Превенцията е по-лесна от лечението

д-р Радмила Косич

Първата година от живота е идеалното време за създаване на здравословни хранителни навици, защото детето зависи само от вашия избор на храни и начини за тяхното приготвяне

Затлъстяването е прекомерно натрупване на мазнини в организма. Определението е просто, но родителите на деца с наднормено тегло знаят най-добре колко сложен е проблемът. В миналото много по-голям проблем е било недохранването, пълничкото дете е било признак за заможност на семейството, а пълнотата му – „резерв“ за борба срещу постоянната заплаха от болести и глад. Затова и днес някоя баба може да ви каже, че сте се „поправили“, ако забележи, че сте качили килограмите – звучи по-добре и връща духа на миналото, когато пълнотата е била предпоставка за добро здраве.

За съжаление, с развитието на хранителната индустрия и промяната на начина на живот проблемът с прекомерната охраненост на децата става все по-актуален, а „детето с наднормено тегло“ има големи шансове да стане „възрастен с наднормено тегло“. Затлъстяването във всяка възраст носи риск от психични проблеми, диабет, сърдечносъдови заболявания, затова мерки за неговата превенция трябва да се вземат още в ранна детска възраст.

ИЗМЕРВАНЕТО НА ТЕЛЕСНОТО ТЕГЛО е най-честият начин за оценка на степента на затлъстяване. Чрез сравнение с референтни стойности за възраст и пол се получава относителна представа за степента на затлъстяване, тъй като се пренебрегват разликите в телосложението и ръста на децата. Днес стандарт за оценка на степента на затлъстяване е изчисляването на индекса на телесната маса (ИТМ, BMI), който се получава, като измереното тегло в килограми се раздели на квадрата на ръста в метри. Този индекс е надеждно мерило, защото прави отлична корелация между общото количество на мазнините в тялото, кръвното налягане и концентрацията на мазнини в кръвта. При оценка на степента на затлъстяване на детето се използват таблици на средния BMI по пол и възраст. Ендокринолозите допълват мониторинга на затлъстяването, като измерват дебелината на подкожната мастна тъкан и обиколката на талията. Всички събрани данни се използват за оценка на степента на затлъстяване, планиране на диетата и следене на загубата на излишната мастна тъкан.

БЕБЕТО, което се храни само с майчина кърма, никога няма да преяде. Кърменето действа на принципа на „търсенето и предлагането“ – не можете да накарате бебето да суче повече мляко, отколкото иска или колкото има, а ако остане гладно, ще се събуди по-скоро и ще потърси допълнително. Още през втория месец от живота си повечето бебета се хранят през около три часа. Бебето е достатъчно силно да изпразни гърдите, които веднага след това се подготвят за следващото хранене. Майчината кърма съдържа идеалната комбинация от вода, мазнини, въглехидрати и протеини и затова е идеалната храна за кърмачето.

Опасността от напълняване е една от причините кърменето винаги да се ползва с предимство пред храненето с адаптирани млечни формули. Ако бебето се храни от шише, млякото трябва да се приготвя точно по указанията. Ако направите по-концентрирана формула, то ще бъде непрекъснато жадно, а ако я разредите, няма да му достига „материал“ за нормално развитие.

Бебето получава млякото от шишето с много по-малко усилия, затова се въздържайте от желанието да го изпразва всеки път! Гледката на пълничко бебе винаги предизвиква усмивки, но за съжаление, щом порасне, двойната му брадичка няма да очарова никого.

Първата година от живота е идеалното време за създаване на здравословни хранителни навици, защото детето зависи само от вашия избор на храни и начини за тяхното приготвяне. Като първи немлечни храни се препоръчват варени зеленчуци без подправки, плодове и меса без мазнини. Не хранете детето насила и не настоявайте да изяде всичко, което сте приготвили.

ПРОХОДИЛОТО ДЕТЕ се интересува много по-слабо от храната, отколкото от изследването на света около себе си. То ще консумира много приети калории, но и растежът му ще се забави. Ако наддава на тегло по-бързо, отколкото на ръст, със сигурност ще напълнее. Докато се развиват, децата никога не се оставят на диета за намаляване на теглото – целта трябва да бъде да се забави наддаването на тегло и да се ускори ръста на височина.

Можете да намалите значително броя на калориите, без да изключите никоя от полезните хранителни съставки. Печените картофи са двойно, а пържените тройно по-калорични от варените; филийка хляб съдържа около 70 калории, с масло стават 140 и т.н. Водата и изцеденият плодов сок не водят до напълняване, но газираните напитки и гъстите промишлено преработени сокове – да.

Помислете за скритите калории, без които може: заменете закуските и сладкишите със сушени или пресни плодове, млечния шоколад с черен, пълномасленото сирене с прясно обезмаслено, сметаната с кисело мляко. Дайте на детето възможност постоянно да се движи и упражнява в игрите, така има по-малка вероятност храната да се превърне в мастна тъкан – то ще я изразходва за енергия и растеж.

ДЕТЕТО С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО В ПРЕДУЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ вече е усвоило лоши навици относно вида и количеството на храната. Ще бъде най-добре да се консултирате с педиатър, нутриционист или ендокринолог. Ако не предприемете нещо до тръгването му на училище, естетичният проблем ще се превърне в източник на неприятни коментари, които ще го съпътстват, докато учи.

Тъй като на тази възраст детето се храни заедно с останалите членове на семейството, подгответе се за „съвместно начинание“, което със сигурност ще бъде от полза за всички. Не забравяйте, че готвенето и печенето без мазнина е най-здравословният начин за приготвяне на храна – дори хрупкавият бекон губи част от мазнината си при сухо печене във фурната. Не всичко, което се маже на хляба, трябва да бъде мазно – има и млечни продукти с понижена масленост, купувайте месни продукти с ниско съдържание на мазнини, не купувайте кремове с какао, майонеза, сметана – ако ги няма вкъщи, детето няма да се изкушава да яде от тях. Разбира се, няма да позволявате на дете с наднормено тегло да яде много сладкиши и храна между храненията. Въпреки това се въоръжете с търпение.

Има множество причини за прехранването, намалената физическа активност или непълноценното изразходване на приетите калории. Ние сме склонни да обвиняваме за собственото си наднормено тегло или това на детето си генетиката, липсата на време за приготвяне на здравословна храна, по-евтините „бързи закуски“, които по-лесно можем да си позволим, лошото влияние на връстниците, детската градина или медиите…

Най-честата причина за наднормено тегло без съмнение е прекалено обилното хранене, а детето с наднормено тегло е огледало за качеството на семейната ви трапеза и здравословните навици на членовете на семейството ви. Колкото по-скоро се захванете сериозно с проблема с наднорменото тегло на детето си, толкова по-малка ще бъде вероятността в зряла възраст то да се разболее от хроничните заболявания на съвременния свят – диабет, атеросклероза, инфаркт.

Вложете време и енергия в приготвянето на здравословна, нискокалорична храна и ежедневна физическа активност, консултирайте се с нутриционист и педиатър и резултатите в превенцията и лечението на затлъстяването на вашето дете няма да закъснеят.