Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Вярно е това, в което вярваме

BETTY - Мадлен Алгафари
Текст: Олга Георгиева
Снимки: Силвия Димитрова и личен архив
06.03.24
BETTY брой 118

„В нашата професия, на психотерапевта и на лекаря, не би могъл да бъде всеки. Може да е гениален учен там някъде в лаборатория, но когато комуникирането куца, тогава в тази професия няма как да бъде достатъчно добър. Защото така, както имаме плацебо, така имаме и ноцебо ефект: доразболява се човекът само защото е бил по-груб лекарят. И обратното: една добра думичка, едно потупване по рамото могат да направят чудеса.“

Психотерапевт, писател, преводач, един от основателите на Българския институт за неорайхианска аналитична психотерапия, обаятелна жена, съпруга на режисьора и писател Нидал Алгафари, майка, млада баба. Мадлен Алгафари завършва психология в Софийския университет през 1991 г. като първенец на випуска с наградата на фондация „Проф. Генчо Пирьов“ и едновременно с това режисура за драматичен и куклен театър. Специализира в Лугано, Швейцария, аналитична психотерапия - Неорайхианска школа. Познаваме я като редактор и водещ в БНТ („Ку-ку“, „Войн“, „Анонси“), като водещ на рубрика „Психотерапия“ в предаването „На кафе“ в Нова телевизия, като психолог на първото българско издание на световния формат „Пълна промяна“ по Нова телевизия, като автор на психологически рубрики в много списания и вестници. Автор е на документалните филми „Мъжки момичета или жени“ (за първия женски випуск в българската армия) и „Психоанализата“.

Автор е на поезия, терапевтични приказки и книги за псохотерапия и самопомощ („Мира нямам“, „Вяра имам“, „Всички можем да летим“, „Пътят на сърцето“, „И заживели щастливо“, „Поправителен за родители“, „Как да се разболяваме качествено“, „Приказки за пораснали деца“, „От „Какво ще кажат другите?“ до „Какво избирам аз?“, „Глад за истински неща“ и др. Мадлен Алгафари провежда индивидуална и групова психотерапия, супервизии, подбор на кадри, тренинги. В института участва в подготовката на психотерапевти по метода неорайхианска аналитична психотерапия. Член е на „Българско неорайхианско дружество“, „Българска асоциация по когнитивна психотерапия“, на Съюза на учените в България, на Българска асоциация по психотерапия, на Европейската асоциация по психотелесна терапия и др. Ето какво сподели Мадлен Алгафари специално за читателите на сп. „Betty Моята аптека“.

-Мадлен, Вашата работа се основава на неорайхианската аналитична психотерапия. Кои са ключовите й принципи?

-Основното е връзката на душата и тялото. Това е един холистичен интегративен подход, който не разделя видимото и невидимото в човека и работи с тяхното взаимно обуславяне. Стъпва на психоанализата, но надстроява: все едно половината е медицина, половината е психотерапия и се работи с двете страни на монетата. Основен постулат е постигането на осъзнатост и на цялостност. Когато сме си „окастрили“ наши аспекти заради травмите и сбърканите поведенчески модели, ние ставаме частични, а всички отрязани части се проявяват в патология, в болест. Когато един човек стане цял, тогава той става и по-здрав и по-щастлив.

-Кои са хората, които ходят на психотерапия?

-Има някои филми, които дават превратна представа, но хората, които хoдят на терапия, са  хората, които най-много се обичат и най-много се уважават, защото да идеш и да си отвориш очите за истините, това е все едно да идеш да те научат да правиш магии.

-Как минава един Ваш ден?

-Зависи кой ден! Ако е понеделник, е денят за сесии с българи от чужбина, после институтът, после вечерта имам лекция. Вторник ми е ден за супервизии. Ако е сряда: сайонджи масаж и след това гледам внучката си. Четвъртък сутрин ми е ден за администрация, банки, след обяд имам индивидуални часове и вечерта група. Ако е петък, имам супервизии. Събота и неделя имам лекции в института. В пролуките лежа във ваната, нещо, което ми е много любимо. Или пък готвя, храня животните, ако е топло, съм в градината, имам заленчукова градина.

-Кой ден е най хубавият?

-Сега е срядата! Защото съм при бебчето! Нямам лош ден, защото правя това, което харесвам.

-Какво бихте посъветвала младите баби по отношение на взаимоотношенията с вече порасналите им деца, които са вече родители, и с внуците?

-Да присъстват, да са до тях, така сме на тази географска ширина ние. Не сме така отчуждени като на други места на планетата. Понякога се шегувам, че ако дядо Фройд беше българин, освен на майката и бащата ключови роли и на бабата и дядото щеше да отреди в аналитичния процес. Но аз бих казала и да не се натрапват, да се опитват да споделят опит, без да го налагат по никакъв начин.

-Тревожността в човешките отношения днес има ли обяснение от психологията?

-В момента има скок на тревожността, на депресивните състояния. Някои го приписват на пандемията като отключващ фактор, но аз смятам, че много повече това се дължи на целия сбъркан начин на живот, който имаме. Изключително нездравословен, като се започне от това, че ние дори почивка и активност не редуваме регулярно, и се стигне до това, че се храним с боклуци. Човешката цивилизационна система е различна от морала на природата и е доста по-болна. Спонтанността, автентичността са смутени, много модели на поведение сме решили, че са грозни и сме ги потиснали. Емоциите си не изразяваме и после се чудим защо сме толкова болни.

-Преподобна Стойна казва: „Душата лекувай, душата! След това и тялото ще оздравее“. Така ли е?

-Вярно е това, в което вярваме. Всичките бебчета, чиито снимки са качени в нейната къща от майки с репродуктивни проблеми, са родени заради вярата. Тялото следва душата,  начина ни на мислене, емоциите ни. Материята е следствие, първо е важно какво има в нематериалното.

-В предишния ни брой говорихме с хематолога д-р Чавдар Ботев за постковид и неговите симптоми, в това число невропсихологични. Забелязвате ли ги във Вашата работа?

-Постковид феномен има, но той не е само постковид, той е и постневроза. Това, че медиите бълваха толкова много застрашаваща информация, е нещо изключително вредно. Когато дълго време са те карали да се страхуваш, високите нива на стресовите хормони кортизол, норадреналин потискат имунната система и те правят уязвим. Не съм лекар, но мога да цитирам оплаквания за мъглата постковид, за трудното концентриране, нарушения сън (най-купуваният медикамент в нашите аптеки миналата година е мелатонинът). Постстресова е тази ситуация. Трябва ни много сериозно замисляне, спешно, неотложно, за начина ни на живот. Със сигурност не е благотворен за нашия собствен комфорт, за щастието ни, за здравето ни.

-Какво можем да направим?

-Като психотерапевт предлагам едно нещо да сменим и ще се промени планетата, ще се промени човечеството. То не е единственото, но е ключово. И това е: осъзната бременност на майките, неотделяне на бебето в първата годинка от майката. Трябва да се борим с нокти и зъби за трите години майчинство! Защото нямаше да има наука психотерапия, ако не бяха ранните травми. Но ние сме неграмотни, ние не знаем колко опасни неща правим, докато сме бременни или бебето ни е кърмаче все още. Оставянето да плаче, да не го докосваме, да искат много жени цезарово сечение по желание, некърмене, неводене на диалог с бебето по време на бременността и с кърмачето с наивното смятане, че то не разбира, разделянето да спи в друга стая (което е престъпно). Това нещо формира т.нар. border line черти у хората и оттам имаме по веригата отчуждение, липса на емпатия, високи нарцистични нива. Човекът е стадно животно и принадлежност е първата човешка потребност преди всички други. Някой, като каже: “Независим искам да бъда“, значи той казва: „Не искам човек да бъда“. Ако можехме да живеем в по-малки групи, в селца, щяхме да сме различни. Да си в многомилионен град анонимен, това също много изкривява.

-Освен индивидуална и групова терапия водите лекции, обучения и дискусии онлайн и на живо. Какво предстои тази година?

-На сайта ми се публикува всичко, четвъртъчните групи имат много различни теми. Има линк и към програмата на института. През юни предстои един доминикански уъркшоп по театротерапия, много забавно преживяване. Намалявам индивидуалната терапия, вече работят колегите, аз само супервизирам.

-Има ли някоя тема, която Ви е най-близка в момента?

-В момента съм в траур, тази тема ми е много близка. Загубих съвсем наскоро моята колежка, приятелка и съдружничка, с която заедно управлявахме нашия институт. В момента тъжа, не бягам. Ето това е част от голямата неграмотност на хората. Траурът е нещо, което трябва да се изживее. Спомняме си, разказваме си с колегите, търсим се, за да не сме сами. И се опитвам в памет на проф. Савова да направим един проект не само за нашия институт, а за всички терапевти, за обучаване на лекарите за отношение, комуникация лекар - пациент. Акцент по време на ученето на медицина никой не поставя върху това. С различните типове характери как се комуникира, с близките на болните как се комуникира. За това колко е важно духът да е горе високо, защото тогава цялата симптоматика, чисто соматична, ще се повлиява благотворно. И още много неща: за силата на мисълта, за дихателни практики, необходими за намаляване на нивото на стреса на лекарите в тяхната много отговорна и натоварена професия.

-Да завършим нашия разговор с едно послание към българската жена?

-Мисля, че е по-жена от някои жени в други части на Европа. Това е много важно да си го пазим, защото е основен фактор за женското здраве, за здравето на тялодушата.

cross