Екстракт от зелен чай

Биляна Беочанин

В Далечния изток зелен чай се консумира от над 5000 години, а стара китайска поговорка казва, че е по-добре да бъдеш три дни без храна, отколкото един без зелен чай

Зеленият чай, или green tea представлява неферментирали листа от растението Camellia sinensis. Думата „зелен“ не се отнася за цвета, а за „необработеността“ на чая, така че всички активни вещества са запазени. Зеленият чай има доказани антиоксидантни свойства.

Зеленият чай е напитката, която, след водата, се пие от най-много хора на планетата. В Китай се използва от над 5000 години, а стара китайска поговорка казва: „По-добре три дни без храна, отколкото един без чай“. Смята се, че в Япония и други страни от Далечния Изток канцерогенните заболявания са разпространени в по-малка степен, защото хората консумират редовно зелен чай. Известно е, че има над 300 полезни съставки, а тяхната комбинация влияе ефикасно върху здравето. Зеленият чай съдържа шест основни полифенола, извест- ни като катехини, а най-активният и най-добре проучен катехин на зеления чай е EGCG (Epigallocatechin gallate). Зеленият чай се използва за превенция на атеросклерозата, тъй като способства за намаляване на лошия холестерол (LDL) и повишаване на добрия (HDL). Зеленият чай е полезен за превенцията на карциноми на пикочния мехур, гърдата, яйчниците, дебелото черво, белите дробове, кожата, простатата и щитовидната жлеза. Той помага на диабетиците да контролират нивото на глюкозата в кръвта, а полифенолите от зеления чай могат да помогнат и при много други заболявания и оплаквания, като вирусен хепатит, забавен метаболизъм, възпалителен артрит, грип и настинка.

Предимството на екстракта от зелен чай в сравнение с класическия чай от пакетче е в това, че по този начин приемаме многократно по-висока доза активни съставки, отколкото когато пием чай, а е доказано и че организмът усвоява по-добре катехините от екстракт от зелен чай. Освен това, ако чаят се приготвя с мляко според английската традиция, благотворното действие на катехините от зеления чай се  губи.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората със сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците и психични проблеми, както и бременните и жените-кърмачки, не трябва да консумират зелен чай. Също така, зеленият чай не трябва да се смесва с никакви лекарства, тъй като съдържа кофеин и ако имате медицинска анамнеза и получавате медицинско лечение, трябва да се консултирате с лекар.