д-р Радосвета Симеонова,
www.medicalnews.bg

Има ли около вас наскоро родили жени и малки бебета? Тогава несъмнено сте чули нещо по темата „къси връзки на езика/долната устна”. Защо това състояние е толкова често срещано в последните години? Какви са последствията? А как се лекува? В тази статия ще обобщя цялата достоверна информация и ще развенчая митовете, които битуват по темата.

Какво всъщност представлява късата юздичка на езика и горната устна?
Всички се раждаме с малко парче кожа, което залавя езика за пода на устата и горната устна за горната челюст (нарича се юздичка или френулум – frenulum lat.). При някои бебета обаче това парченце кожа е толкова късо, че те не могат да движат езика си. А късата юздичка на горната устна може да доведе до невъзможност да засучат гърдата на майка си и дори може да имат трудности при хранене с шише. Обичайно двете юздички се развиват еднакво и ако едната е къса, вероятността и другата да е такава е близо 100%.

Единствено когато мобилността на устната или езика е затруднена, е проблем и само тогава трябва да се вземат мерки. Ако френулумите са къси, но не затрудняват сученето, храненето или говора, не е необходимо лечение.

Анкилоглосията (латинското наименование на това състояние) се разделя на 4 класа според това, къде е заловен френулумът: при върха на езика при клас 1 до корена на езика при клас 4, които често остават скрити. Класификацията при връзките на устната е подобна.

Късите връзки на езика и горната устна имат генетична природа и се регистрират като дефекти на средната линия. Други такива са несраснала устна, отворено небце, липсващи или свръхбройни резци, изкривена носна преграда и т.н. В тази връзка се проучва влиянието на гена MTHFR, който кодира синтеза на протеини през бременността.

Има много митове, свързани с късите юздички на езика и устната, но ето малко факти:

 • Възможно е свързвaнето на езика към пода на устата да е на повече от едно място (например и на върха, и в корена на езика)
 • Задното залавяне на езика (клас 4) често се диагностицира погрешно като къс език
 • Бебе с къса юздичка на езика може да е способно да се изплези
 • Късите връзки на езика или устната може да пречат на кърменето
 • Късите юздички не се свиват или не изчезват внезапно подобно на кожата между пръстите
 • По-големите бебета може да имат трудности с преглъщането на твърда храна
 • Майката на бебе с къси френулуми може да има много кърма след раждането, но постепенно невъзможността на детето й да суче ефективно да доведе до намалена продукция на мляко и недостатъчно наддаване на бебето
 • Късите връзки може да са свързани с колики и рефлукс заради неефективното сучене
 • Късите френулуми може да доведат до проблеми с изговарянето на някои звуци и думи
 • Късите връзки може да засегнат израстването на зъбите и заемането на правилното им място в челюстите
 • Къса връзка на устната може да предизвика задържане на храна и киселини около горните предни зъби, а впоследствие да се появят бели петна и кариеси
 • Къса връзка на устната може да доведе до устно дишане поради невъзможност да се съберат двете устни. Това често става причина за изкривяване на зъбите и кариес
 • Късата връзка на езика при бебетата се превръща в къса връзка на езика при възрастен човек, който не може да ближе сладолед или да се целува. Това към момента може да ви се стори смешно, но впоследствие би могло да е проблем

Лечение на къси френулуми на езика и горната устна
Ако предполагате, че бебето ви има подобно състояние, първото, което трябва да направите, е да потърсите компетентен специалист (педиатър, лекар уши-нос-гърло или консултант по кърмене), който да диагностицира проблема.

Ако проблемът касае невъзможността на бебето да суче, то се налага оперативно прерязване на късите връзки. Можете да избирате това да се направи с ножици, скалпел или лазер. Когато операцията изисква обезболяване, при много малки бебета е необходима пълна упойка и интубиране, за да се избегне всеки риск от попадане на кръв в дихателните пътища. При операциите с лазер не е необходимо обезболяване и манипулацията е практически безкръвна.

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg