Болест на съвременния начин на живот

д-р Деян Станойковски
Скопие

Регулирането или лечението на скритата или първична причина, предизвикала нарушение на функцията на черния дроб, е от ключово значение, както и здравословното хранене, ежедневните физически упражнения и природните лекарства, които подобряват регенерацията на клетките и помагат за отстраняване на токсините, увреждащи черния дроб

Под затлъстяване на черния дроб се разбира състоянието, при което се стига до отлагане на прекомерно количество триглицериди и други видове мазнини в клетките на черния дроб. Мастният черен дроб (на латински стеатоза) може да бъде временно или трайно състояние, което само по себе си не е вредно, но може да бъде индикатор за други проблеми. Ако затлъстяването на черния дроб не се ле кува, то може да доведе до появата на други заболявания. Обикновено стеатозата е обратима, стига да се премахнат причините, които са я предизвикали.

Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкото тяло. Намира се под ребрата, в горния десен дял на абдомена. Черният дроб има многобройни и много важни жизнени функции, които са от съществено значение за поддържане на човешкото здраве. Една от най-важните функции на черния дроб е производството на жлъчка, която е необходима за разграждането на мазнините, а помага и при усвояването на веществата, разтварящи се в мазнините, както и за усвояването на витамините А, D, Е и К. Черният дроб е важен и за детоксикацията на кръвта от някои отровни вещества. Важен е и за регулирането на кръвната захар и холестерола, както и за синтеза на белтъчините, циркулиращи в кръвта. Черният дроб е органът, отговорен за преобразуването на приетите с храната мазнини в такъв тип мазнини, които се натрупват в тялото и се използват като източник на енергия. Този нормален процес може да бъде нарушен при алкохолизъм, недохранване, бременност или отравяне. При чернодробната стеатоза в клетките на черния дроб се натрупват големи капки мазнини, предимно триглицериди. В повечето случаи самото състояние не е болестно и може да измине дълго време, без да бъде диагностицирано. Но когато става въпрос за по-сериозно увреждане, черният дроб може да се увеличи до три пъти и да бъде болезнен. Стеатозата може да доведе до фиброза и цироза на черния дроб. Тя е често срещано заболяване и засяга около 25% от населението.

Причини за възникването на болестта и симптоми
Най-честата причина за затлъстяване на черния дроб е алкохолизмът. Алкохолът променя начина, по който черният дроб преработва и натрупва мазнините. Много често хората, употребяващи алкохол или лицата с хроничен алкохолизъм страдат и от недохранване поради неправилното и небалансирано хранене. Неалкохолната стеатозна болест на черния дроб (НАСБ, NAFLD) е свързана с инсулиновата резистентност/захарната болест, затлъстяването, дислипидемията, употребата на стероиди, някои видове лекарства – амиодарон, метотрексат, както и с химиотерапията. При бременност също може да се развие рядка, но сериозна форма на затлъстяване на черния дроб, която се проявява в напреднала бременност, при метаболитни нарушения, облъчване и др. Симптомите, срещани често при алкохолиците с мастен черен дроб, са гадене, повръщане, загуба на апетит и коремна болка.

Диагностициране
Диагнозата се поставя в хода на прегледа, когато лекарят установи уголемен черен дроб чрез палпиране на корема под дясната ребрена дъга, докато пациентът лежи. Освен това, чрез лабораторен анализ на кръвта може да се види, ако има увреждане на черния дроб, когато има отклонения на лабораторните показатели с повишени стойности на AST и ALT. При бременните състоянието на затлъстяване на черния дроб обикновено е свързано с друго сериозно усложнение, каквото е еклампсията и прееклампсията. Диагноза се поставя също и чрез ултрасонография, или ехография на абдомена.

Лечение
В съвременната медицина няма специално лечение за затлъстяване на черния дроб. Но регулирането или лечението на която и да било скрита или първична причина, довела до нарушение на функцията на черния дроб, като например диабетът, е от ключово значение. Ако затлъстяването на черния дроб е причинено от алкохола, основното е да се прекрати консумирането на всякакъв алкохол, да се приема здравословна храна и диетата да бъде добре балансирана. Това означава, че трябва да се отстранят всички видове токсини, увреждащи черния дроб. Ако се използват стероиди или друг тип хранителни добавки, за които е доказано, че вредят на здравето, задължително употребата им трябва да се прекрати. Много важно е и да се приемат витамини и минерали. Всъщност, тази мярка е полезна за всички, които имат затлъстяване на черния дроб от неалкохолно естество.

Прогноза на заболяването
Затлъстяването на черния дроб обикновено е обратимо увреждане, стига да се открие навреме и да се лекува!

Превенция
Превенцията се състои в добре балансиран хранителен режим, без консумация или с умерена консумация на алкохол. Ако имате излишни килограми, трябва да ги намалите.

Диета
Диетата при мастния черен дроб е много важна и необходима. Чрез постепенно отслабване (не повече от половин до един килограм на седмица) лицата с наднормено тегло могат да намалят количеството на мазнините в черния дроб и по този начин да подобрят неговата функция. Балансираният хранителен режим и редовната физическа активност са особено важни. Освен намаляване на броя на калориите, трябва да се намали и к онсумацията на преработени храни, особено на такива, които съдържат по-голямо количество въглехидрати (бял хляб, тестени изделия, царевица, бял ориз, концентрирана захар в соковете), както и на мазнини. Под хранителен режим за мастен черен дроб се разбира:
– намаляване на количеството на мазнините в храната, особено на наситените (маргарин, масло, сметана) и приготвяне на храната на пара, варена храна, с минимално количество зехтин, което е задължително за всички със затлъстяване на черния дроб
– избягването на приема на ненужни лекарства също е ефикасна мярка при лечението на болестта. Дори определени минерали и витамини могат да предизвикат проблем, което трябва да се провери чрез консултация с лекар. Макар промените в хранителния режим, както и ежедневната физическа дейност да са най-важни за по добряване на чернодробната функция, има и природни лекарства, които подобряват регенерацията на клетките – омега-3 мастните киселини, глухарчето, женшенът. Затлъстяването на черния дроб се лекува успешно и с чай от глухарче, който се приготвя по следния начин: две лъжички ситно нарязани корени от глухарче се заливат с два децилитра вряла вода. Захлупват се и се оставят да прест оят. След 20 минути се прецеждат. Пие се сутрин и вечер.