Текст: д-р Огнян Младенов, офталмолог в Очна клиника на УМБАЛ „Александровска“

Лятото наближава. Със затоплянето на времето желанието за разходки на открито се увеличава, а с него и необходимостта от носенето на слънчеви очила. Независимо дали сме на море, на планина или в градски условия, не бива да забравяме да защитим очите си от вредните лъчи на слънцето. Кои видове лъчи са най-опасни за зрението и как да изберем най-добрата защита, разказва д-р Огнян Младенов, главен асистент в детското отделение на Очната клиника към УМБАЛ „Александровска“, МУ-София.

Светлината представлява електромагнитни вълни с определена дължина на вълната. Към светлината се включват видимите лъчи, ултравиолетовите лъчи (UV) и инфрачервените лъчи. Големината на енергията на частиците на светлината е обратнопропорционална на дълбочината им на проникване. При по-малка дължина на вълната лъчите имат по-голяма енергия и малка дълбочина на проникване. UV лъчите са с дължина на вълната по-малка от тази на видимата светлина, затова те оказват своето влияние по-повърхностно. Те въздействат върху целия организъм – усилват кръвообращението и лимфообращението, повлияват обмяната на веществата, отключват редица нервно-рефлекторни механизми и повишават защитните сили на организма.

Най-опасни за зрението са UV лъчите и в по-малка степен инфрачервените лъчи. Те са вредни за очните тъкани и пречупващите среди на окото. Поради своята прозрачност детските лещи пропускат по-голям процент UV лъчи до ретината в сравнение с тези на възрастните хора. Ако човек не носи слънчеви очила със 100% UV защита, може да увреди както пречупващите очни структури (роговица, леща, стъкловидно тяло), така и ретината и макулата, с която възприемаме зрителната информация.

Рисковете за очите през лятото се увеличават, особено ако ги облъчваме продължително със слънчева светлина. Тогава тя е с по-голям интензитет и енергия. По-продължителното излагане, особено без слънчеви очила със 100% UV защита, може да доведе до зачервяване на очите с чувство за парене, сърбеж и сълзене, както и до увреждане на повърхностния слой на роговицата. В по-редки случаи може да се стигне до необратимо изгаряне на макулата, т.нар. слънчева макулопатия, особено ако се гледа слънцето директно, без защита.

Слънчевите очила са задължителни и за децата, които страдат от слънчева алергия. Освен със зачервяване и сърбеж при тях се проявяват и следните симптоми – често мигане, тикове и сълзене. В тези случаи притеснените родители често търсят консултация първо с детски невролог, а не се досещат, че има офталмологичен проблем.

Очилата, които възрастните и децата трябва да носят през лятото, трябва да са със защитен фактор 3 и 4. Те защитават от най-силното слънчево излъчване. За да са безопасни, трябва да са направени от хипоалергични материали. Добре е да са функционални и удобни (с гъвкави дръжки) и добре да прилягат на главата, за да не пропускат лъчи отгоре и отстрани на рамката. Ако липсва 100% UV защита в слънчевите очила (те са само с тъмни стъкла), зеницата се разширява, а вредните лъчи не се стопират и навлизат директно в окото.

Възрастните хора могат да си подберат слънчеви очила за шофиране. При тях освен 100% UV защита е необходима и поляризация. Тя премахва отражения от насрещните автомобили, както и от асфалта, и подобрява комфорта при шофиране.

Как да разпознаем фалшивите очила?
Няма как да се разбере с просто око, че едни слънчеви очила нямат UV филтър. UV протекцията се измерва със специални машини. Затова е препоръчително да си купуваме слънчеви очила от оптики, където има гаранция на стоката.

Очилата с какъв цвят на стъклата филтрират по-добре светлината?
Цветът на стъклата при слънчевите очила не определя UV защитата. Той е индивидуален избор за всеки човек и определя единствено неговия личен комфорт. В момента на пазара има дори стъкла без цвят, но със 100% UV защита.

Могат ли очилата със затъмнени стъкла да ни предпазят на 100% от ултравиолетовите лъчи?
Очилата със затъмнени стъкла могат да ни предпазят на 100% от UV лъчите само ако са със 100% UV защита. Затова не трябва да се прави компромис с качеството на слънчевите очила. Дългите ултравиолетови А лъчи не само насърчават стареенето на кожата. Те могат да увредят лещата, като проникнат през роговицата на окото. Причиняват перде или катаракта, както и дегенерация на макулата при  по-възрастните.

Ултравиолетовите B лъчи са по-къси. Те причиняват слънчево изгаряне, поглъщат се от роговицата и може да са предпоставка за възникването на перде.