Текст: д-р Ирина Димитрова, лекар по дентална медицина, дентална клиника „Маринови”

Какво представлява зъбният камък? Как се закрепва по зъбите? Колко често трябва да се почиства? До какви заболявания може да доведе и какви профилактични мерки можем да вземем, за да се предпазим от образуването му? Попитахме стоматолога от дентална клиника „Маринови“ д-р Ирина Димитрова.

Какво представлява зъбният камък?
Зъбният камък представлява минерализирана зъбна плака, чиято неорганична част е съставена предимно от калциеви и фосфатни соли. Органичната, от друга страна, съдържа десквамирани (излющени) епителни клетки, хранителни остатъци, левкоцити и различни микроорганизми.

Зъбният камък има порьозна структура, подобна на кост, и е с по-малка твърдост от емайла на зъбите. Най-често се отлага по вътрешната повърхност на долните фронтални зъби и по външната повърхност на горните дъвкателни зъби заради близостта им с отводните канали на паротидната и подезчините слюнчени жлези. Натрупва се както над венеца (супрагингивален), така и под венеца (субгингивален).

По какъв начин се образува?
Много фактори допринасят за образуването на зъбен камък. Най-често това е неправилната хигиена на устната кухина, в която нормално живеят огромно количество бактерии. Сами по себе си те не са патогенни, но при хранене се смесват с хранителните остатъци и по зъбите се образува плътен, лепкав здраво свързан слой, който се нарича зъбна плака. При хранене бактериите от зъбната плака произвеждат киселини, които атакуват зъбните структури и могат да причинят развитието на кариеси.

Зъбният камък има грапава повърхност, чиято структура е един своеобразен резервоар за микроорганизми и отлична среда за отлагането на техните токсини.

Разположението му в непосредствена близост до венците, във венечните джобове и по гингивалния ръб лесно може да премине във венечно заболяване като гингивит или пародонтит.

Каква е разликата между младата и старата зъбна плака?
Младата зъбна плака е образува непосредствено след хранене и не е толкова патогенна. Тя е слабо свързана със зъбите и се почиства по-лесно. За по-малко от 24 часа обаче младата зъбна плака се превръща в стара, която е много по-вредна и на практика е почти невъзможно да бъде премахната с паста и четка за зъби. Постепенно узрялата зъбна плака се втвърдява и се превръща в зъбен камък.

Вярно ли е, че има хора, които са по-предразположени към развитието на зъбен камък?
Съставът на слюнката е различен. При някои хора той предразполага към образуването на по-голямо количество зъбен камък. Подредбата на зъбите също оказва влияние за натрупването на зъбен камък. Кривите зъби и недобре полираните пломби са места, които се почистват по-трудно от плаката, в резултат на което се натрупва по-голямо количество зъбен камък. Тютюнопушенето също се отразява върху вида зъбен камък – при непушачите той е белезникав или бледожълт и по-слабо свързан със зъбите, а при пушачите е тъмнокафяв, по-твърд и здраво свързан със зъбите.

До какви заболявания може да доведе непочистваният зъбен камък?
Образуването на зъбен камък не е притеснително, ако спазваме добра орална хигиена и почистваме редовно зъбите си. Продължителното му натрупване обаче може да предизвика възпаление на венците – гингивит, характеризиращ се с подуване, болка, зачервяване и кървене.

При задълбочаването на този процес от увеличеното количество натрупан зъбен камък може да се развие пародонтит, който засяга и костта около зъбите.

Хроничното възпаление на венците може да доведе до отдръпване на венците, оттам до разклащане на зъбите, а след време и до тяхната загуба, ако не се предприеме правилно лечение.

Можем ли да се предпазим от натрупването на зъбен камък?
Дори да спазвате отлична хигиена, да почиствате разстоянието между зъбите си с дентален конец и да ползвате редовно вода за уста, няма начин напълно да предотвратите натрупването на зъбен камък.

По какъв начин и колко често се почиства зъбният камък?
Почистването на зъбния камък се нарича скалинг и може да бъде извършено само от стоматолог със специално предназначените за целта инструменти и ултразвукови апарати. Ултразвуковият скалинг се използва за грубите отлагания на зъбен камък.

На финала се препоръчва ръчно почистване на по-фин-ите отлагания. За предотвратяването на по-сериозни заболявания като гингивит и пародонтит е препоръчително зъбният камък да се почиства на всеки шест месеца.

Съобразно личната орална хигиена и индивидуалните особености на пациента стоматологът може да препоръча това да се прави по-често или по-рядко.