Текст: д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт и анестезиолог

Алкохолизмът е болест, при която човек се намира в състояние на физическа и психическа зависимост от алкохола. Тя води до промени в психиката на болните, нарушено функциониране на обмяната на веществата и увреждане на много органи в организма. Алкохолната зависимост възниква обикновено при повече от 10-15-годишна злоупотреба при мъжете и доста по-бързо при жените и младите хора. Характеризира се със социална дизадаптация, често с насилие в семейството, впоследствие и разпада му, разпуснат външен вид, безработица.

Все повече хора страдат от алкохолна зависимост. Голяма част от тях не осъзнават, че имат проблеми с този порок, докато животът им не тръгне постепенно надолу. Ако консумирате алкохол, за да се справите с трудностите или да се почувствате по-добре, вече се намирате в опасност от зависимост. Ето няколко предупредителни сигнала, които биха ви показали, че имате проблем:

  • Проблеми със съня – алкохолът много погрешно се използва като лекарство за сън и се получава омагьосан кръг, в който зависимият смята, че чашка или две му помагат да спи.
  • Повишена толерантност – ако можете да пиете повече алкохол, отколкото преди една година, това не е повод за гордост, а ключов елемент, който ви показва, че сте тръгнали по пътя на зависимостта.
  • Пиете, когато сте сами – пиенето трябва да бъде социално събитие, ако често ви се случва да прекалявате с чашката, докато сте сами, това е признак за проблем, свързан с алкохола.
  • Да пиете въпреки вредата – ако някое заболяване не ви накара да спрете алкохола.
  • Времето, прекарано в пиене – алкохолът трябва да бъде приятен, но рядък лукс, а не постоянно присъствие.
  • Намаляване на сексуалната активност – както за мъжете, така и за жените. Приемът на алкохол може да доведе до намалена потентност, проблеми със зачеването и намалена плодовитост.

Алкохолизмът се дължи на много взаимносвързани фактори, включително генетика и емоционално състояние. Хората, които имат алкохолно зависим в семейството, са по-склонни да развият същата зависимост. В риск са и тези, които страдат от тревожност или депресия. Не всички, които злоупторебяват с алкохола, се превръщат в алкохолици. Понякога е възможно алкохолизмът да се развие изведнъж. Той може да бъде отговор на стресова ситуация – загуба на работа, на любим човек, раздяла, смърт и т.н. Но в повечето случаи алкохолизмът се появява постепенно с повишаване на т.нар. алкохолна толерантност. Понякога желанието да се пие е толкова голямо, че умът намира много причини да рационализира това действие дори когато последиците са очевидни.

Продължителната употреба на алкохол може да доведе до сериозни здравословни усложнения, които засягат почти всички органи в тялото ви, включително и мозъка. Тя също може да въздейства върху вашето семейство, приятели и колеги. Освен потенциалните смъртоносни последствия от приема на алкохол, които могат да включват рак, сърдечни и чернодробни проблеми, този вреден навик неминуемо се отразява и върху вашия личен и социален живот. Често членовете на семейството и близки приятели се чувстват задължени да прикрият проблема, с който се сблъскват. Особено чувствителни са децата, когато в семейството има алкохолик. Това оставя травма и следа в детската психика, която бележи завинаги живота им.

Алкохолизмът не се определя от това колко често пиете или колко пиете. Ако пиенето води след себе си проблеми в личния или служебния живот, няма значение дали пиете всеки ден или само в почивните дни, без значение е дали пиете само една чаша вино или три бутилки уиски. Алкохолът е наркотик и алкохолизмът е също толкова вреден, колкото зависимостта от наркотиците. Лечението му е комплексно: съчетава медикаментозна терапия, психотерапия и социални дейности. От голямо значение са и групите за взаимопомощ.