Текст: Антоанета Новакова, фамилен психотерапевт, педагог

Напоследък наблюдаваме епидемия от стрес. Как да се предпазим? Има едно изпитано средство – парцалотерапия!

В ежедневието понятието „стрес“ често се използва, за да обозначи състояние, което е свързано с дискомфорт, но не изисква кой знае какво внимание. Това обаче не е така. Последиците от прекомерния или продължителен стрес са сериозни и колкото по-рано се вземат мерки за овладяването му, толкова по-добре и по-удовлетворени ще се чувстваме.

Преживяваме стрес всеки път, когато сме подложени на промени в кратък период от време. И ако нещо е много характерно за живота днес, това са много и чести промени.

Непрекъснато преживяваме несигурност, усещаме се заплашени, безсилни. Изтощение на работното място и у дома, по-малко свободно време, повече задължения, по-малко удоволствия. Когато мислим за стреса, често имаме предвид големите промени – смърт, развод, финансова криза, сериозна болест. Но да не пренебрегваме и по-малките стресови фактори като гръмогласни съседи, неучтив обслужващ персонал, шумен и неорганизиран трафик, непрекъснато звънящи телефони… Този списък може да продължава до безкрай. Когато това продължава дълго време, е силен източник на стрес и предизвиква вътрешно объркване.

В такъв случай няма нищо по-естествено от това да се спасим от объркването, като започнем да подреждаме вътрешния си свят. Но как да стане това? Най-лекото начало е да се започне от външния свят, от дома. Едно време баба ми казваше: „Като те хванат нервите, хващай се за работа. Като си подредиш къщата, и животът ти ще се подреди“. Случи се така, че години по-късно проверих това на практика. Бях в ужасно затруднена работна ситуация. Сетих се за бабиния съвет и се заех да подреждам гардероба. След няколко чекмеджета се обади тогавашният ми бизнес партньор с неустоимо предложение и, о чудо, ситуацията бе разрешена по най-добрия начин. Повярвах, че чудесата на подреждането просто се случват. Когато подреждате гардероба, вие подреждате и вътрешното си пространство. В ума ви може внезапно да изникне решение на наболял проблем или просто да структурирате мисълта си. Понякога това помага да замълчите вътрешно, за да осигурите на мозъка си така нужната му почивка. Не е необходимо да се ограничавате само с дома или гардероба си. Подредете работното бюро, таблото с бележките и дори десктопа на компютъра си. Сигурна съм, че ще усетите прилив на свежа нова енергия.

Почистването и подреждането помагат лесно да превключиш на нова вълна. Освен това след тежък ден, изпълнен с негативна енергия, все пак имате енергия – пък била тя и негативна, която може да се използва за добри цели. Изразходвайте я в почистване.

При раздяла с някого или с нещо, когато почистите и измиете, когато изхвърлите непотребното и преподредите пространството, когато освободите място за новото, малко по-леко ще започнете нов живот.

Естествено, не трябва да прекалявате с почистване и подреждане, за да не се окажете в капана на натрапливите дейности – когато човек може да си мие ръцете постоянно, за да прогони страха от замърсяване, или педантично да държи всичко да е на точно определеното място.

Постарайте се това лечебно средство против стрес – почистване и подреждане – да стане ваш навик. Не се питате достатъчно добре ли се чувствате, за да си измиете зъбите.

Просто го правите. Така ще имате повече полза, по-малко стрес, повече решени проблеми и не на последно място – чист и подреден дом.

А ако и това не помогне, не се колебайте да се обърнете към специалист.