Текст: д-р Искра Трайкова, невролог, УМБАЛ „Александровска”

Паметта е една от най-висшите функции на човешкия мозък – тя ни позволява да запомняме информация, да я съхраняваме и да я възпроизвеждаме. С възрастта е обичайно паметта да отслабва, но загубата на памет може да се случи и при млади хора. Причините за това може да бъдат много и различни: стрес, хронична умора, безсъние, липса на витамин В12, употреба на алкохол и наркотици, прием на определени лекарства, анестезия при скорошна операция, нараняване на главата, липса на кислород в мозъка, провеждане на химиотерапия или лъчетерапия, възпаление или тумор на мозъка, психични разстройства (депресия, биполярно разстройство, шизофрения), емоционална травма, заболявания на щитовидната жлеза, преходна исхемична атака, мигрена, невродегенеративни заболявания като болестта на Хънтингтън, множествена склероза или болестта на Паркинсон и др.

Деменция
Прогресивната загуба на памет е симптом на деменция наред с други симптоми като: затруднения в разсъжденията, преценката, езика и мисленето, поведенчески проблеми и промени в настроението. Деменцията обикновено започва постепенно и става по-забележима, докато се развива. Тя може да бъде причинена от различни заболявания, като най-често срещаното е болестта на Алцхаймер, която уврежда паметта, засяга разсъжденията, преценката и способността да се учи, да се общува и да се изпълняват  ежедневни дейности.
Хората, страдащи от Алцхаймер, бързо могат да станат объркани и дезориентирани. Дългосрочните спомени обикновено са по-силни и траят по-дълго от спомените от последните събития. Това прогресиращо заболяване обикновено засяга хора на възраст над 65 години, но, за съжаление, се среща и много по-рано.

Кога е необходимо да се консултирате със специалист?
Ако загубата на памет влияе върху ежедневните ви дейности, заплашва безопасността ви, прогресира или е придружена от други физически симптоми, е добре да се консултирате с психолог, който ще установи степента на нарушаване на паметта и ще прецени дали е необходимо да ви изпрати на консултация с невролог. На следващ етап диагностицирането се прави чрез различни методи като лабораторно изследване на кръвта за установяване на липса на витамин В12 и за наличие на заболяване на щитовидната жлеза, образни изследвания като магнитен резонанс (MRI) или компютърна томография (CT), електроенцефалограма за измерване на електрическата активност на мозъка и др. Отслабването на паметта може да бъде причинено от различни състояния и заболявания, които може да се влошат, ако бъдат оставени нелекувани.

Профилактика
Тя включва редовно следене на кръвното налягане, на кръвната захар и на холестерола, които могат да доведат до промени в съдовете на мозъка и оттам – до по-рано появяваща се съдова деменция. Важно е на всяка възраст, но особено с напредването й, да се упражнява мозъкът (четене, решаване на кръстословици и т.н.). Препоръчително е редовното посещение на кино, театри, изложби и воденето на активен социален живот. Предпоставките за поява на деменция са нарушенията в слуха, които възпрепятстват социалните контакти и стимулирането на мозъка. След консултация с невролог може да се започне с прием на съдоразширяващи и невротропни медикаменти. Деменцията не е неизбежна част от остаряването. Според най-новите изследвания през целия живот човешкият мозък може да продължи да развива нови пътища и връзки между невроните. Важно е да предизвиквате мозъка си по всякакви различни начини, така че да останете умствено стимулирани и свързани със света около вас.