Текст: д-р Елена Лазаровa, детски гастроентеролог, Клиника по педиатрия, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Причините за запек в детска възраст могат да бъдат разнообразни. Те най-често се дължат на небалансирано хранене и понижена двигателна активност. При бебетата този проблем обикновено възниква при прехода от майчиното мляко към адаптираните млека. Как да разпознаем, че детето ни има запек и можем ли да предотвратим неговата поява? Попитахме опитния експерт д-р Елена Лазарова – детски гастроентеролог от Клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Какво представлява запекът?
За да се отговори на този въпрос, трябва първо да се уточни кога говорим за нормални изхождания при кърмачетата и децата. Честотата на дефекация и видът на изпражненията са пряко зависими от възрастта и начина на хранене. Известно е, че през първата седмица от живота новородените отделят нормално меки или течни изпражнения почти след всяко хранене.

В следващите месеци честотата и видът на изпражненията зависят от вида хранене. При децата, хранени с майчино мляко, изхожданията остават от три на ден до дефекация след всяко хранене. Децата, приемащи млека за кърмачета, отделят изпражнения до три пъти дневно. След 6-ия месец честотата на изхожданията е 1-2 за 24 часа. След 2-годишна възраст нормално децата отделят по 1-2 оформени изпражнения дневно.

Кога говорим за запек в детска възраст?
Всяко затруднено изхождане, особено през интервал, по-голям от 3 дни, се приема като запек. При запек имаме не само удължаване на интервалите на отделяне на изпражнения, но те са сухи, обемисти и твърди. Много често самият акт е болезнен и обуславя дискомфорт за детето. При по-големите деца може да се наблюдава заемане на необичайна позиция, въртене, наподобяващо танц, за да подпомогнат акта на отделяне на по-твърдите изпражнения. Запекът са наблюдава с еднаква честота както при момчетата, така и при момичетата.

Кои са причините за затруднено изхождане при малките деца?
В повечето случаи запекът има функционален характер, т.е.не се дължи на заболяване, а на диетични и поведенчески грешки.

На първо място и от особено значение е видът и количеството на приетата храна. При децата на адаптирана формула много често по невнимание майките приготвят храната по-концентрирана. По този начин кърмачето приема по-големи от необходимото за възрастта му количества. По-високият прием на белтъци обуславя по-твърди и сухи изпражнения. Важна роля играе и консумацията на течности, особено след навършването на 1 годинка и преминаването към немлечни храни. При по-големите деца диета, бедна на фибри и течности и богата на млечни продукти, шоколади, какао, ядки, мазни храни също обуславя запек. Разбира се, има различни заболявания, при които запекът е основен симптом.

Кои са най-честите усложнения на запека?
Едно от най-честите усложнения на запека е наличието на кръв върху изпражненията, дължаща се на цепнатинки в аналния канал (анални фисури). Това задълбочава още повече проблема, тъй като децата изпитват болка и умишлено спират да се изхождат. Може да се получи подуване на корема, отказ от прием на храна, зацапване на бельото с изпражнения, както и по-спешни състояния като инвагинация – вмъкване на черво в черво, което понякога налага дори оперативно лечение.

Как се лекува запекът при малките деца?
Важно е да се създаде определен режим на изхождане. При децата над 1-годишна възраст можете да го постигнете с поставяне на тоалетна 30 минути преди хранене за около 5-10 минути, като това трябва да се повтаря ежедневно. За подпомагане на този процес може да предложите на детето книжки или слушане на музика по време на тоалета. Насърчаване със стикери и други малки награди при успешно изхождане също действа мотивиращо на децата и превръща проблема в игра.

Преценка на хранителния режим. При необходимост увеличете приема на течности, особено в горещите месеци до 1 л за децата над 1-годишна възраст. Включете в хранителния режим консумацията на плодови сокове – сок от ябълка, круша, сини сливи. Променете хранителния режим на детето – с увеличаването на приема на храни, съдържащи фибри – овесени ядки, пълнозърнест хляб, сурови плодове (ябълки, круши, сини сливи, киви), сушени плодове (смокини, сини сливи, стафиди, кайсии) и зеленчуци (тиква, тиквички, моркови, брюкселско зеле, броколи). Ограничете употребата на мляко и млечни продукти за около две седмици. При липса на ефект ги въведете отново. Препоръчително е да ограничите още приема на мед, шоколад, какао, сладолед, ядки, сладкиши, мазни храни (чипс, пица).

При липса на ефект след промяната на хранителния режим могат да се използват и други методи за подпомагане акта на изхождане – масажиране на коремчето на кърмачето или малкото дете с пръсти може да подпомогне самото изхождане. Прилага се и методът на дразнене на аналната мускулатура  с поставянето на свещички или прочистване с клизма.

При перситиране (продължаване) на проблема повече от 8 седмици и липса на ефект от гореописаните методи е желателна консултация със специалист и провеждането на медикаментозно лечение.

Можем ли да вземем профилактични мерки срещу запека?
Нормалната дефекация е обусловена от начина на хранене и вида на приетата храна. Особено важно е кърмачетата да се кърмят. Природата е създала уникална по вид специфична храна, която е и профилактика на запека. Майките, които не могат да кърмят децата си, трябва да бъдат особено внимателни с начина и количествата на приетата храна, с правилата за правилно захранване и въвеждане на храни, предпазващи от възникването на запек, и със създаването на правилни навици за дефекация при по-големите деца.