Естествена грижа

Милица Алексич

Грижата за кожата след слънчевите бани е изключително важна, дори когато се печем умерено и ползваме защитен крем. Ако се погрижим за нея, ще запазим хубавия тен за по-дълго, ще избегнем беленето ѝ, а тя ще бъде мека, хидратирана и сияйна. Препоръчваме ви маски от плодове и зеленчуци, вода, кисело мляко и студено пресовани масла.

Вода: Общоизвестно е, че кожата се дехидратира лесно при излагане на слънце и допир със солената морска вода. Затова на плажа, но и след него задължително пийте водата с лимон (без захар), а тялото изплакнете с хладка вода и оставете да изсъхне само.

Алое: Нанесете гел от алое на влажна кожа след къпане. Друг вариант, който освежава кожата и я охлажда е да смесите малко студен зелен чай с гел от алое и отново да нанесете по кожата. Слънчевите бани обезателно дехидратират и изтощават кожата, така че веднага ще забележите ползите от подобна процедура.

Кисело мляко: Ако кожата ви е леко зачервена, чувствате я стегната или имате усещане за „мравучкане“ по нея, изплакнете солената вода от тялото и се подсушете внимателно, потупвайки я нежно с мека кърпа. След това нанесете тънък слой кисело мляко по тялото, оставете петнадесетина минути и изплакнете с хладка вода. Чувството на парене ще намалее, а млечните протеини ще подхранят кожата.

Краставица и банан: Нарежете една краставица на филийки и нежно ги разтъркайте по кожата на цялото тяло, а по лицето ги наредете така, че да оставите свободна само зоната около очите. Изчакайте 20 минути и се изкъпете с хладка вода. Същата процедура може да направите и с филийки банани.

Моркови: Настържете един морков или го смелете в блендера, а след това нанесете по лицето и деколтето. Дръжте маската десетина минути, а после изплакнете с хладка вода и нанесете подхранващ крем.

Масла: Всяко студено пресовано масло е подходящо за грижа за кожата след слънчева баня. Нанесете на предварително изплакната с хладка вода и чиста кожа зехтин, кокосово, бадемово или друго масло и изчакайте да попие добре, след което се облечете. Маслото от лилия, възпрепятства беленето на кожа и е изключително полезно. Маслата от невен и кантарион хидратират кожата и я правят гладка и мека.