Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Здравето на детето

08.04.16

[vc_row][vc_column width="1/1"][mk_fancy_title tag_name="h2" style="false" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" letter_spacing="0" margin_top="0" margin_bottom="18" font_family="none" align="left"]

Съвети за предпазване от болести

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text disable_pattern="false" align="left" margin_bottom="0"]Предпазване от болести

Здравето на детето оказва значително влияние върху щастливото и безгрижно детство, а усвояването на необходимите навици за здравословен начин на живот са важно условие за поддържане на здравето през всички възрасти. Защитата от болести се извършва чрез програма за задължително ваксиниране, редовно медицинско наблюдение на децата през кърмаческия период и в училищна възраст, по-специално с редовни прегледи, при които се установява физическото и психическото развитие на детето, отбелязват се отрицателните въздействия върху здравето му и се откриват вродени или придобити аномалии.

Kids_2_site

Програмата за задължителното ваксиниране
В последно време се водят дискусии за безопасността на ваксините и много родители са уплашени от страничните ефекти, а някои смятат, че не е необходимо детето да се ваксинира с оглед на това, че някои инфекциозни заболявания не се проявяват.
Експертите епидемиолози са съгласни, че ваксините имат странични ефекти, но децата трябва да се ваксинират, защото това е единственият начин на защита от инфекциозните заболявания и на личността, и на обществото. В България е в сила програма за задължително ваксиниране и се препоръчва на всички родители да обсъдят съмненията си относно ваксината с лекар и специалист епидемиолог.

Правилно хранене във всяка възраст
• Правилното хранене на детето започва с кърменето. Майчиното мляко през първите шест месеца от живота е най-добрата храна за новороденото и отговаря на всички хранителни нужди за неговия растеж и развитие, защитава го от първите инфекции и е важно за умственото и когнитивното развитие на детето.
• Майките, които не могат да кърмят, трябва да изберат с помощта на лекар или фармацевт качествена млечна храна, адаптирана за възрастта и нуждите на кърмачето.
• В периода между 4 и 6-месечна възраст от живота на детето в диетата му постепенно се въвеждат други храни, а от 12 месеца до 3-годишна възраст детето трябва да се научи и на разнообразно хранене.
• Храненето на по-големите, особено на децата в училищна възраст, изисква продукти с висока хранителна стойност, разпределени в пет редовни хранения. Основата на храната са хлябът и тестените изделия от пълнозърнести култури, които да им дават енергия, плодовете и зеленчуците като източник на витамини, минерали и фибри, месото, рибата и яйцата, от които получават белтъчини и мазнини и разбира се млечните продукти, които ще осигурят на организма им калций, белтъчини и мазнини.

ПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ НА ДЕТЕТО ЗАПОЧВА С КЪРМЕНЕТО, НО ТЪЙ КАТО НЯКОИ МАЙКИ НЕ МОГАТ ДА КЪРМЯТ, В АПТЕКИ BETTY ИМ ПОМАГАМЕ СЪС СЪВЕТ ПРИ ИЗБОРА НА НАЙ-ДОБРОТО МЛЯКО ЗАМЕСТИТЕЛ НА КЪРМАТА.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Сладкишите трябва да се дават на децата с мярка и само от време на време, а количеството сол и захар значително да се намали.

Значението на физическата активност
Физическата активност на детето развива костите, мускулите и имунитета, координацията и силата на тялото, предотвратява затлъстяването и влияе изключително върху правилното психическо развитие, тъй като подобрява настроението, повишава самочувствието и учи детето на социални взаимоотношения. Децата трябва да се насърчават да се занимават с някаква физическа активност с помощта на забавни игри на открито, а в училищна възраст трябва да им се осигури възможност поне един час на ден да се занимават с някаква форма на физическа активност. Препоръките на всички здравни специалисти са, че колкото и трудно да е, е необходимо да се ограничи времето, което детето прекарва пред телевизора или на компютъра, най-много на час и половина до два часа дневно. При това трябва да се насърчи детето да се забавлява с образователни теми и игри, които развиват бързината и координацията, способността да се съсредоточава и да решава проблеми, а агресивните теми да се избягват, тъй като често насърчават и агресивно поведение, социална изолация и нереална представа за действителността. Напоследък съществуват и доказателства за развитие на форми на зависимост към игрите.

Повишена телесна температура – симптом на заболяване
Детските болести са нормални в периода на растеж, особено чести са настинките, но задължително трябва да се опитаме да ги предотвратим и да облекчим симптомите им.
• Повишената телесна температура най-често е първият симптом, но тя също означава, че организмът се бори с причинителя.
• Като правило, температурата при кърмачетата трябва да се понижава над 37,5 °C, а при децата над 38 °C, въпреки че това зависи от самото дете, което чрез промени в поведението (умора, сънливост, плач, раздразнителност) показва колко му е тежко.
• Детето трябва да бъде леко облечено, да му се дават много течности и да се понижава температурата със студени компреси.
• Ако температурата на детето не спада или се повишава прекалено бързо отново, трябва да му се даде лекарство: парацетамол или ибупрофен, в доза, която отговаря на възрастта му.

НА ДЕЦАТА НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВАТ ЛЕКАРСТВА ИЛИ БИЛКОВИ ПРЕПАРАТИ БЕЗ КОНСУЛТАЦИЯ С ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Трябва да се потърси консултация с лекар, ако се появят очевидни промени в поведението, отказ от хранене, учестено дишане, диария с или без повръщане, промени по кожата (обрив, поразителна бледост или посиняване) и болка. За разлика от малките деца, по-големите могат да ни кажат как се чувстват и с тях е по-лесно да се общува и да се разбере какво не е наред.

Лекарства за деца
Лекарствата за деца трябва да бъдат внимателно подбирани с оглед на тяхната възраст или телесно тегло. На деца никога не трябва да се дават никакви, дори и билкови лекарства без консултация с лекар или фармацевт, който ще прецени необходим ли е изобщо приемът, кое лекарство е най-подходящо и в каква доза. Не трябва да се страхувате от лекарствата и да избягвате техния прием и ако лекарят предпише лекарство, трябва да го давате точно според указанията и толкова дълго, колкото е предписано (особено антибиотиците). Лекарствата за деца се подлагат на много строг контрол на качеството и безопасността и са предназначени за облекчаване на симптоми, за предотвратяване влошаването на заболяването и за лечение.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Лекарствата трябва да се съхраняват далеч от достъпа на деца, независимо от възрастта им, тъй като малките могат да ги объркат с бонбони, а по-големите могат да експериментират с тях от любопитство.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross