Текст: д-р Здравко Цонев

Статистиката показва, че 80% от откритите в ранна детска възраст заболявания са лечими. 80% от родителите обаче водят децата си в очния кабинет за първи път чак в първи клас. а навременната профилактика и диагностика са изключително важни за лечението на децата с очни проблеми. мързеливото око например се лекува до 8-годишна възраст.

Началото на учебната година е най-подходящото време за профилактичен очен преглед на детето. Консултацията с детски офталмолог веднъж годишно е от ключово значение за откриването на потенциални зрителни проблеми при учениците. При децата, които вече имат диагностициран проблем, трябва да се спазва графикът на контролните прегледи, които лекуващият лекар е назначил.

Най-често срещаните очни проблеми при децата са рефракционните аномалии (късогледство и далекогледство), страбизмът (кривогледство) и амблиопията („мързеливо око”). В детска възраст е нормално отклонение в зрението до +/- 1.5 диоптъра. Лечение се прилага, когато има голяма разлика в зрението на двете очи. Тя се получава най-често при децата, които имат далекогледство. В този случай се предписват очила.

Факторите, които оказват неблагоприятно влияние върху детското зрение, са: генетична предразположеност, недоносеност, продължително натоварване на очите, слабо осветление при четене и писане, несъобразено време прекарано пред електронните устройства (компютър, телефон или таблет).

От значение е и позата, в която детето учи и пише домашните си. То трябва да работи винаги в седнало положение. Приведената над тетрадката поза на писане разваля зрението. Разстоянието между очите и книгата трябва да бъде между 30 и 40 см. Добре е светлината да идва от страната, на която пише детето. Ако пише с лявата ръка, светлината трябва да пада отдясно и отгоре и обратно – в случаите, когато детето пише с дясната ръка. Не е препоръчително малките ученици да пишат и четат на лампа. Затова е хубаво да са приключили с всички домашни докъм 17–18 ч.

За по-големите ученици, които няма как да избегнат продължителната работа с компютър, е препоръчително на всеки 40 минути да отделят по 15 минути за почивка на очите. Очилата с антирефлексно покритие и специални предпазващи филтри на стъклата са подходящо средство за защита от вредните лъчения от мониторите.

Съветвам родителите да ограничат гледането на телевизия или други електронни устройства, защото те увреждат не само очите, но и централната нервна система.