Текст: д-р Янка Божкова

Изненадващо, но факт – мразовитата зима е не враг, а приятел на здравето. Защо не бива да се страхуваме от студа? Как ни лекува снегът? И наистина ли диетата е част от важното закаляване в суровото време?

Зимата е сезонът, в който закаляването става най-лесно, обяснява Янка Божкова. А то е изключително важно, ако искаме да сме готови за пролетта, когато имунната ни система е най-уязвима. Колкото и учудващо да звучи, при пробуждането на природата сме най-изтощени. „Обикновено през пролетта организмът е обеднял на минерали и витамини и особено податлив на инфекции“, предупреждава семейният лекар. Не и ако сме се закалили през зимата. А, за да го направим, е достатъчно да не се боим от разходките и забавленията навън, както и да се храним добре, подчертава д-р Божкова.

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ОТ РАЗХОДКИТЕ В СТУДА
„Парадоксално е, че хората се крият вкъщи, когато вали сняг и е студено. А точно тогава въздухът е най-чист и разходката – най-здравословна“, обяснява семейният лекар. Особено предпазливи са родителите – които често лишават малчуганите от игри навън, притеснени, че може да настинат. „Съвсем скоро след раждането си, бебетата могат и трябва да излизат навън – разбира се, най-малките за по няколко минути“, обяснява д-р Божкова. Игрите в снега пък имат благотворен ефект върху тонуса на по-големите деца, но, разбира се, не бива да се прекалява. Забавленията на пързалката или в планината не бива да са повече от час-два, защото има риск от премръзване, уточнява специалистът.

СПА В ПЛАНИНАТА
Да скочиш в топлия открит басейн, когато навън е -5°C, е чудна идея, когато искаш да подсилиш имунитета си през зимата. Затова и семейният лекар препоръчва СПА приключенията навън на всички хора, които нямат сериозни хронични заболявания – например сърдечносъдови. По-големите смелчаци могат да се каляват и като скандинавците – и вместо в топлия минерален басейн, да скочат в студеното море. „Ползата от „моржуването” е доказана научно. Наскоро гледах по телевизията как възрастни хора във Варна си правят бани в студеното море. Всички споделяха, че отлично им помага за тонуса. Освен добро здраве обаче, моржуването изисква и специална психологическа нагласа“, уточнява д-р Божкова.

ДИЕТА – БОГАТА НА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ
Закаляването минава не само през разходките в снега, а и през добрата диета, категоричен е семейният лекар. И макар зимата да е сезонът на празниците и пищните трапези, организмът ни не „копнее“ за пържоли и баници, за да се зареди със сили. Дори напротив – в студеното време е изключително важно да хапваме предимно плодове и зеленчуци, категорична е д-р Божкова. „Най-добре е месо да се сервира 2 пъти седмично, а в други два дни да заложим на млечните продукти“, допълва семейният лекар. През останалото време най-честите „гости“ на трапезата трябва да са богатите на витамини и минерали кисело и прясно зеле, карфиолът, броколите и червеното цвекло, смята д-р Божкова. Добре е всеки ден да се сгряваме с билков чай с мед, за десерт да изберем цитрусови плодове и задължително да хапваме ядки. Алкохолът също не е табу – семейният лекар препоръчва по една чаша червено вино с вечерята, защото „напитката на боговете“ е изключително богата на антиоксиданти.