Крем за лице

Милица Алексич

Може да се каже, че има пет основни типа кожа (и множество подварианти). Това са нормална, суха, мазна, комбинирана и чувствителна кожа. За да сте сигурни кои кремове са най-подходящи
за вашето лице, най-добре се консултирайте с дерматолог, който ще определи типа на кожата ви и ще ви даде най-добрите препоръки за правилна грижа. Трябва да се знае и че кожата се променя, например промяната на хормоналните нива през юношеството, при бременност и менопауза може да повлияе на водния баланс и да доведе до изсушаване на кожата. Поради отслабените функции на мастните и потните жлези, при възрастните кожата също е склонна към изсушаване.

Нормална кожа: Кожата не е нито суха, нито мазна, порите и капилярите не изпъкват. Характерна е за младата възраст. Най-подходящи за нормална кожа са леките, неконсистентни кремове.

Суха кожа: Другото име на този тип кожа е дехидратирана кожа, защото не ѝ достига влага. Съпътства се от усещане за опъване и е склонна към лющене, напукване, както и сърбеж. Изисква специални грижи, тъй като не е устойчива на вредни въздействия, а и по-бързо се появяват бръчки около очите и устата. Подходящите за суха кожа кремове трябва да съдържат хидратантни активни съставки, но не и дразнещи аромати и оцветители, тъй като този тип кожа е по-податлива на възпаление от нормалната. Природните продукти за суха кожа съдържат бадемово и кокосово масло, както и масло от невен.

Мазна кожа: Ако се събуждате с мазно лице, имате разширени пори и ви измъчват пъпки и акне, имате мазна кожа. Трябва да избягвате мазни кремове, но и агресивни средства за подсушаване на лицето. Природните кремове за мазна кожа съдържат бързопопиващи масла, като маслото от лешници, което е добър емолиент (омекотява кожата) и регулира отделянето на мазнини. Маслото от лешници е подходящо и за грижи за чувствителна кожа, склонна към зачервяване и акне. Слънчогледовото масло също се използва за мазна, но и за суха и отпусната кожа и се характеризира с противовъзпалителни свойства.

Смесена кожа: Ако кожата ви е мазна в т. нар. Т-зона (чело, нос, брадичка), а бузите ви са сухи или нормални, то имате смесен тип кожа. Тези две зони изискват различни грижи – за Т-зоната трябва да се използват леки кремове за мазна кожа, а за бузите такива, предназначени за суха кожа.

Чувствителна кожа: Характеризира се с алергични реакции на множество кремове и поява на лющене, зачервяване и опъване. Трябва да се избягват парфюмирани кремове и да се избират меки бебешки кремове, както и приготвяни в аптеките. Подходящи са кремовете на базата на невен, както и с масло от кантарион, но трябва да се има предвид, че то е фоточувствително и след нанасяне върху лицето не трябва да се излага на слънце.