Милица Алексич

Акнето е неприятен възпалителен процес, който обхваща кожата на лицето, врата, деколтето, раменете и гърба. Затова е важно да се обърнете към дерматолог навреме и да изпълнявате неговите предписания стриктно. Неадекватната терапия на този възпалителен процес, особено непрофесионалното третиране на акне, влошава състоянието още повече, вследствие на което се появяват видими рани и белези, което влияе негативно на психичното състояние и загрозява външния вид.

Белезите могат да се заличат чрез различни методи, чиято цел е да редуцират образуването на съединителна тъкан и да стимулират растежа на здрави клетки. Трябва да се знае, че храната, богата на витамини C и E, както и лекият масаж и пилинг, които отстраняват мъртвите слоеве кожа, ускоряват зарастването им. От природните средства за външна употреба се препоръчват гел от алое, лимонов сок, ябълков оцет, зехтин и масло от чаено дърво.

Фиброзната (съединителна) тъкан може да се отстрани и с химичен пилинг, който се прилага от специалист. В козметичните салони и дерматологичните кабинети се ползва и методът дермобразия, при който се отстранява повърхностния слой на кожата и се прилага най-вече при лечение на дълбоки белези. Лечението с хиалуронова киселина дава изключително добри резултати и се приема за едно от най-добрите.

Алое, лимон, кокос, ябълков оцет

Алоето е натурално лекарство, което има противовъзпалително действие и помага на увредената кожа да зарасне. И сами може да си направите гел от алое. Отстранете горната обвивка на лист от растението, намачкайте вътрешната част и я нанесете върху белега. Дръжте половин час и изплакнете. Никога не нанасяйте гел от алое върху отворена рана.

 

Лимоновият сок помага за отстраняването на мъртвите клетки по кожата, подобрява еластичността ѝ и регенерирането ѝ. Ако кожата е свръхчувствителна се разрежда с олио или вода в съотношение 1:1. Държи се десетина минути и се изплаква.

 

 

Коксовото масло възпрепятства появата на нови белези и спомага за избледняването на старите. Загрява се до течно състояние и се втрива с нежни движения няколко пъти дневно.

 

 

Ябълковият оцет стимулира развитието на здрави клетки. Нанася се разреден във вода в съотношение 1:1 в областта на белега. Държи се пет минути, а после се изплаква. Неговата киселинна природа балансира pH на кожата и възпрепятства появата на нови белези.