Олга Георгиева

Средновековен замък? Не, не е типичен за нашите географски ширини. Замък от времето на романтизма, повлиян от интереса към рицарите? Също. А каква тогава е тази великолепна постройка, изградена от мраморизиран варовик на 2 км от морето, до село Равадиново? „Влюбен във вятъра” – замъкът от приказките на един талантлив архитект и мечтател. Единственият новопостроен замък в Европа.

Мястото, където е изграден Замъкът, е особен природен феномен. Тук вятърът обича слънцето и винаги, когато грее слънце, има и вятър. На тази гола поляна до селото Георги Тумпалов, архитект и строител, избира да сбъдне своята детска мечта: да си построи замък, какъвто има само в приказките. Но една мечта никога не идва сама. Тумпалов привлича към скромното Равадиново, на 6 км от Созопол, огромен поток от посетители от цял свят. През 2012 г. замъкът е обявен за най-атрактивен туристически обект на годината от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. През 2013 г. Walt Disney снима в естествените му декори филма „Спящата красавица”. Тази година „Влюбен във вятъра” спечели първо място на международния конкурс „A’ Design Awards 2016” в категорията „A’ Hospitality, Recreation, Travel and Tourism Design”. Кандидат е в Книгата на Рекордите на Гинес – 2016 за първенство в категорията: „Сграда с най-голям меден покрив под формата на кръст”. Домакин на разнообразни мероприятия и концерти, през август „Влюбен във вятъра” ще приюти изложение на българските винопроизводители.

Равадиново
Равадиново е от тези малки населени места, несправедливо пренебрегвани поради факта, че не са точно до морето, а само измамно близо до него… Близо е и до Странджа планина, от чиято най-висока точка се открива прекрасна гледка към Черно море и към Бургас. Селото няма дълга история, основано е едва преди 103 години, когато тук се заселват бежанци от Източна и Западна Тракия. Държавата урежда заем със съдействието на френския банкер Рьоне Шарон и така за тях са построени домове, които хората наричат Шаронските къщи. Много от тях са запазени и днес из Странджа. Макар и сравнително младо село, Равадиново носи духа на българщината, запазили са се изконно българските празници и обичаи. Празникът на селото се отбелязва всяка година между 26 май и 15 юни и за него винаги идва известен изпълнител.

Замъкът
Тази земя близо до морето избира роденият в село Марикостиново архитект. Строежът започва през 1996 г.Шест години са носени само камъните (20 000 тона), работят 10 души от селото. Камъкът е мраморизиран варовик и присъства навсякъде – в оградата, изкуственото езеро, стените и кулите, параклиса и избата. Изваден е от недрата на Странджа, близо до границата с Турция. Според Геологическия институт на БАН камъните са на възраст около 227 до 247 милиона години. Съдържат следи от микродиаманти, което е причината замъкът да променя цвета си – сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе. Мраморизираният варовик (Marble Limestone) още от древни времена се е смятал за изключително здрав и устойчив, а сградите, строени от него – за вечни. От такъв камък са построени катедралата „Св. Петър” във Ватикана, колизеумът в Рим, катедралата „Нотр Дам” в Париж, Зимният дворец в Санкт Петербург, каменният дворец в Калкута, водната кула в Чикаго, Рокфелер център във Вашингтон и др. Корпусът на замъка има форма на перфектен кръст, който се вижда най-добре от въздуха. Покривът му е покрит с медни листове, а кулите са украсени с месинг. Задната част на замъка е обвита в гъст бръшлян. Към него се влиза през голяма каменна порта, следва копие на Адриановата арка. Замъкът има красив параклис и два големи площада.

Градината и езерото
Прекрасна зеленина, добре планирана, добре поддържана. Навсякъде из нея: статуи, огромни дървени фенери, канали, мостчета, алеи. Уникалните дърворезби на майстор Рачо Ангелов, дялани с лист от ножовка в продължение на 15 години. Удивителни кътчета с фонтани и красиви детайли. И, както е било традиционно и за Средновековните замъци, дълбоко 5 метра изкуствено сладководно езеро, пълно с риба. По повърхността му величествено плуват бели и черни лебеди, а покрай него са засадени плачещи върби. Можете да поседнете край брега на местата за почивка и да се порадвате на приказната гледка. Близо до езерото е малката зоологическа градина на замъка: тук са понитата, зайците, пауните и пъстроцветният тропически папагал. Освен това замъкът разполага с елитна селекция расови коне, които са само за езда и никога не участват в надбягвания.

Забавленията
През 2015 г в Замъка са изградени нова художествена галерия, зона за интерактивни игри и семейни забавления, прекрасен фонтан, който няма аналог по големина и красота на Балканите, светлинно триизмерно мапинг шоу и кинетични скулптури в парка. Зоната за игри е включена в международната верига за Турнирни игри Escape Rooms. Escape Games, Ловци на духове, Търсачи на съкровища, Седемте смъртни гряха са игри за малки и големи. И още: можете да яздите расов кон с придружител-жокей, или пък, ако си носите рибарски принадлежности и стръв, да ловите риба в езерото (има шаран, толстолоб, кефал, сом и есетрови риби). Или да си направите художествена фотосесия с професионален фотограф в замъка, в градината, параклиса или галерията. В Замъка се организират невероятни сватби, рождени дни, семейни тържества, корпоративни събития – партита, тийм билдинги, семинари. Избата на замъка разполага със собствени вина, ракии и пелин.

Култура
„Влюбен във вятъра” е бил домакин на Световен танго маратон, концерти на български, руски, индонезийски и украински фолклорни групи. В художествената галерия на Замъка са изложени колекция от старинни карти и антични предмети. Тази година за Великден тук е възродена мисията на Паисий – в параклиса, до олтара, под звуците на старинна музика, всеки посетител може да препише няколко реда от създадената от него „История Славянобългарска”. Родолюбива идея, чиято цел е да подклади пламъка на патриотизма сред българите и да запознае многобройните гости от чужбина със славната ни история.

С всяка изминала година Замъкът се превръща от туристически обект с регионално и национално значение в световноизвестна атракция. Той е част от красотата на България и от надеждата, че тази красота ще направи хората по-добри.