Чистотата е здраве

маг.-фарм. Душан Голич

Най-голяма опасност ни заплашва от микроорганизми и химически токсини, които могат да присъстват в ежедневния контакт с хора, храна или вода

Тази година лятото пристигна стихийно и донесе със себе си непредвидими последици. Свидетели сме на климатични промени, които влияят на нашето здраве. Студената и дъждовна пролет се превърна в топло лято, вземайки данъка си чрез появата на продължителни настинки, чести главоболия и изостряне на ревматичните симптоми. Проливните дъждове бяха последвани от високи температури, създавайки благоприятни условия за размножаване и разпространение на инфекциозни заболявания.

Пред нас е период, през който са необходими превантивни мерки. Това е продължителен процес, който трябва да стане част от ежедневието. Народът казва: „чистотата е половин здраве“. В една замърсена среда обаче може да се каже, че чистота = здраве. Едно общество, което се възстановява от колективен стрес, се нуждае от повишаване на информираността за потенциалните опасности. Със съвместни усилия ще прекараме лятото, без да се налага да лекуваме последствията, като ги предотвратим.

ИЗТОЧНИЦИ НА ЗАРАЗА: Това могат да бъдат хора, животни, предмети или вещества, от които инфекциозният агент преминава в приемника. Преносител е лице, което при отсъствие на видими симптоми на заболяването носи специфичен заразен микроб и го пренася в околната среда и обкръжението. В зависимост от инкубационния период на конкретния микроорганизъм, преносителят може да влезе в контакт с голям брой хора. „Входна врата“ за инфекциозната частица могат да бъдат дихателните пътища (чрез вдишване), храносмилателният тракт (през устата), предаване (чрез комари, кърлежи), могат да се инфектират и рани, кожата, очите и др.

ЗАБОЛЯВАНИЯ: Много заразни заболявания могат да се пренасят от животни на човек чрез бактерии (антракс, лептоспироза), вируси (бяс) и паразити (трихинелоза). Не се препоръчват директни контакти с животни, които не са преминали ветеринарен преглед и ваксинация. Ако все пак се стигне до контакт, задължително е измиването на цялото тяло и изпирането на дрехите. Предавани болести са заболяванията, пренасяни на човека от насекоми посредници, каквито са кърлежите или комарите. Повишената влажност и високата температура са подходящи за размножаване на тези преносители. За развитието на комарите е необходима температура от 20 до 25°C. Нашествия могат да се очакват в топли нощи без вятър. Превантивните мерки включват средства за отблъскване на насекомите под формата на кремове или спрей.

ХРАНИТЕЛНО ОТРАВЯНЕ: Храната е оптимална среда за развитието на множество бактерии, особено ако съдържа достатъчно белтъчини и захар. Месото, млякото и яйцата могат да бъдат подходяща среда за развитието на салмонела. Ако храната е с доказан произход, замърсяване може да се получи и поради използването на немити съдове или неправилно съхранение на хранителните продукти. За развитие на вредните бактерии са нужни от три до четири часа при температура от 20 до 40°C. Най-често хранително отравяне се получава след консумация на храна, която не е достатъчно обработена термично. Високата температура и водната пара са отлични стерилизатори, предизвикващи унищожаване и на най-издръжливите микроорганизми. Като използваме сол и оцет в храната, можем да премахнем евентуално останалите инфекциозни агенти, защото те действат като консерванти.

ХИГИЕНАТА НА РЪЦЕТЕ: Най-често инфекциозният агент се разпространява чрез директен контакт със заразената зона, т.е. през кожата. По този начин се пренасят дизентерия, краста и стафилококови инфекции. Около 50% от чревните заболявания се предават чрез мръсни ръце. Най-честите симптоми на чревна инфекция са: гадене, повръщане, болки в корема под формата на спазми, придружавани от диария и периодична температура. В този случай най-добрата превантивна мярка е хигиената на ръцете. Чистата вода отмива механично инфекциозните частици. Унищожаването на повечето патогенни микроорганизми по кожата става чрез прилагане на съответните антисептици. Почистващите препарати и сапуните ерозират на молекулярно ниво защитния слой на микроорганизмите, предизвиквайки пръсване и улесняват премахването им. Наличните рани по кожата трябва да се промиват с антисептично средство на основата на алкохол или водород.

ДЕЗИНФЕКЦИЯ: Особен проблем представляват замърсените жилищни помещения и предмети. След старателно измиване на всички засегнати повърхности се препоръчва дезинфекция. Дезинфектантите унищожават повечето патогенни микроорганизми върху неживите повърхности. Тези средства премахват бактериите и вирусите и улесняват отстраняването на тежките метали. Отделни дезинфектанти могат да имат агресивно действие върху човешкия организъм и е необходимо допълнително изплакване с чиста вода.

СТЕРИЛИЗАЦИЯ: Премахването на всички микроорганизми от предметите, които са в непрекъснат контакт с кожата, се нарича стерилизация. Кухненските съдове и приборите за хранене трябва да се изваряват в кипяща вода поне 20 минути. След дезинфекцията и измиването предметите, чувствителни към висока температура, трябва да се оставят да съхнат на слънце в течение на един ден. Ултравиолетовото лъчение е мощен стерилизатор, то променя ДНК структурата на микроорганизмите и спира по-нататъшния им растеж и развитие.

СУШЕНЕ: Атмосферните води, като сняг и дъжд, не съдържат патогенни микроорганизми, но повърхностните води, реките, езерата, потоците и ручеите могат да бъдат източник на замърсяване. От повърхността водата прониква в подземните води и може да зарази земята, кладенци и извори. Препоръчва се в наводнени райони резервоарите да се изсушават, а събраната допълнително вода да се хлорира. Хлорните съединения са ефикасни стерилизатори, тъй като променят молекулярната структура на живите и неживите замърсители. В замърсените области най-сигурно е общественото водоснабдяване, при което качеството на водата непрекъснато се контролира.

ВАКСИНАЦИЯ: В местата на големи струпвания на хора преобладават респираторните инфекции, които се разпространяват чрез замърсения въздух. Микроорганизмите предизвикват възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, при което се отделя голямо количество слуз, която след това се разпръсква в околната среда. Само с кихането се изхвърлят по милион частици в минута. Потенциалът за разпространение на заразата е огромен. Най-добрата профилактична мярка е активната имунизация (ваксинацията).