Текст: д-р Виолета Иванова, офталмолог

Клетките на очната ретина съдържат светлочувствителен пигмент, чрез който виждаме. С възрастта той се разрушава и остротата на зрението ни намалява, както и възможността на окото да фокусира близки обекти. Забелязваме го осезаемо и чрез т.нар. синдром на дългите ръце, когато се улавяме, че отдалечаваме текста от себе си, за да го прочетем. Това се случва след 40-годишна възраст.

Възрастовото далекогледство (пресбиопия) е естествено състояние, случва се и на хора, които никога не са имали проблеми със зрението, и не може да се избегне. Сред първите симптоми са лесната умора при четене, затрудненото четене вечер или при слабо осветление, главоболието в областта на челото.

Какво да правим? Колко можем да отлагаме купуването на първите очила за четене? Докога да снимаме с телефона касовата бележка в ресторанта, за да я увеличим и да видим сметката на приглушеното осветление?

Не се бавете и отидете на очен лекар. Нека специалистът провери зрението ви, да прецени дали се налага да сложите очила и да определи диоптъра. Добре е да се проверят и очните дъна, за да се отхвърли наличието на друго заболяване на очите. Ако все пак ви препоръчат носенето на очила, купете си красиви рамки за очила, които ви отиват и с които се харесвате – това е важно, макар че ще ги носите само при четене. Ако навреме започнете да четете с очила, очите ви ще се напрягат по-малко и ще запазите по-добре зрението си. Лещите не са подходящи при пресбиопия. Друг симптом е сухотата в очите, особено ако работите дълго на компютър. Очният лекар ще прецени дали да ви назначи капки за очи.

Добре е да включите в менюто си омега 3 мастни киселини и антиоксиданти, продукти, съдържащи витамин А – моркови, риба, яйца. Много билки също помагат за запазване остротата на зрението. Правете при всяка възможност упражнение за очите: концентрирайте погледа си ту върху далечни, ту върху близки предмети.

След 50 години пресбиопията става по-напреднала, при жените след менопауза рискът от сухота в очите се увеличава. Редовните прегледи при очния лекар стават много важни, задължително е да се следи очното налягане. След 60-те и 70-те години възрастовите изменения в зрението често са свързани с появата на катаракта, която в наши дни е лесно отстранима оперативно.

Но с остаряването може да се появят и други промени в нашите очни структури като: намален размер на зеницата (която става по-малко чувствителна към промените във външната светлина), сухота и парене в очите, загуба на периферно зрение, намалено цветоусещане, отлепяне на стъкловидното тяло, дегенерация на макулата и др. На всяка възраст е важно да следите здравето на очите си, да се храните здравословно, да избягвате тютюнопушенето, пренапрежението и преумората на очите. Намерете доверен очен лекар, когото да посещавате при нужда и да се консултирате за промените, които се случват със зрението ви във времето.