността. Появата на детето е прекрасно, но и стресиращо събитие, затова всяка жена се нуждае от помощ и разбиране след раждането. Дори жената да се възстанови бързо физически, трябва да се има предвид и нейното психическо възстановяване, което зависи до голяма степен и от подкрепата на околните.