Детето никога не плаче без причина

д-р Радмила Косич

Бебешкият плач е начин за комуникация и сигнал за тревога, затова трябва без нервност да се разбере, какво липсва на бебето, каква нужда трябва да се задоволи и как то да се утеши, за да се чувства комфортно и в безопасност

След връщането от родилния дом настъпва „месецът, който ще промени света ви”. Вече сте прочели цялата налична литература, запомнили сте полезните съвети на опитни роднини и приятели,
закупили сте необходимото оборудване за новия член на семейството. Въпреки това сте отчаяни и безпомощни, когато не ви се удаде бързо да успокоите плача на бебето си.

Макар че бихме били много по-щастливи, ако бебетата изобщо не плачеха, трябва да приемем истината, че плачът е начинът им да общуват и сигнал за тревога. Детето никога не плаче без причина! Ако успеете да разберете какво му липсва и му го дадете, то ще престане да плаче.

Колкото по-малко е детето, толкова по-прости са неговите потребности. Ако нахраните и преоблечете новороденото, то доволно ще продължи да спи. При деветмесечното бебе репертоарът от причини за плач е много по-голям, но и вие ще сте много по-опитни в разпознаването на видовете плач.

ГЛАД: Най-честата и най-лесна за отстраняване причина за плач при кърмачетата е гладът. Имайте предвид, че стомахът на новороденото дете е извънредно малък и че отделяното през първите дни количество кърма е малко; затова не очаквайте то да спи три часа и след това „спокойно да съобщи”, че е гладно. Кърменето представлява естествена система на търсене и предлагане – системата ще работи, ако се държим естествено, затова „кърменето при поискване” става все по-популярно в консултациите, но ще се провали, ако се опитаме да се придържаме към строг график на хранене.

С времето всяко кърмаче си определя собствен ритъм на хранене през около три часа. Ако се придържате към строг график, детето ще се буди и плаче по-често. Ако не го нахраните, понеже „не е време”, няма начин да го утешите – то ще плаче все повече, защото е гладно и огладнява още повече. Когато най-накрая дойде планираното време за хранене, то ще бъде уморено и изнервено от плач, ще заспи изтощено и отново ще се събуди по-рано, плачейки от глад. Не се бойте, че ще привикне да търси често храна, то не плаче по навик, а от глад. Когато бъде в състояние да побере в стомахчето си по-голямо количество мляко, което да го задоволи за няколко часа, няма да има нужда да се храни често.

ФИЗИЧЕСКИ КОНТАКТ: Бебе, което плаче извън прегръдките на майка си, но потъва доволно в сън, щом го вземете от креватчето, не се чувства достатъчно комфортно и в безопасност без физически контакт с майката. В нашата среда този плач погрешно се тълкува като сигурен път към „лошите навици”. Детето плаче, защото иска физически контакт с вас, търси уюта на вашето докосване, близостта на вашия глас и мирис. Искането му не е неоправдано, зад него стоят девет месеца най-близък телесен контакт с майката.

В някои части на света майката и детето непрекъснато са в близък контакт – майките традиционно носят децата си на гръб и така вършат цялата къщна работа. Съвсем естествено е бебето да спре да плаче, щом го вземете на ръце. При нашата организация на семейния живот сигурно няма да можете да държите постоянно бебето на ръце, но ако неутешимо плаче в люлката, помислете на какво количество от вашите прегръдки има право? Няма да го носите на ръце цял живот – с първите крачки околната среда ще му стане по-интересна от вашата прегръдка.

СПАЗМИ: През първите месеци спазмите или коликите са честа причина за безутешен плач. Не очаквайте прекалено много от различните сиропи и капки, които се рекламират като спасителен лек – докато ги опитате всичките, спазмите ще престанат. Педиатърът ще ви увери, че детето ви е здраво, наддава на тегло – не е гладно и че от спазмите няма никакви последствия за здравето. Безпомощността на родителите се подсилва и от това, че коликите се подновяват най-често вечер, когато и вие сте уморени. Приемете факта, че причината за тях е неизвестна и се примирете с няколко „плачливи” седмици. Макар да не можете да утешите напълно бебето си, не го оставяйте да страда самичко зад затворена врата. Посветете на детето време и внимание, вземете го на ръце, масажирайте коремчето му, подкрепете го с докосване, глас и търпение. Утешете и себе си с факта, че коликите са по-силни при бебетата, които наддават по-бързо на тегло, и че детето ви е здраво.

РИТМИЧНИ ДВИЖЕНИЯ: Ако не успеете с нищо друго, опитайте да успокоите детенцето си с различни ритмични стимули. Ритмичните движения изключват всички вътрешни и външни неудобства, които детето не може да ни опише. Успокояващият ефект на люлеенето в такт с вашите крачки произтича от опита на бебето в майчината утроба, когато сте се разхождали заедно. В борбата с неутешимия плач са позволени всички средства – ефикасен е ритмичният звук на вентилатора или сешоара, много родители ще ви потвърдят, че посред нощ часове наред са возили из града бебето си, което доволно си е спяло по време на пътуването и че понякога това е било единственото средство против пристъпите на плач.

СИГНАЛ ЗА ДЕЙСТВИЕ: Детето плаче, защото не може да говори, а нуждата му от храна, топлина и обич е също толкова силна, колкото и нашата. Плачът е заместител на действието – сигнал към вас да предприемете нещо, за да се почувства то по-добре. Кърмачето плаче, когато е гладно, по-големите деца ще си кажат, че искат да хапнат нещо, а ученикът сам ще си направи закуска. Ако детето е мокро или му е студено, няма как да ви каже за това, освен с плач. „Оставете го да си плаче!” е често срещана, но безсмислена рецепта. Ако не е гладно, с плача си детето ви информира за друга своя нужда. А ако е гладно, храната е бързо решение. То намира комфорт и сигурност във вашия скут и прегръдка – и е готово да се бори за тях с упорит плач, който няма да усмирите с допълнително хранене, нито със залъгалка. Възпитанието започва в ранна възраст, но това не означава игнориране на нуждите на бебето. Плачът е неизбежен, някои деца плачат повече от другите – открийте причините за плача, утешете бебето и се наслаждавайте на напредъка на доволното си дете.

Кърмене при поискване
Логично е малкото бебе да трябва често да се кърми, защото стомахът му е малък, а и кърмата от гърдите е малко. От поколения бабите ни са отглеждали деца без часовник, везни, патронажна сестра и педиатър – спомнете си за това, когато детето плаче, а още „не е време за хранене”. Ако детето ви се храни с адаптирана млечна формула, хранете го по същия начин – когато поиска (чрез плач!) и го оставяйте да пие, колкото иска.