Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

За да се роди дете

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Фондация "Майки за донорството"
11.04.22

В България хората с репродуктивни проблеми са над 145 000. Над 250 000 имат проблем със създаването на дете. Между 40 000 и 70 000 от тях имат шанс за дете само чрез донор – донор на яйцеклетки или на сперматозоиди.  Най-висок процент от нуждаещите се са поради изчерпан яйчников резерв при жените или лениви сперматозоиди при мъжете. Възрастта на нуждаещите се от донор жени е паднала на 21-22 години. Увеличил се е процентът на млади хора с репродуктивни проблеми – още от раждането им.

В България хората с репродуктивни проблеми са над 145 000. Над 250 000 имат проблем със създаването на дете. Между 40 000 и 70 000 от тях имат шанс за дете само чрез донор – донор на яйцеклетки или на сперматозоиди.

Най-висок процент от нуждаещите се са поради изчерпан яйчников резерв при жените или лениви сперматозоиди при мъжете. Възрастта на нуждаещите се от донор жени е паднала на 21-22 години. Увеличил се е процентът на млади хора с репродуктивни проблеми – още от раждането им.

Донорите на яйцеклетки и сперматозоиди в програмата на Фондацията към момента са приблизително 4000. Ето какво разказа за читателите на сп. „BETTY Моята аптека“ Виктория Димитрова, която стои зад създаването на фондацията и за която донорството е лична кауза.

Виктория, кои сте вие и как осъществявате вашата дейност?

„Майки за донорството“ сме жени и мъже, решени да помагат на нуждаещите се от помощ, за да имат деца. Ние популяризираме проблема с цел превантивни мерки. Запознаваме обществото както с начините да се помогне, така и съблюдаваме правата им да са защитени, докато помагат. Информираме и намираме съмишленици – донори и благодетели.

Личният пример на всеки от нас е част от всеки нов член. Лично придружаваме дарителите на яйцеклетки по време на процедурите им в клиниките - наши партньори. Защо? Защото сме на този свят, за да оставим след себе си част от нас – детето – и познаваме щастието, което то ни дарява. Всеки човек има правото на това и всеки човек може да бъде нуждаещ се от помощ. Тази помощ дарява нов живот и не само – дарява семейство, бъдеще, държава.

През 2015 г. фондацията стартира и набиране на средства за семействата, тъй като инвитро процедурите с донорска яйцеклетка не се поемат от държавния фонд за асистирана репродукция. Средствата се събират чрез благотворителни базари и преки дарения. Всяко семейство е публично обявено на сайта ни, а сумата е 5000 лв. Децата, родени с помощ на донори, са над 2000.

Как е уредено законово у нас донорството на репродуктивен материал?

Донорството в България е под контрола и управлението на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Дирекция „Управление и координация на трансплантацията и асистирана репродукция“. Донорството на репродуктивен материал е узаконено в Закон за здравето, Закон за лечебните заведения, Закон за трансплантация на органи, тъкани и клетки и други.

Кой може да стане донор?

Донор на яйцеклетки може да бъде пълнолетна жена, която има вече поне едно живородено дете. С добро общо здравословно състояние, добър яйчников резерв и генетично здрава. Донор на сперматозоиди може да бъде пълнолетен мъж с добро общо здравословно състояние и по-високи от нормалните показатели при изследване на семенна течност, както и да е генетично здрав.

Как се извършва процедурата по даряване на яйцеклетки и носи ли риск за здравето на дарителката?

Процедурата започва с преглед при лекар – репродуктивен специалист, и определен вид задължителни изследвания. Заедно с това жената трябва да получи и одобрение от ИА „Медицински надзор“, която е контролен орган на донорството у нас. След разрешение от Агенцията и медицинските резултати се издава становище дали жената може да бъде донор.

Следващата стъпка е хормонална стимулация на яйчниците с инжекции (веднъж на ден), поставяни в коремната област. Стимулацията наподобява тази при инвитро процедура, но е без прием на орални медикаменти и е с максимално ниски дози. Стимулацията подпомага естествения ежемесечен процес на женското тяло с цел да бъдат подсигурени здрави и повече на брой (но не много) яйцеклетки, които да дадат шанс на семейство да има деца.

Стимулацията е индивидуална за всяка жена, така както всяко тяло е различно. Може да бъде от 7 до 10 дни, като завършва на 9-12-ти ден с пункция. Това е методът, чрез който се изваждат яйцеклетките. Пункцията не е операция, а манипулация на гинекологичен стол под венозна анестезия. Трае около 10 минути с почивка след нея около 1-2 часа.

При неспазване на лекарските препоръки рискове има във всяка медицинска дейност. Между 7 и 10 дни след пункцията на яйцеклетките идва менструалният цикъл на жената и с това тялото възвръща пълния си стандартен ритъм като преди процедурата.

Кои болници за асистирана репродукция са ваши партньори?

Наш партньор е МБАЛ „Надежда“ – София, и сме щастливи, че там успяваме прозрачно да вървим по пътя на донорството с жените и мъжете, които търсят фондацията. Раждането на бебетата е вълшебният завършек на партньорството ни. Много други клиники за асистирана репродукция от Пловдив, Стара Загора, Тутракан и София ни търсят за практики, мнения и консултации.

Хора от цяла България се интересуват как могат да дарят и дали това е възможно в техния град. Отговаряме и обясняваме процедурата на всички. На всеки кандидат-донор можем да предоставим телефони на лекари, акушери или ембриолози от цялата страна, с които да се свържат за даряване.

На семействата с репродуктивни проблеми заедно със специалистите на МБАЛ „Надежда“ предложихме „Първият виртуален кабинет по асистирана репродукция“.

Донорството има ли почва у нас?

Донорството у нас вече има изградени основи както законови, така и обществени. Най-трудно е да достигнеш до хората, които биха били съпричастни с проблемите на семействата, които не могат да имат деца. Стигнем ли до тях – помощта я има. Благодарим на всички, които се довериха и продължават да подкрепят фондацията. Вашата съпричастност е в очите на вече родените деца и техните щастливи семейства!

Майките донори

Миряна: Не се чувствам герой или благодетел. Моят личен живот си е същият, това така наречено дарение не ме е ощетило по никакъв начин. Удивена съм от науката и съм благодарна на всички хора, които правят това нещо възможно – една частица от нас да се превърне в живот и да даде радост на десетки хора, които дори не познаваме.

Йоана: Когато научих какво представлява целият процес, си дадох сметка, че неразположението, времето и усилията, необходими, за да се случи актът на дарение, са нищожни в сравнение с възможността да бъде създаден нов живот. Ние, жените, изхвърляме зрели яйцеклетки всеки месец така или иначе. И въпреки че ресурсът е ограничен, не ни коства много. При мъжете пък е съвсем безобидно. Техният ресурс е неизчерпаем. Донорството за мен е привилегия, привилегия да съм в отлично здраве и да имам възможността да даря надежда и реален шанс за създаване на живот другиму.

Фондация „Майки за донорството“
www.maikizadonorstvo.com
mothers.donation@gmail.com

cross