Текст: д-р Мариана кобер, интензивен терапевт

Профилактичните прегледи имат задачата да откриват заболявания, преди да се появят симптоми или оплаквания. Това значи, че те са много важни за хора, които изглеждат здрави. Често за тях се използва и думата „скрининг“. Всички знаем колко е важно ранното откриване на хроничните заболявания, защото всяка болест е лечима, когато се открие в началото, преди да са се появили драматични симптоми. За съжаление у нас тези прегледи се ползват повече ot хора с вече проявени симптоми.

Eдни от най-важните профилактични прегледи, които се отнасят за всички, са тези за откриване на рискови фактори и болести на сърдечносъдовата система. Високото кръвно налягане или хипертонията са едни от най-важните и често срещани рискови фактори. Редовното следене на кръвното налягане и ранното му лечение значително намаляват усложненията и смъртните случаи във всяка възрастова група. Редовното измерване на холестерола е също важно за предотвратяване на коронарните сърдечносъдови заболявания, на инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. В зависимост от наличния риск може със съответна терапия да се понижат сърдечносъдовите заболявания. От Световната здравна организация се препоръчва за мъже между 35 и 60 години на всеки пет години проверяване на стойностите на LDL и HDL холестерола. За жените, които имат допълнителна хормонална защита, е препоръчително проверяването на горепосочените стойности между 45 и 65 години.

Друг много важен фактор за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания е контролирането на кръвната захар. Диабетът тип II е болест, която много дълго време не показва симптоми и затова се открива много късно. Едно добро и ранно регулиране на кръвната захар може успешно да предотврати циркулаторни нарушения на малките кръвоносни съдове, особено в очите и крайниците, както и нарушения на вътрешните органи, като много често и бъбреците. Препоръчва се контролирането на кръвната захар на гладно при всички здрави хора след 45-годишна възраст, в началото поне на всеки три години. При хора с фамилно предразположение, както и налична хипертония и с допълнителни рискови фактори като тютюнопушене и завишен прием на алкохол, е препоръчително контролирането да е по-често. Не е за подценяване и прегледът на коремната аорта за диагностициране на коремна аортна аневризма – разширяване и изтъняване на коремната аорта (при скъсване на стената смъртността е над 90%). Прегледът е лесен, с ултразвуково изследване и се препоръчва еднократно, особено при рискови пациенти от 65-годишна възраст (Рискови са пушачите, пациентите с хипертония или с известно заболяване на кръвоносните съдове.)

Друг важен профилактичен преглед за жените е мамографията за ранно откриване на рак на гърдата. Препоръчително е в по-млада възраст веднъж в годината да се прави изследване с ултразвук, а след 45-годишна възраст – профилактична мамография на всеки две години. Това коварно заболяване може да бъде излекувано при ранно откриване. За жените е препоръчителен ежегоден профилактичен преглед при гинеколог с цитонамазка и ехография на коремни органи. Както и изследване при ендокринолог на щитовидната жлеза.

Колоноскопията е важен метод за ранно откриване на рак на дебелото черво. Това  изследване се извършва с помощта на ендоскоп, с който могат да се видят различни болести на дебелото черво, както и крайната част на тънкото черво. С този метод могат да се вземат проби и да се открият не само раковите, но и хронични и акутни заболявания, както и нарушение на кръвообращанието на червата, откриване на полипи, дивертикули, болест на Крон, улцерозен колит или инфекции на червата. При здрави хора се препоръчва профилактична колоноскопия на 55-годишна възраст.

За мъжете е много важен също профилактичният преглед на простатата при уролог, който да назначи необходимите изследвания, препоръчително от 45-годишна възраст.

От 40-годишна възраст се препоръчват и профилактичен преглед при очен лекар и при невролог. Важни лабораторни изследвания, които всеки човек трябва да прави веднъж в годината, са: пълна кръвна картина, изследване на кръвната захар, общ, лош и добър холестерол, триглицериди, чернодробни ензими и пълно изследване на урината.