Текст: д-р Боряна Томова, очна клиника Vision

Да отидеш без слънчеви очила на плажа е като да събираш тен, без да се намажеш със слънцезащитен крем. Колко опасен враг са парещите лъчи за очите? Какви заболявания провокират? И защо е важно и бебетата да носят слънчеви очила? Разкрива офталмологът от столичната очна клиника VISION д-р Боряна Томова.

Ако искате да запазите зрението си добро по-дълго време, носете качествени слънчеви очила ежедневно и целогодишно, съветва д-р Боряна Томова. Дори в облачното време опасните UVA и UVB лъчи „атакуват” очите. Рискът, разбира се, се повишава на плажа – заради отблясъците от водата и пясъка. Затова офталмологът препоръчва да не сваляме очилата дори в морето, а специалните аксесоари за плувците в открити водни басейни да бъдат със стъкла с UV филтър. Най-малките също трябва да са защитени от лъчите през лятото. „Добре е да им вземете очила още на 6-7 месеца. Така по-лесно свикват да ги носят, което по-късно е трудна задача”, съветва д-р Томова. За допълнителна застраховка е най-удачно през лятото да не тръгвате на разходка или плаж с малчугана без шапка – с периферия или козирка. „При децата лещата е кристално прозрачна и техните очи са изключително уязвими. По-късно, стареейки, намалява нейната прозрачност и се формира нещо като „естествен филтър”, обяснява офталмологът.

И очите изгарят
Подобно на кожата, и очите може да пострадат от лъчите. „Най-честите заболявания, причинени от слънцето, са фотокератит и фотоконюнктивит”, споделя д-р Томова. И двете състояния са много болезнени и драматични, но, за щастие, отминават за няколко дни – без последствия. Силно зачервяване, сълзене, болка и оток на клепачите или конюнктивата – това са типичните им симптоми. Ако ви сполети такава беда по време на летния отпуск, е задължително да потърсите очен лекар, а не да се самолекувате. „Обикновено възстановяването отнема два-три дни. Поставят се изкуствени сълзи и гелове. По преценка на офталмолог може да се предпише антибиотик или обезболяващо”, уточнява д-р Томова. Помагат още студените компреси върху клепачите, а пациентите трябва да стоят в затъмнено помещение, по възможност – със затворени очи.

Внимание, макулна дегенерация!
За жалост, лъчите могат да засегнат и по-сериозно очите. Само няколко минути взиране в слънцето без специални очила може да доведат до необратимо увреждане на ретината и дори до загуба на зрението. „Излагането години наред на вредното UV лъчение провокира развитието на катаракта (вътреочно перде) и на птеригиум (външно перде) – напомня офталмологът. – Към тях се прибавят и злокачествените заболявания. Подобно на меланома на кожата UV лъчите могат да провокират и развитието на тумори на клепачите и на конюнктивата.”

Доказано е още, че слънцето е рисков фактор за едно от най-коварните заболявания, което на този етап не може да бъде излекувано напълно – макулната дегенерация. Затова и д-р Томова препоръчва на всички, които имат близки с тази диагноза, да са изключително предпазливи. „Пациентите, които вече страдат от макулна дегенерация, задължително ходят със слънчеви очила целогодишно”, споделя специалистът. Не само продължителният престой на плажа през лятото или карането на ски през зимата крият рискове. Изкуственото лъчение от солариумите или бактерицидните лампи също може да провокира заболяване. „Срещат се и млади пациенти с макулна дегенерация – например зъболекари, които работят с UV лампи. При поставянето на фотополимерни пломби без защитни очила ретината им се уврежда”, предупреждава за опасностите д-р Томова.

Как да си изберем очила?
„По-тъмните очила не са непременно по-добър „щит” срещу слънцето – обяснява д-р Томова. – Истината е, че има и прозрачни, които могат да предпазват 100% от UV лъчението, стига да са качествени. И обратното – тъмните стъкла без UV защита са „нож с две остриета”. Първо, не предпазват, после – намаляват естествената защита на окото, защото вместо да се свие, зеницата се разширява и пропуска опасното лъчение. Затова офталмологът съветва – купувайте очила, обозначени със стикер – UV400. Той показва, че стъклата блокират 100% от вредните UV лъчи. Това не означава, че непременно трябва да са скъпи – има много модели на разумна цена, които предпазват качествено. Най-сигурният начин да ги проверите е със специален апарат. „В нашата клиника например разполагаме с диоптромер, който измерва точно колко процента е UV защитата – уточнява д-р Томова. – И дава още един важен съвет – поляризация и UV защита не са равнозначни. Поляризираните стъкла са с полароиден филтър, който намалява отблясъците – от вода, пясък, сняг, мокра настилка или фарове. Но, сами по себе си, те не предпазват от UV лъчите.” Офталмологът от VISION препоръчва да заложим на по-големи стъкла и по-плътни рамки. А причината – колкото по-малко пряка светлина достига до окото, толкова по-добре защитено е то.

Синеоките са по-уязвими
Оказва се, не е мит – хората със сини, зелени и сиви очи трябва да се пазят повече от слънцето. „При тях количеството на пигмент в ириса е по-малко, което ги прави по-раними”, обяснява д-р Томова. Офталмологът от VISION напомня още, че UV лъчите са електромагнитни вълни с дължина по-малка от тази на видимата светлина. Те са няколко вида и имат различна сила на проникване. Най-късите – UVC, се абсорбират от озоновия слой. UVB се поглъщат от роговицата и лещата на окото. А UVA могат да достигнат чак до ретината.