Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Здраве – съкровището, което имаме да опазим

Здраве 3 - корица
10.09.21
Здраве 1 - зелен

Здравето не е просто отсъствие на болест. То е вътрешно усещане за радост и благополучие, което трябва да ни съпътства постоянно. Тази житейска философия на източните мъдреци и лечители е широко разпространена по света. Неслучайно за всички красиви поводи си пожелаваме здраве. „Бъди здрав и успешен”, „Бъди здрав и сбъдвай мечтите си”, „От здраве да не се отървеш” не са просто клишета.

Здравето не е просто отсъствие на болест. То е вътрешно усещане за радост и благополучие, което трябва да ни съпътства постоянно. Тази житейска философия на източните мъдреци и лечители е широко разпространена по света.

Неслучайно за всички красиви поводи си пожелаваме здраве. „Бъди здрав и успешен”, „Бъди здрав и сбъдвай мечтите си”, „От здраве да не се отървеш” не са просто клишета. В българския тълковен речник четем: „Здравето е състояние на организма, характеризиращо се с нормална дейност на органите“.

Здраве 1 - зелен

Здраве - погрижете се за вашето!

Когато тялото ни работи безпроблемно, се вдъхновяваме да покоряваме нови върхове в работата, отдаваме се на красиви пътешествия и хобита, отделяме достатъчно време за любимите си хора и се наслаждаваме на щастлив живот.

Хората все повече оценяват, че трябва да опазят собственото си здраве, за да се наслаждават максимално на всичко около себе си.

За да се поддържат в добра кондиция спортуват и внимават с какво се хранят.  Всеки – според предпочитанията си. За добро здраве част от хората влизат поне три пъти в седмицата във фитнеса, други гледат да ходят повече пеша, да карат колело, да плуват, да танцуват. А през почивните дни поддържат личното си здраве с разходки сред природата. В планини, покрай реки и язовири, край морето събират витамин D и презареждат батериите си. Досегът с природата е част от физическото и психическото им здраве.

Всички знаем, че затлъстяването и обездвижването са големият бич на XXI век. Модерният човек взима мерки и се грижи за своето здраве – като  поддържа нормално тегло и се движи повече. Внимателно подбира и с какви продукти се храни. Информираните хора знаят и търсят плодове и зеленчуци без пестициди, химикали и ГМО, пият вода и не посягат към сладките газирани напитки, внимават какви меса консумират. Подбират въглехидратите, протеините, мазнините и калориите на трапезата си, за да опязат собственото си здраве и това на семействата си.

В забързания ритъм на модерния човек, който гони на високи скорости задачите в работата и задълженията в дома си, мнозина често прибягват до витамини и хранителни добавки, за да поддържат собственото си здраве. Интересуват се и ползват продуктите, които науката разработва, за да си осигурят здраве.

Стресът, замърсената околна среда, обездвижването и личната небрежност към здравето неизбежно водят до заболявания. Мнозина късно разбират, че е трябвало да водят друг начин на живот, за да не допуснат ходенето по лекари и битката с по-тежки диагнози.

В стремежа за по-добър живот хората търсят по-добра и високоплатена работа, теглят кредити за жилища и коли, работят от рано до късно, за обяд често хапват на крак или пропускат обяда, вечер купуват нещо от магазина, което да сготвят набързо, лягат късно и изморени, стават рано и неотпочинали. И така ден след ден. До момента, в който тялото им отказва да ги слуша. Стресът, пропуските в закуската, обяда и вечерята са си казали своето.

Здраве 2 - йога

Здраве - намалете стреса !

Тогава хората почват да ходят по доктори, да пият лекарства, постепенно си стъпват отново на краката. Но в един момент болките се завръщат отново. Хората осъзнават, че не се чувстват добре, изморят се по-бързо, някъде са изгубили предишните си енергия и сили.

Някои бързо се взимат в ръце и променят навиците си, за да се възстановят и да се радват отново на здраве. Те осъзнават, че здравето е най-ценното съкровище, което най-лесно може да се загуби. И въпреки, че лошо са го пазили и затова са го изгубили, с усилия и воля успяват да си го върнат.

Често хората си поставят други приоритети пред личното си здраве. Приемат го за даденост и го оценяват едва като се „разклати”. А след това се налага да отделят не малко финансови средства, за да го възстановят.

Без здраве, човек не може да постигне нещата, към които се стреми – любов, щастие, желана работа, желана заплата, успех, независимост. Всичко, за което влага усилия, енергия и време, би било невъзможно без здраве.

Затова докато гони целите си, човек е добре да мислим и за здравето си. Днес и сега.

Ако подреди правилно приоритетите в живота си и постави здравето на първите места, нещата ще започнат да се случват.

Когато се радва на здраве, човек сияе и с усмивката и положителното си настроение. Те са важни за душевното здраве и равновесие.

Радвайки се на собственото си здраве, се радваме на живота. Излъчваме доброта, любов, хармония. Всичко, което желаем и към което сме се устремили, се случва с по-голяма лекота.

Самото състояние на хармония и равновесие се описва с една дума – щастие. За целта трябва наш постоянен приятел и спътник да е здравето. Затова е важно да имаме физическо и психическо здраве.

Мнозина вече откриха успешната формула за добро здраве. За да не допуснат или за да се избавят от депресии, фобии и бърнаути, хората се отдават на спорт, йога, рисуване, практики за лично самоусъвършенстване, градинарство, курсове за готвене, влизат в клубове по интереси и разбира се, залагат на много смях. Смехът е част от формулата за оптимално здраве и трябва да се практикува в големи дози ежедневно.

За да се радваме пълноценно на живота и да гребем с пълни шепи от него, трябва да имаме здраве. И за нас, и за любимите ни хора.

Здраве 4 - кантар

Здраве - поддържайте здравословна форма

Как да сбъднем мечтите си без здраве? Не е възможно.

През по-голямата част от живота ни ние сме собствените си лекари. От нас зависи как живеем, как се храним, движим ли се, колко стрес допускаме, колко нерви хабим, наспиваме ли се, прекаляваме ли с цигари и алкохол. Ние сме докторите на нашето здраве и е важно с какво дозираме тялото и духа си. Когато изтървем кормилото на управление, търсим помощ от лекари.

Медицината и науката напредват бързо и ни помагат да възстановим и поддържаме оптимално здраве. След „лечебния курс” обаче здравето ни отново е в нашите ръце. От нас зависи как пазим това съкровище, което имаме.

Хората все повече оценяват, че трябва да опазят собственото си здраве, за да се наслаждават максимално на всичко около себе си. 

Затова докато гони целите си, човек е добре да мислим и за здравето си. Днес и сега

Как да сбъднем мечтите си без здраве? Не е възможно.

cross