маг.-фарм. Саня Удовичич

Язвата представлява увреждане на целостта на лигавицата на стомаха и/или дуоденума (дванадесетопръстника), обхващащо зона с диаметър над 5 мм и съпътствано от болка в епигастриума, т.е. болка в централния дял на корема, точно под гръдния кош.

Съгласно традиционната теория, за опазване на целостта на лигавицата е необходимо равновесие между защитните фактори (бикарбонати, кръвен проток, мукус, простагландини) и агресивните фактори (солна и жлъчна киселина, пепсин). При нарушение на това равновесие се развива язвена болест. Днес се смята, че най-важна роля за развитието на това заболяване играят бактериите Helicobacter pylori, които се предават по орално-орален и фекално-орален път, както и употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВЛ) като ацетилсалициловата киселина (аспирина), диклофенак, ибупрофен.

Симптоми и усложнения на язвената болест
Освен болката в епигастриума се появяват и подуване, загуба на апетит, гадене, повръщане. Гастроинтестиналното кървене е най-честото усложнение при язвената болест, а до перфорация на улкуса, или „спукване на язва”, се стига при 6–7% от пациентите. Разпознава се по черните фекалии, ускорен пулс, внезапно понижение на кръвното налягане и анемия.

Диагностика на язвената болест
Като най-точен метод за диагностика днес се използва ендоскопията. С една снимка (вкарване на сонда) се получава фотографска документация и биопсия на стомаха. Чрез хистопатологичен анализ може да се потвърди наличието на злокачествени образувания, а чрез бактериологичен анализ – на H. pylori.

Лечение на язвената болест
Първата стъпка в лечението на язвата е потвърждаването на наличие на инфекция с Н. pylori и елиминирането на прекомерната употреба
на НСПВЛ. При пациенти с установено наличие на Н. pylori трябва да се действа в две направления: директно антимикробно въздействие върху самата бактерия (чрез използване на съответните антибиотици) и повишаване на pH в стомаха, като се прилагат лекарства от групата на ИПП. Лечението е по лекарско предписание. При пациенти с язви в резултат на употребата на НСПВЛ използването
на H2-рецептор ускорява заздравяването, но само ако се прекъсне лечението с НСПВЛ. Доколкото е възможно, против болки трябва да се използват парацетамол и лекарства от групата на селективните COX-2 инхибитори. Ако пациентите трябва да продължат прилагането на НСПВЛ, лекарствата от първи избор са ИПП.

Общи препоръки и храната, която помага
Нефармакологичните методи включват премахване или намаляване на стреса, отказване на цигарите, избягване на храни и напитки, причиняващи повишено отделяне на киселини или влошаващи симптомите на язвената болест. За намаляване на секрецията на стомашна киселина е важно пациентът да се храни бавно и да сдъвква добре храната, да бъде отпуснат по време на хранене и да се храни в изправено положение, да избягва консумацията на храна три часа преди лягане и да лежи на дясната си страна след хранене. Ежедневният прием на сок от прясно зеле ускорява заздравяването на язвата. Зелето има съставки, които стимулират изграждането на слизеста бариера, предпазваща лигавицата от агресивното действие на киселините. То действа и като антибиотик – унищожава отделните бактерии, включително и Helicobacter pylori, която се свързва с появата на язвата. Линоловата киселина е основен източник на арахидонова киселина – съединението, от което се образуват простагландините, които имат защитно действие в дванадесетопръстника. Тъй като най-добрите хранителни източници на линолова киселина са зеленчуците, семената и маслата от семена, особено лененото семе, полезно е тези храни да се включат в диетата. Защитно действие показват също и омега-3 мастните киселини, затова в диетата на такива болни трябва да присъства риба, особено риба от северните морета, като треска, сьомга и херинга. Ферментиралите млечни продукти съдържат пробиотици (т.нар. „полезни бактерии”), които установяват равновесие в чревната флора и предпазват от вредни бактерии и други патогенни микроорганизми. Пробиотичните продукти са полезни и с това, че намаляват нежеланите странични ефекти на лекарствата, използвани за премахване на Н. pylori, например диарията, предизвикана от антибиотици. Консумацията на храни, богати на растителни масла и витамин А, може да се използва за превенция на язвата на дванадесетопръстника. Връзката между алергиите и язвената болест е позната още от тридесетте години на миналия век. Излагането на стомашната лигавица на храни, към които лицето има алергия, може да предизвика кървене. Затова е много важно да се идентифицират потенциалните хранителни алергени за всеки пациент, страдащ от пептична язва. Препоръчва се практикуване на редовни техники за релаксация като йога, стречинг или медитация. Пациентът трябва редовно да си взема лекарствата и да спазва съветите на лекарите и фармацевтите. Това важи с особена сила за пациентите, склонни към вредни навици. Консумацията на кафе и алкохол, както и пушенето по време на лечението за преодоляване на инфекцията с хеликобактер намаляват ефективността на лечението дори до 50%! Най-основно се препоръчват стандартните принципи за здравословен начин на живот. Макар да е широко разпространено вярването, че язвата е свързана с психосоциалните условия, няма явни доказателства за това.