Текст: д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт

Случвало ли ви се е да имате странни обриви или акне без конкретна причина? А чувствали ли сте се отпаднали и болнави? Причина за тези и други симптоми може да е нещо толкова елементарно като това да страдате от непоносимост или алергия към любимите си тестени ястия.

В тази статия ще ви запознаем с това заболяване и лечението му.

През последните години все повече чуваме за глутенова непоносимост. Причината за повишаването на вниманието ни е фактът, че заболяването започва да засяга повече хора, а при някои свои разновидности може да доведе и до фатален край. Защо се случва това? Няма научни доказателства, но се предполага, че зърнените храни днес са по-обогатени с вещества, които не понасят на организма, защото все по-малко съответстват с генетичния код на човека. С времето екологично нечистите зърна започват да предизвикват такава реакция при все повече хора. А има и недоказана връзка между непоносимостта към глутена и автоимунните заболявания, например Хашимото.

Смята се, че 99% от хората с непоносимост към глутена не се диагностицират.Тя може да се определи чрез лабораторно изследване на кръвта за наличието на характерни антитела или биопсия на тънките черва, за да се разкрие вероятна атрофия. Но най-лесният начин да установите сами дали оранизмът ви не понася глутен, е един месец да избягвате всички храни, които съдържат глутен. Ако здравословното ви състояние се подобри, има голяма вероятност да страдате от непоносимост към глутена. Тя може да се отключи и в по-ранна възраст. Тук е важно да се отбележи, че много често глутеновата непоносимост се бърка с т.нар. цьолиакия. Общото е, че и двете заболявания са свързани с реакция на организма към пшеницата, която съдържа глутен – протеин, който присъства също така и в ръжта, ечемика и овеса. При цьолиакията се установява т.нар. субтотална атрофия на тънкочревните клетки, в резултат на което се нарушава усвояването, особено на мазнините. Това заболяване е автоимунно и се характеризира с тежко стомашно-чревно разстройство и силно редуциране на теглото. За разлика от цьолиакията, която е заболяване за цял живот, глутеновата непоносимост се изразява в негативна реакция при храненето с пшеница. Като реакция имунната система изработва антитела, а понякога и вещества, предизвикващи възпаление в червата – но клетките не са нарушени както при цьолиакията.

Симптомите на глутеновата непоносимост са влошаване на здравословното състояние, постоянно чувство на умора, затруднено концентриране, чести промени в настроението, редовна поява на афти, херпеси, дерматит, диария, анемия, мускулни заболявания, електролитни нарушения, чести проблеми със зъбите, подуване на корема. Тези толкова разнообразни симптоми затрудняват диагностицирането на глутеновата непоносимост.

Характерна особеност е, че при спазване на безглутенова диета здравословното състояние се подобрява. Спазването ú е препоръчително, а при цьолиакията – задължително за цял живот. от менюто трябва да се изключат бяло и пълнозърнесто брашно, пшеница, булгур, кускус, макарони, спагети, произведени от пшеница, овес, ечемик, ръж. Забранени са продуктите, които стимулират стомашните сокове, като кафе, силни подправки като черен пипер. Да се избягват и плодове, които предизвикват разстройство – круши, пъпеши, череши, сини сливи. От менюто се изключват още фасул, грах, туршия, орехи, бадеми, фъстъци, кетчуп, соев сос, бульон на кубчета, горчица, бира. Сред позволените храни са царевица, соя, прясно и кисело мляко, ориз, елда, пилешко и телешко месо, риба. Важно е всички храни да са богати на витамини и минерали, тъй като нарушената абсорбция не позволява тяхното пълноценно усвояване.

Както става ясно, единственото възможно лечение на глутеновата непоносимост е диетата. При нужда можете да се консултирате с диетолог, който да ви изготви подходящ хранителен режим.