Милица Алексич

Напуканите устни, сухата кожа на лицето и зачервените ръце са ясна индикация, че хидролипидният слой на кожата е повреден и че през зимните месеци са необходими специални грижи с козметични продукти, както и процедури, които засилват естествената защита, закаленост и здрав вид на кожата.

ХИДРАТАЦИЯ: Укрепването на тонуса и регенерацията на кожата през зимата се постига с грижи за цялото тяло с хидратантни кремове, като особено внимание трябва да се отделя на лицето, шията, деколтето и ръцете, т.е на зоните, незащитени от дрехи, като трябва да им се осигури допълнителна влага. Не трябва да се забравя и зоната около очите, която е много чувствителна към неблагоприятните атмосферни условия и склонна към образуване на фини бръчки. Също така, за да се предотврати увреждането на хидролипидния слой на кожата, през зимата трябва да се избягват силните пилинги, тониците с алкохол и средствата, които премахват естествените кожни мазнини, изсушават я допълнително и я правят по-чувствителна.

ВИТАМИНИ: Витамините са необходими за здрава и блестяща кожа, затова освен храни, богати на витамини A, C и E, с които се грижим за кожата „отвътре“, тя трябва да се подхранва и с витаминни кремове и да се третира с билкови маски, които я подхранват и укрепват епидермиса.

МАСЛА: Бадемовото масло предпазва и успокоява кожата; можете да го използвате за почистване на грим, но и за нощно третиране на кожата, като го нанесете върху почистената и още влажна кожа и го втриете с леко масажиране. Освен това, ако ви се струва, че кремът ви е прекалено „слаб“ за зимни условия, можете да добавите в него няколко капки бадемово масло или зехтин.

ГРИМ: Както през зимата не носим летни дрехи, така и гримът трябва да се съобразява с климатичните условия, типа и чувствителността на кожата. При всички случаи това трябва да бъдат маски с висока толерантност към влага, както и пудри и хидратантни червила, богати на подхранващи вещества. Използвайте балсам за устни.

ПРЕСТОЙ НА СНЕГА: Адекватна защита от УВ лъчи при престой на снега, особено в планините или на по-голямо надморско равнище, е необходима и през зимните месеци. Препоръчват се дневни кремове за УВ защита, както и подхранващи, хидратиращи кремове за дълбочинно третиране след престой на снега, за да се възстанови кожата от студа.