Въздействието на слънчевото лъчение върху кожата

Весна Кнежевич Чосич

Най-добра защита от слънцето се постига чрез леко, памучно облекло, шапки и слънчеви очила, мазане на кожата с кремове със защитни фактори и избягване на силното слънце между 10 и 17 часа

Ползата от излагането на слънце, тъй като така се получава необходимото количество витамин D, е потвърдена от учени от Единбургския университет на световен конгрес на дерматолозите. Те казват, че слънцето влияе и на понижаването на кръвното налягане, тъй като под влиянието на слънчевите лъчи в тялото се отделя азотен оксид (NO), който спомага за намаляване на налягането, с което намалява и рискът от инфаркт и инсулт. Впрочем, известно е, че слънчевите лъчи могат да бъдат и много вредни, затова е важно да се знае точната мярка – как, кога, колко и по какъв начин трябва да се използва тази природна благодат.

Слънчевата радиация е най-силна в периода от 10 до 17 часа, затова през него не се препоръчва излагане на слънце без особена нужда и без защита под формата на различни кремове, блокиращи ултравиолетовите лъчи. Въпреки защитата, обаче, някои хора са алергични към слънцето, затова е необходима допълнителна предпазливост. Доброто в случая е, че същевременно алергичните реакции ни предупреждават за опасността от вредното лъчение и хората, които развиват такива, със сигурност няма да се излагат часове наред на слънце на плажа.

Симптоми на слънчевата алергия: Както има хранителни, така има и слънчева алергия. Тя засяга хора с всички типове кожа, затова
слънчевата алергия трябва да се разграничава от оплакванията на хората с много светла кожа след излагане на силно слънце. Склонността към слънчеви алергии е наследствена в 50% от случаите, затова е важно да внимавате с децата си, ако вие сте алергични.

Първичната фотодерматоза представлява алергична реакция, възникваща като специфична имунологична реакция след излагане на слънце и без влиянието на други фактори. Проявява се като кожни изменения под формата на зачервяване, обрив, сърбеж и мехури.

Обривът най-често се появява в областта на шията и деколтето, както и по гънките на ръцете и краката, обикновено няколко часа след излагане на слънце, и изчезва няколко дни, след като излагането на слънце се прекрати. Повечето слънцезащитни препарати могат да блокират дерматозите, причинени от действието на UV-B лъчението. Обаче UV-A лъчението, което прониква по-дълбоко в кожата, не може да бъде напълно блокирано.

Трябва да се знае, че някои лекарства и препарати могат да направят кожата извънредно чувствителна към слънчевата светлина и да предизвикат алергични реакции, които, за разлика от първичните фотодерматози, се наричат вторични. Могат да ги предизвикат и някои анти-акне препарати, антихистамини, различни противовъзпалителни лекарства, някои антибиотици, противогъбични лекарства, диуретици, лекарства срещу нервно напрежение и стрес и др. Фоточувствителност може да се развие и след употреба на някои видове сапун, шампоан, парфюми и дезодоранти, та дори и на слънцезащитни препарати.

Лечение и превенция: Когато забележите алергична реакция към слънцето (зачервяване, обрив, сърбеж, мехури), най-добре е да поставите на засегнатото място студен компрес. Не трябва да изпадате в паника, а да отидете на лекар, който ще установи, дали реакцията е предизвикана от слънцето, от някакво лекарство, или от заболяване.
Добра превенция е постепенното излагане на слънце преди 10 часа сутринта и след 17 часа. Върху кожата крем с висок процент на защита, като нанасянето се повтаря през два часа. Помага и бета -каротинът като естествен източник на витамин А, който се съдържа в червените и оранжевите зеленчуци.

Слънчеви изгаряния: Усещането на тръпки, опъване, болка и зачервяване на кожата са признаци, че не сме се пазили от слънчевите лъчи и сме изгорели, което е много неприятно състояние, от което трябва да се предпазваме, тъй като повторението му може да бъде прелюдия към сериозни кожни промени.

Като първа помощ винаги се използва душ с хладка вода, както и студени компреси или препарати с охлаждащо кожата действие. Помагат и някои хранителни продукти, като охладени краставици и кисело мляко, което трябва да се нанесе внимателно върху болезнените и чувствителните участъци и да се отмие след 15 минути. Усещане за облекчение носи и къпането в хладка вода, в която се изсипва пакетче сода бикарбонат. Последствията от прекомерното излагане на слънце се облекчават и чрез компреси от невен. Те се приготвят, като чиста марля се натопи в студен чай от невен, приготвен чрез варене на две шепи цвят в един литър вода в продължение на 10 минути. В такива ситуации истинско спасение са също и пантенол гел и крем.

Бенките и слънцето: Хората имат средно около 30 бенки по тялото, а някои и много повече, дори няколкостотин. Те се появяват през детството и често изчезват в средна възраст, а ако са много, представляват потенциален риск от развитие на рак на кожата или меланоми. Чрез множество медицински изследвания е установено, че интензивното излагане на ултравиолетово лъчение, особено ако е придружено от изгаряния, е най-важната причина за развитието на бенките. Затова хората с по-голям брой такива кожни промени трябва да се излагат по-малко на слънце, а когато се излагат, да предпазват бенките от слънчевите лъчи с дебел слой крем или с дрехи.

Хората, при които е установено, че са генетично предразположени към развитие на злокачествен меланом, както и онези, които многократно са изгаряли на слънце в детството си, не би трябвало да се излагат на силни слънчеви лъчи. Най-уязвими са хората със светъл тен, както и онези, чиято кожа е покрита с лунички и бенки.

Защитата от слънцето: Проблемите, които могат да възникнат от излагане на слънце, са достатъчно сериозни и многобройни, затова въпросът за защитата е много важен, особено през горещите летни дни. Преди да заминете на почивка, трябва да се подготвите добре.
Дрехи: Първата линия на защита при всички случаи са дрехите – леки, памучни, в светли цветове, както и шапките и слънчевите очила.
Крем: Препоръчва се върху кожата да се нанася тънък слой крем с минимален защитен фактор 20. Хората със светла кожа и повече бенки трябва да използват по-висок защитен фактор, или крем с обозначение 50. Не трябва да се забравя също да се използва крем и при плуване и къпане. По правило слънцезащитният крем се нанася 20-30 минути преди излагането на слънчевите лъчи, за да може да попие в кожата. Не трябва да се забравят и устните, които също биват „нападани” от ултравиолетовите лъчи. За тях е подходящ балсам със защитен фактор 15. Чувствителни са и ушите, затова трябва да се намажат и да се предпазват с шапка или лек, прозрачен шал. Носът се защитава най-добре чрез паста от цинков оксид, но защитният фактор на такива пасти не е по-висок от 7, затова под тях трябва да се нанася крем със защитен фактор, не по-нисък от 20. Не трябва да се забравя, че ултравиолетовото лъчение действа и в сянката на дърветата и под чадърите, защото лъчите се отразяват от пясъка, бетона, стените и други повърхности, а и преминават през водата. Кожата трябва да се защитава от слънцето дори при облачно време, защото вредното лъчение преминава през облаците.

Постепенно излагане: Макар че има различни мнения по въпроса, дали тенът е здравословен, или не, факт е, че всяко прекаляване е нездравословно, а излагането на слънце трябва да става постепенно, в ранните сутрешни и късните следобедни часове. Постепенното излагане на слънце е важно, защото даваме време на кожата да развие достатъчно меланин за защита от ултравиолетовите лъчи. Маслата с ускорители за тен не се препоръчват; особено трябва да ги избягват хората със светла кожа, защото те засилват действието на ултравиолетовите лъчи.

Важна е и грижата след излагане на слънце, защото, според някои изследвания, слънцето е виновно за близо 90% от бръчките по кожата ни. То предизвиква дехидратация, затова винаги трябва да имате под ръка вода за пиене. След слънчеви бани се препоръчва да се взема душ и върху кожата да се нанася овлажняващ крем или мляко.

Ползите от умерените слънчеви бани:

– усилват имунитета,
– понижават холестерола,
– укрепват кожата,
– ускоряват метаболизма,
– подобряват чернодробната функция,
– подобряват храносмилането,
– подобряват функцията на бъбреците,
– укрепват костите,
– стимулират физическата активност.